featured

Ripple baş hukuk yetkilisi SEC’in itirazını değerlendirdi: Ripple karşı davaya gidecek mi?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temmuz ayında karara çıkan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Ripple arasındaki davada SEC temyize gideceğini açıkladı. Bir süredir SEC’in eski avukatları aracılığı ile gündeme gelen itiraz sürecinin netleşmesi ile Ripple’in yerel kripto para birimi XRP önemli bir düşüş sürecine girdi. Temyiz kararının ardından Ripple baş hukuk yetkilisi, SEC’in itirazını değerlendirerek karşı dava açabileceklerini belirtti. Yasal sürecin yeniden başlaması, ilk stop XRP ETP’si için başvuru sürecini belirsiz hâle getirdi.

Ripple CEO’su ve baş hukuk sorumlusu açıklama yaptı!

SEC, ABD Temyiz Mahkemesi’ne giderek Ripple’ın XRP tokenının yasalara göre menkul kıymet olmadığına karar veren mahkeme kararına itiraz etti. İtirazın ardından Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, son X paylaşımlarından birinde Gensler ve SEC’ın mantıklı olsalardı davadan çoktan vazgeçeceklerini söyledi.

SEC bu başvurusu ile yatırımcıyı korumadığı, bunun yerine SEC kendi güvenilirliği ve itibarını zedelediğini paylaştı. Ripple hakkında da açıklamalar yapan Brad, “Ripple, kripto endüstrisi ve hukukun üstünlüğü çoktan galip geldi. Mahkemede ihtiyacımız olduğu sürece savaşacağız. XRP’nin menkul kıymet olmayan statüsü bugün ülkenin yasasıdır ve bu temyiz karşısında bile değişmez.” diyerek güçlü bir duruş sergiledi.

Ripple baş hukuk sorumlusu itirazı değerlendiriyor!

Bununla birlikte Ripple baş hukuk sorumlusu da 3 Ekim’de açıklanan karara karşı açıklama yaptı. Baş Hukuk Sorumlusu Staurt Alderoty’nin SEC’in temyiz kararının hayal kırıklığı yarattığını ancak şaşırtıcı olmadığını bildirdi. Alderoty, daha önce SEC’in itiraz etme olasılığına karşı XRP’nin statüsünün bundan etkilenmeyeceğini açıklamıştı ve bu karar kurumun zaten yaşadığı utanç hissini daha fazla uzatacaktır diye açıklama yaptı.

“ABD SEC, yasayı sadakatle uygulamak yerine başkanın liderliğinde kripto endüstrisi ile dava savaşını sürdürüyor. İtirazda bulunup bulunmayacağımızı değerlendiriyoruz. Ne olursa olsun, SEC’in davası başından beri mantıksız ve yanlış yönlendirilmişti, bunu Temyiz Mahkemesinde bir kez daha kanıtlamaya hazırız.”

Bunun yanında temyiz başvurusundan yaklaşık bir saate önce SEC icra yetkilisi Gurbir S. Grawal’in 21 yılın ardından istifasını vermesi dikkat çekici bir gelişmeydi. Ripple’ın karşı dava açması için temyiz başvurusunun ardından 14 gün süresi var.

XRP fiyatı yüzde 10 çöktü: Düşüş sürecek mi?

SEC kararının ardından panik satışların artması ile XRP fiyatı son 24 saate yüzde 12,88 geriledi. Güncel olarak bu yazının yazıldığı sırada XRP fiyatı 0,52 dolardan işlem görüyor. İşlem hacmi yüzde 6 gerileyen altcoin, yasal sürecin baskısı altında negatif bir seyir izliyor. Psikolojik direnç noktası 0,60 doların altına düştükten sonra önemli destek noktası 0,55 dolarda tutunamayan altcoinin bir sonraki desteği 0,52 dolar olacaktır.

Ripple XRP
XRP teknik grafik / RSI Kaynak: CoinMarketCap

XRP fiyatı bu seviyenin üzerinde tutunamazsa 0,50 doların altını test edebilir. Yasal sürecin ne zaman sonuçlanabileceği ise belirsiz. Ancak avukatlara göre dava sürecinin 2026’dan önce sona ermeyeceği tahmin ediliyor ve bu süreç XRP fiyatı üzerinde önemli bir baskı oluşturabilir.

XRP teknik grafiğine bakıldığında eylül ayındaki kazanımlarının ardından dramatik bir düşüş yaşayan altcoinin CMF oranı sıfırın altına düştü. Para akışını endeksindeki düşüş -0,11 seviyesine ulaştı ve bu da satış baskısının yüksek olduğunu gösterir. DMI göstergesinde -DI, pozitif DI çizgisini yukarı yönlü kesiyor ve ADX yatay bir seyirde hareket ediyor. MACD göstergesi pozitif bölgeden sert bir düşüşle negatif bölgeye geriledi. Ayrıca Göreceli Güç Endeksi (RSI) 1 Ekim’den bu yana devamlı düşerek 37 seviyesine geriledi. XRP fiyatı 0,52 dolarda tutunmazsa  piyasadaki genel düşüş eğilimi ile 0,50 doların altını test edebilir.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.