basel universitesi
Basel Üniversitesi kripto paralara farklı bir pencereden bakıyor

Basel Üniversitesi kripto paralara farklı bir pencereden bakıyor

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsviçre, Basel Üniversitesi ünlü Blockchain Profesörleri ve Araştırmacıları Aleksander Berentsen ve Fabian Schar, yakın zamanda kontrol yapılarına göre çeşitli para birimlerine tanımlama getirdiler. Profesörler, “Merkez Bankası Elektronik Parası ve Merkez Bankası Kripto para birimlerine dair” başlıklı araştırma makalelerinden birinde Bitcoin ve hükümet tarafından verilen fiat para gibi kripto para birimlerine odaklanıyorlar.

Aleksander Berentsen aynı zamanda St. Louis Federal Rezerv Bankası’nda Araştırma Görevlisi olarak görev yapıyor.

Araştırmacılar, hane halklarının ve firmaların özel finans sektörünün dışında tasarruf etmesini sağlayan bir likit varlık için büyük ve henüz karşılanmamış bir talep olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar ayrıca merkez bankalarının, hane halkları ve firmaların kendilerinde hesap açmalarına izin vererek böyle bir varlık sunabilecekleri görüşüne sahipler.

Aleksander Berentsen’in görüşü şu şekilde:

Merkezi bir ödeme çerçevesinin birçok dezavantajı var: Çok sayıda kullanıcı verisi toplandı, kullanıcılar sistemde kilitlenebilir ve paralarına el konulabilir. Bu durum ise şüpheli hukuk sistemlerine sahip ülkelerde çok sık görülür. Dahası, merkezileşme sistemine bağımlılık ve rant arama davranışına yol açabilir. Ek olarak, satıcılar sürekli geri ödeme korkusu içinde olurlar.

Kripto paralar vatandaşları kötü yönetim gösteren hükümetlerden koruyabilir

Makaleye göre, kripto paraları ayırt eden özellikler, kullanıcıların işlemlerini anonim hale getirmelerine ve izinsiz erişim sağlamalarına olanak tanıyan, işlem yönetiminin merkezi olmayan doğasıdır. Bu önemli özellikler merkez bankalarının kırmızı çizgileridir. Yazarlar ayrıca saygın bir merkez bankasının, kullanıcıların anonim kalabileceği merkezi olmayan bir para birimi yayınlayacağını öngörmüşlerdi. İtibar riski sadece çok yüksek olurdu. Daha ziyade, merkez bankaları merkez bankası elektronik para çıkarabilir. Bu para, onlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilebilecek. Aynı zamanda da kullanıcılar standart müşteri tanıma (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme [AML] işlemlerine tabi tutulabilecekler.

Bir kaç merkez bankası, muhtemelen bir merkez bankası kripto parası ihraç edilmesini değerlendiriyor. Ancak, bu projelere daha yakından bakıldığında, bunların kripto para biriminin tanımına göre gerçek anlamda kripto paralar olmadığını ortaya çıkıyor. Projeler genellikle çok merkezi bir yapıya sahip gözüküyor.

Basel üniversitesi profesörleri merkez bankaların bu sistemin bir parçası olması gerektiğini düşünüyor

Aleksander ve Fabian’a göre, anonim ödeme taleplerini karşılamak için Merkez Bankası bu işin üzerinde olmalı. Bu tür taleplerin özel sektörü, özellikle kripto para birimleriyle mükemmel bir şekilde karşılayabileceğini ve tatmin edeceğini düşünüyorlar. Tarih ve güncel siyasi gerçeklik, hükümetlerin kötü aktörler olabileceğini ve aynı zamanda bazı vatandaşların da kötü aktörler olabileceğini göstermektedir. Mevcut durum, vatandaşları kötü yönetimlerden korumak için anonim bir para birimini haklı çıkarırken, daha sonra tüm ödemelerin şeffaflığını gerektirmektedir. Bu nedenlerden dolayı, anonim özellikteki bu kripto paraları kabul etmeliyiz. Fakat  aynı zamanda hükümetin bunu sağlaması gerektiği görüşüne katılmamalıyız.

Makalenin yazarları konuyu şu şekilde bağladı:

Merkez bankası elektronik parasının finansal sistemin istikrarını artıracağına inanıyoruz. Aslında, bu mekanizmanın finansal sistemin istikrarı üzerindeki etkilerini ölçen bir araştırmaya ihtiyaç vardır.

ambcrypto

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir