Ripple (XRP), merkezi bir kripto para birimi olarak dijital varlık pazarında önemli bir role sahiptir. Geleneksel finans sistemini dönüştürme amacı taşıyan şirket, ödeme ağı ve blok zinciri çözümleri sunar. Ripple’ın amacı, düşük maliyetli ve anlık ödemeleri sağlayarak finansal sistemdeki verimliliği artırmaktır. Bu doğrultuda merkezi bir yapıya sahip olmamasına rağmen Ripple ağı, bankalar ve diğer finansal kurumlar için güvenilir bir ödeme altyapısı sunar.
Bununla birlikte Ripple’ın merkezi yapısı ve XRP’nin çıkışı, diğer kripto paralardan farklı bir yapılanma gösterir. Madencilik olmadan çıkarılmış olan XRP coin arzı sınırlıdır ve bu onu diğer kripto paralardan ayıran önemli bir özelliktir. Bu yazının devamında XRP coin nedir ve XRP coin nasıl alınır soruları ile birlikte varlık hakkında merak edilen tüm ayrıntıları ele alacağız.
Ripple (XRP) nedir ve nasıl çalışır?
XRP, RippleNet sınır ötesi ödeme ağını da yöneten Ripple Inc. tarafından yayınlanan ve yönetilen kripto para birimidir. Ripple (XRP), kripto para alanında köklü bir geçmişe sahip olan ve elde edilen bilgilere göre ilk adımlarını Bitcoin’den bile önce atan bir dijital varlıktır. Bu köklü geçmiş ile Ripple ve XRP kavramları sıklıkla birbiriyle karıştırılır. Ripple, finansal işlemleri kolaylaştıran bir blok zinciri ağı olarak öne çıkar ve aynı zamanda ABD merkezli kripto şirketinin adıdır. XRP coin ise Ripple platformunda kullanılan yerel kripto para birimidir.
Ripple’ın vizyonu, geleneksel finans sistemine meydan okumak ve onu geliştirmek üzerine odaklanır. Bitcoin (BTC) ve Ethereum gibi dijital varlıklardan en büyük farkı, düşük işlem maliyetleri ve hızlı ödemeleri teşvik eden merkezi yapısıdır. Bu, bağımsız bankalar ve ödeme sağlayıcıları arasında standart bir protokol oluşturarak gerçekleştirilir. Benzersiz özellikleriyle XRP, Bitcoin ve Ethereum’a rakip olarak gösterilir.
XRP ne işe yarar?
- RippleNet, sınır ötesi ödemelerin hızını ve maliyetini düşürmek için XRP tabanlı ödeme ağı sunar.
- XRP, uluslararası para transferlerinde hızlı ve etkili bir çözüm sağlayarak geleneksel bankacılığa kıyasla daha kısa işlem sürelerine sahiptir.
- Ripple ağı, düşük işlem ücretiyle büyük para transferinde avantaj sağlarken merkezi olmayan finansal uygulamaların (dApps) geliştirilmesine de imkân verir.
- XRP’nin merkezi olmayan yapısı, güvenilir bir ödeme ağı sunar, tek bir noktaya bağımlılığı azaltır ve genel sistem güvenliğini artırır.
- Çeşitli bankalar tarafından desteklenen XRP, finansal endüstride kabul görmüştür ve kullanım alanları giderek genişlemektedir.
XRP tarihi
XRP’nin tarihine bakıldığında, projenin temellerinin 2004 yılında atıldığı görülür. Ryan Fugger, projeyi 2012’ye kadar olan süreçte Jed McCaleb ve Chris Larsen’a devretti. Bu devredilme sürecinin ardından 2012 yılında şirket, XRP’yi kripto para piyasasına sundu ve bu XRP çıkış tarihi olarak kabul edildi.
XRP çıkış fiyatı, 2012 yılında 0,01 dolardı bu coinin ilk fiyatı olarak kaydedildi. Piyasaya ilk giriş yaptığında XRP coin fiyatı ile Bitcoin ve diğer kripto paralara kıyasla daha az dramatik fiyat hareketleri sergilemişti ancak zaman zaman belirli dalgalanmalar yaşayarak XRP Bitcoin korelasyonunu ortaya koydu.
Ripple, diğer birçok kripto para biriminden farklı olarak madenciliği yapılmayan bir sistemle çalışır. Bu kripto para birimi, Ripple Labs adlı bir şirket tarafından yönetilir ve Ledger adı verilen blockchain tabanlı defterlere dayanır. XRP Ledger, izinsiz bir eşler arası sunucular ağıdır. Consensus algoritması, diğer katılımcıların bilindiği ve güvenildiği bir yapıya dayanır. Yeni bir bloktan sonra blok içeriği değiştirilemez ve ağdaki sunucuların genel ledger durumunun tam bir geçmişi saklanır. XRP Ledger’a erişmek için çeşitli API’ler ve programlama dilleri kullanılabilir.
