Ethereum ağı bir kere daha spam saldırılarının odağı olmuş gibi görünüyor. Ethereum Gas Merkezi’nden elde edilen verilere dayanarak, tek bir adresten araçların %24,85’ini tüketen işlemler gönderilip alınıyor. Ethereum’un günün erken saatlerde zirve noktasını görmesine rağmen sonrasında Gas tüketimini yavaş yavaş azalttı.
Spam botları mı devrede?
Geçmişte yaşanan benzer bir olay airdrop veya diğer projeler ile ilgili işlemlerle ilişkilendirilmiş olsa da, EtherGuy tarafından bu sefer kullanımın sebebinin spam saldırısı olabileceği söylendi:
Bu da ne? Tüm ağa spam gönderiyor. PlayerBook klonuna benziyor ancak hiç bir anlam ifade etmeyen garip isimler kaydediyor.
PoWH3D isimli kullanıcı ise işlemleri araştırırken Ethereum ile yüklenen cüzdanların belli bir modeli takip ettiğini fark etti:
Botlar, içinde yaklaşık 150.000 ile 200.000 Ethereum’un bulunduğu bir zincir cüzdan sistemi kullanıyor. Botlar, rastgele adresleri diğer rastgele adreslere ve rastgele miktarlara çevirerek block geçmişinde fark edilmelerini zorlaştırıyor. Bu saldırının nereden geldiğini söyleyecek araçlara sahip değilim.
Ethereum ağı hala 700.000’in altında olsa da son 24 saat içinde çok daha yüksek bir işlem görüyor. Bir işlem için güvenli maliyet 0.017$ olmasına rağmen, hızlı işlemler için fiyat biraz daha yüksek. Ve birileri daha bu işlemleri hızlandırdıkça fiyat daha da yükseliyor.
Ethereum ağına yapılan saldırının maliyeti 20 bin dolar!
Yaklaşık olarak 150.000 ETH civarında bir değişim yapılmasıyla 0,02 ETH’lik artışlarla, bugünkü saldırının tahmini maliyeti yaklaşık 20.000 dolar civarında. Henüz bu saldırıyı kimin yaptığına dair bir kanıt ortada yok.
Kasti bir işlem söz konusu olabilir mi?
Ethereum’a yapılan bu aşırı yükleme, kripto para ve Blokchain dünyasındaki tek ağ sorunu değil. Ethereum’a bir alternatif olarak sunulan EOS Blockchain’e kasti bir aşırı yükleme yapılıyor gibi. Günümüzde EOS, 24 saatte 6 milyondan fazla işlemle Blocktivity şemasının en tepesinde bulunuyor.
Bazı projelerde kullanılan sahte ağ yüklemeleri ve işlemler, kripto para alanında yanlış bir izlenim uyandırıyor. Borsalar ayrıca, görünürlüğünü artırmak ve yeni kullanıcıları davet etmek için sahte miktarlar da kullanıyor. Durum böyle olunca, Ethereum ağı bir saldırı altında mı yoksa kasti bir işlem mi yapılıyor bilinmiyor.