Ethereum’un üst aklı Vitalik Buterin, “sharding” yapılabilen ölçeklenebilirlik çözümünün Ethereum ana zincirine nasıl “yerleştirilebileceğini” gösteren yeni bir kavram kanıtı yayınladı. Proje, Ethereum Blockchain’in işlem hacmini ve ölçeklenebilirliğini önemli ölçüde geliştirmeyi amaçlayan yeni bir “minimal sharding protokolü” girişimini izliyor.
Ethereum işlemlerinin sayısı son birkaç yıl içinde önemli ölçüde arttı. Ve bu da işlem ücretlerinin buna göre artmasına neden oldu. Sharding kavramı, Ethereum Blockchain işlemleri ile paralel bir şekilde işleyebilen ve böylece işlem verimini ve kapasitesini hızlandırabilen, sayısız küçük bölümlere ayırmayı içerir. Genel bir ifade ile “Sharding” tanımlaması yapmak gerekirse; büyük miktarda veriyi yönetebilmek amacıyla bu veriyi parçalara ayırıp, bu parçalar üzerinden çalışmak olarak tanımlayabiliriz.
Buterin, Ethereum geliştirme topluluğunun son gelişmelerini paylaşan şu twiti paylaştı.
Bir “Minimal Sharding Protokolü”
Son aylarda, bu ölçekleme çözümünün entegrasyonunun yüksek donanıma sahip olduğu görülüyor. Ancak, Buterin, bu ayın başlarında yeni bir geliştirme hedefi olarak “asgari bir sharding protokolü” duyurmuştu.
Minimal sharding protokolü, yazılım geliştirme endüstrisinde “minimum uygulanabilir ürüne” benzer şekilde yorumlanabilir. Protokolün, Ethereum Blockchain’de tam olarak bir sharding uygulaması olarak işlev görmesi amaçlanmamıştır. Bunun yerine geliştiricilerin, bu çözümünün öğelerini kullanarak altyapı oluşturup test etmelerine olanak tanır.
Buterin tarafından 29 Nisan’da yayınlanan daha yeni bir güncelleme, en az bir sharding belirtiminin uygulanmasını tamamlamak için bir çözüm olarak cross-linking’i ana hatlarıyla özetliyor. Bu çözüm, Ethereum ana zincirini shard zincirleri ile birleştirmek için tasarlanmıştır – shard zincirler, belirli bir işlem yüzdesini birbirine paralel olarak işler ve daha sonra birbirine bağlar.
Temel bir shard modelinde, bağlantılar basit bir düz çizgi bağımlılığında gerçekleştirilebilir. Bu yöntem, Buterin’e göre, potansiyel olarak harmanlama süresini uzatabilir. Buterin’in önerdiği çözüm olan çapraz zincirleme, shard harmanlarının, ana zincire eklendikleri zaman ile bir sonraki dönem başladığı zaman içinde işlenmesini sağlar.
Ancak, Buterin, sharding özelliklerinin hala devam eden bir çalışma olduğuna dikkat çekiyor:
Ethereum ölçeklenebilirliğinin geleceği
Sharding hala aktif geliştirme aşamasındayken, Buterin ve Ethereum’un dev topluluğundan yapılan güncellemelerin hızlı çalışma oranı, devam eden ölçeklenebilirlik konularının yakında çözülebileceğinin en önemli göstergesi. Son zamanlarda yapılan güncellemelere ek olarak, Buterin geçtiğimiz günlerde 9 Mart’ta Paris’teki Ethereum Topluluğu Konferansı’nda Ethereum akıllı sözleşme projesi ”Plasma” için yeni bir ölçeklendirme çözümü sundu.
Tüm gelişmeler ışığında ve yapılan güncelleme çalışmaları ile öyle gözüküyor ki Ethereum ağı çok yakın bir gelecekte büyük bir yükseltmeye hazır gibi gözüküyor.
En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.