featured

HBO, Bitcoin kurucusuna dair tartışmaları ateşledi: Belgeselde Satoshi Nakamoto’nun kimliğine dair sunulan 7 kanıt

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Satoshi Nakamoto’nun kim olduğuna dair tartışmalar yeniden kripto gündemini meşgul etmeye başladı. Kanadalı Peter Todd, geçtiğimiz günlerde bir bölümü paylaşılan HBO belgesi Money Electric: The Bitcoin Mystery adlı belgeselin ardından ortaya çıkan spekülasyonları reddetmesine rağmen tartışmalar sürüyor. Bitcoin topluluğu ise kanıtların yeteri kadar ikna edici olmadığını söylüyor. 

Peter Todd’un Satoshi Nakamoto olmasının 7 nedeni

HBO belgeselinde Peter Todd’un S. Nakamoto olduğuna dair görüşler mevcut. Sözü edilen içerikte BTC geliştiricisinin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar kanıt olarak ele alındı.

2010 yılında Todd, BitcoinTalk üzerinden gerçekleşen bir sohbete kendi hesabından yanıt vermesi ilk sırada ele alındı.

Sathoshi

Her iki hesabın aynı zamanda paylaşım yapmayı durdurması, Todd’un ücret değiştirme konseptini uygulaması ve RBF’yi tanıtmak için “John Dillon” takma adını kullandığını iddia etmesi belgeselde sunulan kanıtlar arasında.

HBO ayrıca belgeselde her iki hesaptan da İngiliz/Kanada yazımının kullanılmasını bir kanıt olarak sunuyor. Paylaşım sürelerine de değinen belgeselde Satoshi’nin iddia edilen öğrenci programıyla tutarlı zamanlarda paylaşım yapması dikkat çekti. Özellikle hafta sonları daha fazla paylaşım yapıldığı iddiaları bu görüşü destekledi. Ek olarak belgeselin yapımcısı Todd’un yanlışlıkla Satoshi hesabı yerine kendi adını taşıyan bir hesapla yanıt verdiği söylemi mevcut.

Son olarak Todd’un “Bitcoin’i feda etme” ile ilgili tartışmasında sunulan belgeler Nakamato’nun tokenlarını yakmak anlamına geldiğini açıklaması paylaşımların uyumlu olduğunu gösterdiğini düşünüyor.

Belgesel ikna edici kanıtlar sunmuyor

Ancak belgeselin Peter Todd’un Bitcoin’in yaratıcısı olduğuna dair ikna edici bir kanıt sunmadığı düşünülüyor. Bitcoin topluluğunun eleştirdiği bu iddialar, Todd tarafından reddedildi ve Satoshi’nin kimliğinin bir gizem olarak kalması gerektiği söyleniyor.

Son olarak Satoshi’nin kimliği tartışmalarında CryptoQuant CEO’su da madencilik alanına dikkat çekerek yanıt verdi:

“CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, X aracılığıyla Bitcoin’in takma adlı yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin varlıklarını hiç satmadığını belirtti. Patoshi cüzdanının bakiyesi 2010’dan beri yaklaşık 1 milyon BTC olarak kaldı ve hiçbiri harcanmadı. Bu benzersiz madencilik modeli, Satoshi’nin madencilik süreci sırasında optimize edilmiş donanım kullandığını gösteriyor.”


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.