bitcoin fiyati manipule
Bitcoin fiyatı manipüle mi ediliyor?

Bitcoin fiyatı manipüle mi ediliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

ABD, Bitcoin fiyatlarındaki ve diğer dijital para birimlerindeki dramatik hareketin ardından, Bitcoin fiyatı manipüle mi ediliyor? sorusunu sormaya başladı. Ve bu konuda bir araştırma başlattı. Bitcoin geçen ay ki zirveden bu yana yaklaşık yüzde 20 oranında düştü. Bu durum yetkilileri oldukça sinirlendirmiş olacak ki bununla ilgili araştırma başlattılar. Belki de  bu soruşturma piyasa tarafından olumlu karşılanır ve fiyatlar yeniden artıya dönebilir.

ABD, BTC fiyat manipülasyonunu içeren suç soruşturması başlatacak

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, kripto para piyasası ciddi fiyat hareketleri yaşıyor. BTC fiyatlarının 7,300 dolar seviyelerine çekilmesiyle, tüm piyasa kırmızıya dönmüş durumda. Böyle ciddi bir durumun ardından ABD, konuyu daha derinlemesine incelemek için bir araştırma başlatıyor.

ABD Adalet Bakanlığı, diğer sanal para birimleri arasında trader manipülasyonunu ile ilgili bir araştırma yönetiyor. Bildirildiğine göre, oldukça hareketli olan bu pazarda yaşanan olaylara bu kadar hızlı tepkiler verilmesi, yetkililerin görevi kötüye kullanma ile ilgili olduğuna inanmalarına yol açtı.

Soruşturma, fiyatları potansiyel olarak etkileyebilecek sahte emirler veya sahtecilik gibi yasadışı uygulamalara odaklanacak. CFTC ile birlikte federal savcılar piyasada volatilite ve düzenlemelerde eksiklik olduğuna inanıyorlar ve bunun üzerinde çalışıyorlar.

Son aylarda, CFTC bir kripto borsası olan Bitfinex’e bir mahkeme celbi göndermişti. Düzenleyici kurum ayrıca bir celp de geçen yıl, Bitcoin fiyatlarını manipüle etmek için kullanılmış olabilecek bir Tether için mahkeme celbi gönderdi.

5 Mayıs’tan itibaren Bitcoin 9.928 dolar iken, yaklaşık 20 gündeyüzde 25’lik bir düşüş yaşadı. Böylece, düzenleyicilerin en son girişimiyle, ABD, Bitcoin ve Ether’i kapsayacak olan ve henüz ilk aşamasında bulunan  soruşturmayı başlattı.

Düzenleyiciler tarafından Bitcoin fiyatı manipüle edilip edilmediği konusu ele alınacak

Düzenleyicilerin asıl amacı kripto pazarlarında, hisse senedi ve vadeli işlem pazarlarında yaygınlaşan işlem sahtekarlığının kökünü kazımaktır.

Yanıltma sinyali, bir emir dizisi sunmayı ve fiyatın traderın istenen yönde hareket etmesini sağladıktan sonra iptal eden bir sistemdir. Bir manipülasyon çeşidi olan “wash trade” yönteminde ise dolandırıcı, başkalarını ikna etmek için pazarda hatalı bir talep sunarak bir nevi kendi kendine işlem yapma yöntemidir.

Texas Finans Üniversitesi profesörü John Griffin’e göre gözetimin sınırlı olması pazarı dolandırıcılar açısından açık bir Pazar haline getiriyor:

“Spoofing ve wash trading” gibi manipulatif ticarete ilişkin çok az gözlem bulunuyor. Bu tür piyasalar ise dolandırıcılık açısından oldukça açık piyasalar oluyor.

Sonuç olarak yetkililer henüz  gelişmekte olan kripto para piyasasında, manipülasyona açık bir çok hareketin yapılabileceği görüşündeler. Bazı kesimler ise otoriteler tarafından temizlenmiş ve belirli bir düzene getirilmiş kripto para piyasalarında, bu tarz ciddi fiyat hareketlerinin olmayacağını düşünüyor.

coingape

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin