ABD enflasyonu rekor seviyelere ulaşırken kripto piyasası nasıl tepki veriyor?
ABD enflasyonu rekor seviyelere ulaşırken kripto piyasası nasıl tepki veriyor?

ABD enflasyonu rekor seviyelere ulaşırken kripto piyasası nasıl tepki veriyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Dünyanın en büyük ekonomisinde günlük yaşam maliyeti her geçen gün artıyor. ABD enflasyonu 12 Ocak’ta %7’ye olarak bildirildi. Bu 40 yılın en büyük artışı olması açısından ABD için rekor bir oran.

Bu enflasyona pratik bir perspektiften bakılırsa, ikinci el araba fiyatları neredeyse %37, ortalama kiralama maliyeti ise ortalama %10 arttı. Gıda ve yakıt gibi diğer günlük ihtiyaç kalemlerinde de fiyatlarda keskin bir artış yaşanıyor.

Geçen yıl Ekim ayında ABD enflasyonu oranı %6,8 olarak kaydedildi ve bu oran zaten küresel ekonomi üzerinde muazzam bir baskı oluşturuyordu. Bununla birlikte, politikacılar tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yönetmek için mücadele ederken, %7 ile ABD ekonomisi çok korkutucu bir bölgeye giriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat lider üzerinde siyasi baskı biriktikçe “yapacak daha çok iş olduğunu” itiraf etti. ABD, bu yılın başından bu yana, borsalardaki büyük çalkantı ile finans piyasalarıyla zaten mücadele ediyor.

inflation

TÜFE verileri, tüketici fiyatlarının aslında pandeminin başlamasından bu yana bir aydaki en yüksek artış olan Aralık ayından bu yana %0,5 arttığını gösteriyor. Ancak, bu durum, sadece ABD pazarı ile sınırlı değil. İngiltere’de tüketici fiyatları da yüzde 5,1 artarak 10 yılın rekorunu kırdı. İngiltere Merkez Bankası, artan enerji fiyatlarının ülkedeki enflasyonu %6’nın üzerine çıkarabileceğini tahmin ediyor.

ABD enflasyonu kripto pazarını nasıl etkileyecek?

Dün ABD enflasyonu verileri yayınlandığında kripto piyasası kısa bir yükseliş yaşadı. Bunun nedeni, yatırımcıların enflasyon yükseldiğinde daha riskli varlıkları satın almak için acele etmeleri olarak görülebilir. Bunun bir nedeni olarak Bitcion’da ve önde gelen altcoin’lerde ince bir artış gördük. Küresel kripto piyasa değeri 24 saat içinde %3.4 arttı.

Ancak, kripto için mutlaka iyi bir gelişme olarak görülmeyebilir. Piyasa hâlâ düşüş eğiliminde olduğundan, bir ‘ölü kedi sıçraması’ yaşıyor olabiliriz. Yükselen enflasyon, Federal Rezervleri agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltmeye ve bilançosunu küçültmeye zorlayabilir. Bu olursa, hazine getirileri yükselir ve kripto dahil tüm riskli varlıklar düşüşe geçer.

Sadece aylar önce, birçok finans uzmanı ve yatırımcı Bitcoin’i övdü ve gelecekte bir enflasyon riskinden korunma aracı olarak altının yerini alacağını iddia etti. Bununla birlikte, önde gelen kripto paranın oynaklığı, daha gidilecek uzun bir yol olduğunu gösteriyor.

Mevcut piyasa, enflasyona karşı bir önlem olarak kripto ticareti yapmıyor, bunun yerine kripto, düşük faiz oranları nedeniyle hisse senedine etkili bir alternatif olarak görülüyor.

cryptopolitan


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin