Tarih boyunca ekonomik işlemlerin kayıtları çok önemli bilgiler olarak görüldü. Bu nedenle, bunu kaydetmek için her zaman yeni ve daha uygun yollar arandı. Bu günlerde, bu verileri kaydetmenin ve saklamanın en yeni yöntemi Blockchain teknolojisi. Bu yeni teknoloji ile Bankacılık ve Blockchain sistemleri artık tartışılır oldu.
Blockchain, tarih boyunca ortaya koyduğumuz diğer yöntemlerden daha fazla konfor, hız ve rahatlık sağlar. Aynı zamanda çok daha güvenli ve doğasında desantralize. Tüm bu özellikler geleneksel defterlere kıyasla yeni teknolojiyi üstün kılıyor. Ancak, bankacılık ve Blockchain ağları kendi defterlerine sahipler ve bugün pek çok açıdan farklı olmaya devam ediyorlar.
İşte bankacılık ve Blockchain arasındaki 7 fark
1) Merkezilik konusu
Desantralizasyon, Blockchain teknolojisinin temel yönlerinden biri. Bu kararları verecek tek bir yönetim organı olmadığı anlamına gelir. Bir banka ya da hükumet gibi bir üçüncü parti, hiçbir şey yapmamakla birlikte, “güç”, kullanıcılara geri döner. Öte yandan, bankalar içindeki tüm işlemler, hükumetler, diğer finansal kurumları ve benzerlerini içeren üçüncü taraflarca yapılmakta.
2) Şeffaflık
Şeffaflık, aynı zamanda ademi merkeziyetin kendisi kadar önemli olan, Blockchain teknolojisinin bir başka yönü. Blockchain, şeffaflığı ve açık kaynak yapısı sayesinde kullanıcısına tam güvenini sürdürmeyi başarıyor. Şeffaflık sayesinde, her işlem, bilgileri gizleme yeteneği olmadan tüm katılımcılarca görünür. Bir kez daha işler kapalı, özel ve tamamen yalıtılmış bankacılık defterleriyle farklı şekilde çalışır. Bankalar ise kendileri tarafından yönetilen kayıtlarının sadece belirli bir kısmı paylaşılıyor.
3) Daha ucuz
Katılımcıların Blockchain’deki tüm çalışma şekli dikkate alındığında, üçüncü tarafların katılımına gerek yok. Bu nedenle, maliyetler azalır ve varlık alışverişi süreci, geleneksel para biçimlerini işlemekten çok daha uygun maliyetlidir.
4) Dolandırıcılığa dirençlilik
Bu, kısmen şeffaflığa geri dönen bir özellik. Her şey Blockchain’de görülebilir ve hiçbir bilgi gizlenemez, bu da her bir kişinin yaptıklarını aniden açığa çıkarır. Dahası, Blockchain ile oynanması son derece zor, çünkü bunu yapmak, Blockchain’e hizmet eden her bir cihaz üzerinde kontrol gerektirir.
Korsan işlem yapmak da kolay bir iş değil, ancak işlemleri çoğunlukla aracılar tarafından kontrol edilir ve herhangi bir kötü niyetli işlem kullanıcıların bilgisi veya rızası olmadan onları etkileyebilir.
5) Anlamak ve kullanmak kolay
Blockchain teknolojisini kullanmak için, kullanıcıların bir ölçüde teknoloji bilinci olması gerekir. Bununla birlikte, Blockchain merkezi bankacılık defterlerinden çok daha fazla uyarlanabilir. Yeni özellikler ve işlevler eklemek kolayca yapılabilir ve mevcut yazılım çok fazla yeniliklere izin veriyor. Aynı şey bankalar için, sadece kısıtlamalar ve düzenlemeler nedeniyle söylenemez.
6) Hatalara dayanıklılık
Daha önce de belirtildiği gibi, Blockchain, verileri temperleme, değiştirme veya hatta silmeye karşı dayanıklılığı nedeniyle bilgilerin saklanmasının daha güvenli bir yolu. Depolandıktan sonra, bilgi kaybolmaz veya silinemez ve zincir, üstünde devam eden her şeyin kaydını tutar. Tüm kayıtlar geri dönüşümsüz. Bu da verileri kalıcı olarak saklamak ve güvenliğini sağlamak için mükemmel bir yol. Bir kez daha, banka defterleri bunu garanti etmez ve sayısız defa değiştirilebilir, bu da onları daha az güvenilir kılar.
7) İnternet aracılığıyla dünyanın her yerinden erişilebilir
Halka açık bloklar, dünyanın her yerinden katılımcıların istedikleri zaman ve herhangi bir yerden katılabilmelerini sağlar. Tek şart, internet bağlantınızın olması. Bu şekilde, kullanıcıların istedikleri zaman işlem yapabilmelerini sağlar. Bankalar bunu sunamaz ve işlemlerini gerçekleştirmeleri ve yerleşimlere ulaşmaları günler sürebilir.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.