kripto paralar hakkinda

Kripto paralar hakkında az bilinen 4 gerçek

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasası, dünya finansal piyasaları arasında yeni sayılabilecek ve sürekli gelişen bir pazar. Bu nedenle, pek çok insan Bitcoin’in varlığından haberdar olsa da bilmediği birçok kripto para birimi bulunuyor. Örneğin, kaç tane kripto para olduğunu biliyor musunuz? Ya da sadece kripto para harcaması için ABD’de federal gelir vergisi ödemek zorunda kalındığını? İşte bu gerçeklerin arkasındaki detaylar ve ayrıca kripto paralar hakkında  bilmek isteyebileceğiniz bazı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Piyasada şu an 1700’den fazla farklı kripto para bulunuyor ve sayı artmaya devam ediyor

Eğer kripto para piyasasının sadece Bitcoin, Ethereum ve bir avuç dolusu kripto paradan oluştuğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Bu yazıdan yola çıkarak, investing.com tarafından takip edilen 1,155 farklı kripto para birimi olduğunu öğrenmiş bulunuyorsunuz. Aynı zamanda düzenli olarak yenileri oluşturuluyor.

Açık olmak gerekirse, bunların hepsi, en sadık kripto para spekülatörleri arasında bile faydalı bir amaca hizmet eden ya da herhangi bir ilgi gören meşru kripto para birimleri değildir. Aslında, izlenen 1.715 kripto paranın 525’inin piyasa değeri 100.000 dolardan daha düşüktür.

Bununla birlikte, düşündüğünüzden daha önemli kripto paralar da olabilir. Kripto paralar hakkında bazı rakamlar vermek gerekirse;

  • 23 kripto para biriminin piyasa değeri 1 milyar dolardan fazladır.
  • 120 kripto para biriminin piyasa değeri 100 milyon dolardan daha fazladır.
  • 477 kripto para birimi ise 10 milyon doların üzerinde piyasa hacmi elde etmiş olup, bunların büyük bir kısmı günlük işlem hacmine ulaşmış durumdadır.

Kripto paraların hepsi ödeme yöntemi olarak tasarlanmadı

Bazı kripto para birimleri ABD doları gibi geleneksel para birimleriyle aynı şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Örneğin, Bitcoin mal ve hizmet alımları için düzenli olarak kullanılmaktadır. Ve Litecoin, Monero ve Dash gibi diğer dijital para birimleri de aynı amaca yönelik olarak kullanılır, aynı zamanda nasıl çalıştıkları konusunda birkaç değişiklik yapılması amaçlanmaktadır.

Öte yandan, bazı kripto para birimleri – aslında ilk 10’un çoğunluğu – ödeme yöntemi olarak kullanılacak para birimleri olarak tasarlanmamıştır. Aksine, farklı problemleri çözmek için Blockchain teknolojisini kullanmayı amaçlamaktadırlar. Bunun en büyük örneğini, “akıllı sözleşmeleri” kullanmak üzere tasarlanmış olan Ethereum oluşturur. Örneğin, bir Ethereum sözleşmesi, aralarında anlaşma yapan birkaç kişi arasında paranın dağıtılmasına izin verebilir. Üçüncü en büyük kripto para olan Ripple, özellikle bankacılık endüstrisi için verimli ve hızlı uluslararası para transferlerine izin verecek şekilde tasarlanmıştır.

Tüm kripto paraların piyasa değeri 324,6 milyar dolardır

Bu, bahsi geçen 1.715 kripto paranın yarattığı toplam güncel piyasa değeridir. Ve bu sayı muazzam bir dalgalanmaya sahiptir. 2018 yılında, piyasadaki devasa dalgalanmalar sayesinde toplam kripto para birimi piyasa değeri 825 milyar dolar ile 250 milyar dolar arasında salınım gösterdi.

Ayrıca kripto para piyasasının çok ağır olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bitcoin tek başına tüm piyasa hacminin yüzde 42’sini oluşturuyor ve onu takip eden Ethereum’un hacmi ise yüzde 15 oranında bulunuyor. Toplamda, en büyük 20 kripto para birimi pazarın yüzde 86’sından fazlasını oluşturmaktadır.

Kripto paralar hakkında bazı ülkelerde farklı vergilendirme koşulları söz konusudur

Kripto para birimleri ve vergilendirme konusu, hemen hemen her ülkenin gündemini teşkil etmeye başlayan yeni bir konudur. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki kripto para birimleri “maddi olmayan varlıklar” olarak sınıflandırılır. Ve hisse senedi gibi yatırımlar ile aynı sermaye kazançları vergi sistemine tabidir.

Ancak, aralarında büyük bir fark bulunur. Hisse senetlerinizi sattığınızda, sadece hisse senedi karlarından sermaye kazancı vergisi ödemek zorundasınızdır. Ancak spesifik olmak gerekirse, Bitcoin ve diğer bazı dijital paralar, mal ve hizmetler için değiştirilebileceğinden, bunları satmasanız bile vergilendirilebilir bir kazanç elde edebilirsiniz. Örnek olarak, birkaç yıl önce 1000 dolar değerinde Bitcoin aldığınızı ve 2018’de (şimdi daha fazla değerinde olan) bu Bitcoin’i 300.000 dolarlık bir Rolls-Royce satın aldığınızı varsayalım. Bitcoin’inizi teknik olarak “satmamanız” durumunda bile, Bitcoin’de maliyet tabanınızdan 299.000 dolar daha fazla bir şey karşılığında değiştirdiniz.  Böylece vergiye tabi bir olay doğmuş oluyor. Teknik olarak, bu fikir küçük işlemler için de geçerlidir. Örneğin, 2 dolarlık bir sodayı 1 dolar karşılığında aldığınız Bitcoin ile satın alırsanız, 1 dolarlık fark sermaye kazancı vergisine tabidir.

yahoo finance

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir