Fotoğraf makinelerinin dijitalleşmesiyle zor günler yaşayan Kodak, çareyi kripto para dünyasına adım atmakta buldu. Dünyanın en köklü fotoğraf makinesi ve malzemeleri üreticilerinden birisi olan Kodak, kripto para dünyasına adım attı. KODAKCoin isimli bir ürünü üzerine çalışmalar yaptığını duyuran Kodak, Bitcoin madenciliği için geliştirdiği ürününü de görücüye çıkardı. Ürün, madencilik yapan kullanıcıların da ilgisini çekmeye başladı.
Kodak üretim yapmayı garanti ediyor
Firmanın KashMiner sistemi, ABD’nin Las Vegas kentinde bu yıl 51’ncisi düzenlenen CES 2018’de (Consumer Electronics Show-Tüketici Elektroniği Fuarı 2018) görücüye çıktı. Kodak, iki yıllık 3 bin 400 dolar değerindeki bir sözleşme karşılığında müşterilerine aylık 375 dolarlık üretim yapmayı garanti ediyor. CES 2018’de konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, sistem Bitcoin’in altındaki Blockchain teknolojisiyle fotoğrafçılara sunduğu güvenlik hizmetine entegre bir şekilde çalışıyor.
Bitcoin madenciliği nedir? Madencilik nasıl yapılır?
Para oluşturma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır.
Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere “madenci” denilmektedir. Sistemin ilk bloğunun adı “genesis block” olarak isimlendirilmiştir ve 4 ocak 2009’da üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu oluşturan tarafından başlatılır. Bu, ağa madencilerin katılmaları için bir teşvik sistemidir, bu sayede parayı basacak merkezi bir otoriteye sahip olmayan sisteme, para, istenildiği gibi dağıtık olarak girebilmektedir. Madenciler bu şekilde, hem sisteme yeni bitcoinler üretip sürerek hem de bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmetleri karşılığında sistemden bitcoin alarak kazanç sağlamaktadırlar.
Yeni paranın sisteme düzenli olarak eklenmesi altın madencilerinin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilmektedir, madencilik ismi de buradan gelmektedir. Mevcut süreçte madenciler, her yıl dolaşıma girecek olan bitcoin miktarını azalan ve öngörülebilir bir oranla üretmeye devam etmektedirler. Sistemde, toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar üretim devam edecektir, ardından üretim süreci duracak ve madenciler sadece işlem masrafları üzerinden desteklenmeye devam edilecektir.