Grayscale’in “Bitcoin ile Global Likidite Riskini Önlemek” adlı son raporu, son küresel olayların geleneksel varlıkların yanı sıra Bitcoin piyasalarını nasıl etkilediğini araştırıyor. Ayrıca, raporda Bitcoin’in dünyadaki bu tür olaylardan kaynaklanan likidite risklerine karşı nasıl bir koruma olarak kullanılabileceğinden de bahsedildi.
Raporun genelinde, dünyadaki siyasi ve diğer finansal krizleri ve mal veya varlıkların fiyatını nasıl etkileyebileceklerini vb. içeriyor. Grayscale’e göre, Bitcoin, bu gibi olaylara karşı bağışıklığa uğramış bir finansal varlık:
… Bitcoin, diğer varlıkların aksine, farklı özelliklere sahip. Bu eşsiz özellik kombinasyonu sayesinde, Bitcoin normal ekonomik dönemler ve özellikle döviz devalüasyonlarını içeren likidite kriz dönemlerinde iyi performans gösterme potansiyeline sahip.
Bitcoin birçok yönden altından daha değerli bir servet aracı olduğu için, dünyadaki hemen hemen bütün para birimleri ile bağlantılı ve hem servetin korunmasını hem de büyüme fırsatlarını sağlayabilen şeffaf, değişmez ve küresel bir likidite formu olarak görülebilir. Bitcoin, aynı zamanda bu likidite risklerine karşı bir hedge görevi de görebilir.
Grayscale bu riskleri şu şekilde tanımlıyor
Likidite riski, belirli bir ekonominin borç miktarına göre fon ve kredi miktarındaki dengesizlikten dolayı yatırımcıların portföyünün bu dengesizliğe ne derecede etkilenmesinden kaynaklanan servetteki gerçek bir düşüş riskidir.
Geleneksel varlıklarda istikrarsızlığa neden olan olaylardan bazıları şunlardır:
Grexit
Bu kriz sırasında, Yunan hükümeti devlet bankalarını kapatmaya ve işlemlere sıkı sermaye kontrolleri uygulamaya karar verdi. Bu kısıtlamalar üç hafta boyunca yürürlükte kalırken, kurtarma şartları uluslararası alacaklılarla müzakere edildi. Grayscale’e göre, Bitcoin en iyi performansı sergilemiştir ve bu dönemde GBP, EUR, CHF, vb. Dahil olmak üzere diğer yirmi piyasa ve para biriminin ortalama yüzde 1,7 negatif getirisine karşılık yüzde 28’lik bir getiri sağlamıştır.
Çin’deki ekonomik endişeler
10 Ağustos 2015’te PBoC, yerel borsa çalkantısı nedeniyle para politikasında önemli bir değişiklik yaptığını ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sağlığı konusundaki endişelerini açıklamıştı. İhracata dayalı büyümeyi teşvik etmek için Çinli politikacılar RMB-USD referans oranını yüzde 1,9’a düşürdü ve daha “piyasa odaklı” bir fiyatlandırma rejimine geçişi işaret etti. Bunu, RMB’nin yirmi yıldaki en büyük tek günlük düşüşü takip etti. Yatırımcılar ise varlıklarını koruma varlıklarının lehine beş aylık küresel risk varlıklarının satılmasıyla riski yeniden fiyatlandırdı.
Diğerleri
Doğal olarak, Bitcoin JPY, RMB, S&P 500, CAD, vb. gibi büyük piyasa para birimlerini ve piyasalarını geride bıraktı ve geri kalanı ortalama yüzde 10,1’lik bir negatif getiriye sahipken BTC yüzde 53,6’lık kümülâtif getiri elde etti.
Bitcoin’in fiyatındaki benzer olumlu büyüme Brexit, ABD’nin daha sıkı mali koşulları ve belki de en son kriz olan ABD-Çin ticaret savaşı gibi diğer krizlerde de görüldü. Söz konusu krizlerin hepsinde, Bitcoin, getiri açısından geleneksel varlıkları geride bırakmayı başardı.
Raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:
Yaşam döngüsüne göre Bitcoin, yatırım yapılabilir bir varlık olarak hala çok erken olsa da, küresel bir likidite krizinde, özellikle de müteakip döviz devalüasyonlarına yol açanlar olarak hedge edilebileceği fikrini destekleyen kanıtlar belirledik… Analiz etmeye devam edeceğiz. Bu heyecan verici yeni varlık ile ilgili deneyimlerimizden daha fazla bilgi edindikçe Bitcoin piyasasına yatırım anlayışı sunma eylemimiz devam edecek.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.