Bitcoin ya da Ethereum’dan farklı olarak XRP blockchain ağı bulunmaz. Aslında Ripple, XRP’yi kendi iş modeline uygun yeni bir yöntemle kullanır. RippleNet’e ek olarak Ripple yine Ripple tarafından çıkarılan kripto para birimi olan XRP’de ödemeleri kolaylaştıran, blok zinciri benzeri bir ağ olan XRP Ledger’ı da denetliyor. XRP bu sayede diğer kripto para birimleri gibi, uluslararası sınırlardan bağımsız olan cüzdana gönderilip alınabiliyor.
2012’de başlatıldığında Ripple XRP’yi Bitcoin’e göre daha ucuz ve hızlı olan bir kripto para olarak pazarladı, çünkü işlemleri sadece saniyeler alıyordu. XRP ağı bu hıza ulaşabildi, çünkü altyapısı merkezîleştirmiştir ve işlemlerin işlenmesi için Bitcoin tarafından kullanılan mutabakat algoritması olan proof of work algoritmasını kullanmaz.
XRP coin nasıl alınır?
XRP satın almak isteyenlerin güvenilir bir kripto para borsası seçmeleri gerekir ve bu aşamada XRP coin hangi borsada listelendiğini çok önemlidir. XRP coin Binance gibi işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsalarında listelenir. Ayrıca Coinbase ve Kraken gibi tanınmış platformlar da XRP ticareti için popüler seçenekler arasındadır. Türkiye’de ise BtcTurk, Paribu ve Koinim gibi yerel borsalar, XRP’nin Türk lirası (TRY) karşılığında alımını sağlar. Bu borsalardan güncel olarak XRP kaç tl olduğu öğrenilebilir.
En iyi kripto para borsalarını seçerken güvenlik, işlem ücretleri ve desteklenen özellikler gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Örneğin güvenlik odaklı bir borsa, kullanıcıların varlıklarını korumak için çeşitli güvenlik önlemleri sunabilir. Aynı şekilde düşük işlem ücretleri ve hızlı işlem süreleri sunan bir borsa, kullanıcıların daha verimli işlem yapmalarını sağlar.
Sonuç olarak XRP satın almak isteyenlerin ihtiyaçlarına en uygun borsayı seçmeleri önemlidir. Her borsanın farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Bununla birlikte Binance XRP yatırımcıların karşısına iyi bir tercih olarak çıkıyor.
Borsa seçiminden sonra hesap oluşturmak gerekir. Bu adım genellikle e-posta doğrulaması ve kimlik doğrulaması gibi işlemleri içerir. Güvenilirliği üst düzeye çıkartmak için çift aşamalı doğrulama yapabilirsiniz. Hesabınız oluşturduktan sonra hesabınıza para yatırarak XRP satın alabilirsiniz. Para yatırma işlemini, banka havalesi, kredi kartı veya diğer kripto paralarla para yatırma seçeneklerinden birisiyle yapabilirsiniz.
Ripple vs SEC davası
Ripple haberleri ve Ripple davasında son dakika gelişmeleri, kripto dünyasında büyük bir merakla takip ediliyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple Labs’a XRP’nin menkul kıymet olarak kabul edilmesi ve ilgili düzenlemelere tabi tutulması gerektiği iddiasıyla 2020 yılında dava açtı. Dava açıldığından bu yana XRP davası ne zaman sonuçlanır sorusu kripto meraklılarının gündemine oturdu.
Geçtiğimiz aylarda mahkeme, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığına dair bir karar verdi. Ancak SEC, bu kararı temyize götürdü ve dava süreci devam etti. Şu anda Ripple SEC davası ne zaman sona erecek ve Ripple davası bitti mi gibi sorular, XRP’nin fiyat hareketine yön veriyor.
Güncel olarak SEC’in mahkemeye sunduğu belgelerin sansürlenmiş bir versiyonunun kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Bu gelişmeler, Ripple ve XRP’nin geleceği açısından büyük öneme sahip. Uzmanlar, Yargıç Analisa Torres’in nihai kararını temmuz ya da eylül ayında verebileceğini öngörüyor.
Bazı analistler ise taraflar arasında bir uzlaşma olasılığının olduğunu düşünüyor. Ancak Ripple, şimdiye kadar SEC’in taleplerine karşı sert bir şekilde itiraz ettiği için uzlaşmanın düşük bir olasılık olduğu belirtiliyor. Ripple SEC davasının sonuçları, sadece Ripple ve XRP’nin değil, genel olarak kripto para dünyasının geleceği açısından da büyük öneme sahip olacak.
Ripple fiyat geçmişi oldukça dalgalı bir seyir izlemiştir. XRP coin ATH ise 2018 Ocak ayında 3,32 dolar ile kaydedilmiştir. En düşük yıl ise 2014 olarak belirtilmiştir. Ancak Ripple coin fiyatı sonraki yıllarda düşüş yaşamış ve daha istikrarlı bir seyir izlemiştir. Özellikle 2021’de fiyatlar yeniden yükselişe geçmiş, ancak 2022 ve 2023’te bir miktar düşüş gözlenmiştir. 2024 yılına gelindiğinde ise XRP’nin fiyatı 0,7420 ile 0,4324 dolar arasında dalgalanmaktadır. XRP coin canlı grafik sonuçlarına göre ise 0,52 dolar civarında işlem görmektedir. XRP fiyat tahmini, SEC davasının sonucuna sıkı sıkıya bağlıdır. Eğer dava Ripple lehine sonuçlanırsa XRP’nin değeri katlanabilir ve Ripple beklentileri ve fiyat tahminleri yükselebilir. 2024 yılının sonunda, iyimser bir tabloda XRP’nin fiyatının 1,80 dolar civarına fırlayabileceğini görebiliriz. Olumsuz senaryoda 0,30 dolara kadar gerileyebilir. XRP coin geleceği, dağıtımındaki kısıtlamalara ve merkezileşme sorunlarına bağlı şekillenebilir. 2025 yılının sonunda XRP’nin fiyatının 3 dolar civarında dolaşabileceği tahmin ediliyor. Dalgalanmaların 1,50 dolar ile 4,50 dolar arasında olabileceği düşünülüyor. XRP’nin geleceği, küresel finans ortamında ne kadar benimsendiğine bağlı olacak. 2030 yılına gelindiğinde XRP coin ne kadar yükselebileceğine dair tahminler 9 ile 6 dolar arasında değişiyor. Tahminler XRP’nin gelecekteki performansının bir dizi belirleyici faktöre bağlı olduğunu gösteriyor ve yatırımcılar için oldukça çeşitli XRP coin yorumları sunuyor. Kripto camiasında XRP boğa hedefi tahminleri oldukça dikkat çekicidir. SEC davası ve kripto piyasasındaki belirsizliklerle birlikte analistlerin XRP coin beklentileri zaman içinde değişmiştir. Toblerone gibi önemli analistler, XRP boğada ne olur sorusuna 10 dolarlık olağanüstü bir tahminle karşılık veriyor. Jake Gagain ve Nick gibi diğer uzmanlar ise XRP’nin fiyatının 5 ila 10 dolar arasında olması gerektiğini savunuyor. Dark Defender ve EGRAG gibi analistler ise daha cesur bir tahminde bulunarak XRP’nin fiyatının 5 ila 17 dolar arasında olabileceğini öngörüyor. CryptoInsightUK, XRP’nin gelecekteki performansının birkaç faktöre bağlı olduğunu vurguluyor. XRP’nin teknik analiz açısından genişlemesi ve değer kazanması beklenirken geçmişte yaşanan yüksek rallilere kıyasla bu kez daha zor olabileceği de belirtiliyor. Birçok değişkene bağlı olduğu için XRP coin çıkar mı sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Daha net tahminler için XRP haberleri ve XRP coin grafiklerini yakından takip etmek gerekir. Bir varlığın yükselişi birçok faktöre bağlıdır. Ancak XRP’nin 50 dolara ulaşması için mevcut fiyatından yaklaşık yüzde 9523,08 oranında bir yükseliş yaşaması gerekiyor. Mevcut koşullar göz önüne alındığında en azından kısa vadede böyle bir yükseliş pek olası görünmüyor. XRP coin ATH fiyatı 2018 yılının Ocak ayında 3,32 dolar olarak kaydedilmiştir. 2020 yılında başlayan Ripple-SEC davası, XRP fiyatının önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Bununla birlikte kripto varlıklarının düzenleyici belirsizliklerle karşı karşıya olması fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.XRP fiyat tahmini ve geleceği
2024-2030 fiyat tahmini
Yıl
Potansiyel Düşük
Potansiyel Yüksek
2024
0,30
1,80
2025
1,50
4,50
2030
6$
9$
Ünlü analistlerin XRP tahminleri
XRP avantajları ve riskleri
Avantajlar
Riskler
Sık Sorulan Sorular