featured

Kripto para piyasasında yaşanan çöküşler ile baş etmenin 5 yolu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para piyasasında yaşanan çöküşler yatırımcılar için son derece stresli olabilir. Peki yatırımcılar bu çöküş sürecinde neler yapmalı ve bu süreçle doğru bir şekilde nasıl baş edilir? İşte, bu yazıda bütün soruların cevapları verilecektir.

Kripto para piyasasının öncü coini olan Bitcoin geçtiğimiz günlerde büyük bir düşüş yaşadı. Bitcoin’in ardından beklenen oldu ve altcoinler de bu düşüşü takip etti. Yatırımcılar bu düşüşle birlikte büyük kayıplar yaşadı. Volatilite, kripto para yatırımının bir parçasıdır. Bu nedenle yapılan yatırımlarda uzun vadeli düşünmek önemlidir. Bu süreçte ilk olarak panikle yapılacak satışlardan kaçınılmalı ve önceden yapılan yatırım planına güvenilmelidir.

Bitcoin (BTC) 10 Kasım’daki ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana %30’un üzerinde değer kaybı yaşadı. Yukarıda da belirtildiği gibi Bitcoin’in ardından altcoinlerde de büyük oranlarda değer kayıpları yaşandı. Bu hafta sonu yaşanan keskin düşüşe rağmen Bitcoin, genele bakıldığında hâlâ yılda yaklaşık olarak yüzde 55 oranında arttı. Ancak bu yine de yaşanan volatiliteyi yatırımcılar için daha az sinir bozucu yapmaz. Özellikle de kripto para yatırımlarında yeniyseniz.

Kripto para borsası hesabınızdaki varlıkların değerinin düştüğünü korkuyla izliyorsanız, yalnız değilsiniz. İşte yaşanan bu olumsuz senaryolarla başa çıkmanın yolları.

1. Bakış açınızı uzun vadeli olarak ayarlayın

Kripto para yatırımları son derece değişkendir. 2021 grafiğine bakarsanız, şimdiden birkaç önemli fiyat düşüşü yaşadık. Fakat yaşanan her düşüşten sonra, kripto fiyatları sonunda arttı ve yeni zirvelere ulaştı.

24 saatlik grafiklere odaklanmayın. Bunun yerine, daha uzak tarihlerden başlayarak bugüne kadarki yıla kadar neler olduğuna bakın. İnişler ve çıkışlar, tüm piyasa döngülerinin normal bir parçasıdır. Ancak kripto para birimi gibi yeni ve nispeten test edilmemiş bir yatırımla daha sık yaşanabilirler. Kısa vadede ihtiyacınız olan parayı yatırmadığınız sürece, düşüşleri beklemeyi göze alabilirsiniz.

2. Panikle satış yapmayın

Kripto yatırımlarınızın değerinin düştüğünü gördüğünüzde, kayıplarınızı azaltmak ve varlıklarınızı satmak istemeniz doğaldır. Ancak, bu genellikle düşük bir fiyattan satış yaptığınız ve sonra yaşanabilecek herhangi bir toparlanmadan faydalanamayacağınız anlamına gelir.

Diyelim ki Bitcoin fiyatının %20 düştüğünü gördünüz ve varlıklarınızı sattınız. Fiyat aniden orijinal değerine dönerse ne olur? Yatırımınızın %20’sini kaybettiniz ve geri almak konusunda da hevesiniz kaçmış olabilir.

Fiyatların kısa vadede ne yapacağını asla bilemezsiniz. Düşmeye devam edebilirler, ancak aynı zamanda hızla yukarı da çıkabilirler. Bu yüzden orijinal araştırma ve yatırım tezinize güvenin. Kripto para yatırımınızın uzun vadede değerleneceğine inanıyorsanız, fiyatın toparlanabileceğinden emin olun.

3. Dipten satın alma fırsatının oluştuğunun farkında olun

Yatırımcılar varlıklarını dipten satın alıp yüksekten satmak hakkında çok konuşurlar. Ama gerçekte, piyasayı bu şekilde zamanlamak neredeyse imkansız. Dolayısıyla uzun vadeli bir yatırım yaklaşımının savunulmasının bir nedeni de budur. Genel olarak yatırımlarınızı önümüzdeki 5 veya 10 yıl içinde iyi performans göstereceğini düşündüğünüz varlıkları satın alarak yaparsanız kısa vadede yaşanacak fiyat dalgalanmaları daha az endişe verici olacaktır.

Bununla birlikte, panikle satın alma tuzağına da düşmeyin. Araştırmadığınız ve gerçekten istemediğiniz bir varlığı sırf fiyatı düşük diye satın almanın bir anlamı yok. Ve diğer finansal hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz parayı sadece dipten satın almak için harcamak kesinlikle iyi bir fikir değildir. Kripto yatırımları hâlâ değişken ve pek çok bilinmeyen yönleri mevcut. Sadece fiyatların daha da düştüğünü görmek için düşüşte satın almayı deneyebilirsiniz.

Bununla birlikte, piyasada yaşanan büyük düşüşler favori kripto para birimlerinizden daha fazla miktarda ve düşük bir fiyata satın alma fırsatı sunabilir. Örneğin, bir süredir izleme listenizde bulunan ve satın almak için doğru zamanı bekleyen tokenlar olabilir. Veya uzun vadeli güçlü potansiyelleri olduğunu düşündüğünüz için zaten sahip olduğunuz belirli tokenlardan daha fazla miktarda satın almak isteyebilirsiniz.

4. Piyasanın neden düştüğünü anlayın

Orijinal yatırım hipotezinizi etkilemesi durumunda fiyatların neden düştüğünü anlamak iyi bir fikirdir. Yatırım nedeniniz hâlâ geçerli mi yoksa belli sebeplerden ötürü değişti mi önce bun karar vermelisiniz.

Örneğin, temel blockchain teknolojisinin belirli bir sektörde devrim yaratabileceğini düşündüğünüz için bir kripto para birimi satın aldığınızı varsayalım. Fiyat, kuantum hesaplama gelişmelerinin bu teknolojiyi gereksiz kıldığı söylentileri üzerine düşmeye başlar. Bu söylentiler doğruysa, yatırımınızı yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş olabilir yani baştaki gerekçeniz artık geçerli olmayabilir.

Son çöküş durumunda, piyasa genelindeki düşüşün birkaç nedeni var. Biri, yatırımcıların daha riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden olan yeni omicron COVID varyantına ilişkin korku. Artı, Fed faiz oranlarını artırabileceği konusunda uyardı ve daha katı düzenlemeler hakkında da hâlâ söylentiler mevcut.

5. Kripto paraların genel portföyünüzün yalnızca küçük bir parçası olduğundan emin olun

Son olarak, fiyattaki bu ani düşüşler kripto para birimi yatırımlarının son derece riskli olduğunu hatırlatıyor. Fiyatlar yükseldiğinde, para kazanmak kolay gelebilir. Ancak her türlü yatırım zaman ve çaba gerektirir. Fiyatlar her zaman artmaz.

Genel portföyünüzün yalnızca küçük bir yüzdesini kriptoya yatırarak riski azaltmak akıllıca olacaktır. Pek çok başka ve nispeten daha güvenli yatırım seçenekleri de mevcut. Bu nedenle diğer seçenekleri de değerlendirerek riskinizi azaltmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde mevcut düşüş eğer daha büyük bir çöküşün başlangıcıysa, sizin için finansal yıkıma yol açmayacaktır.

Sonuç olarak

Kripto para birimi çöküşleri, bu tür yatırımların bir parçasıdır. Eğer ki bu çöküşe ilk kez yakalanışınız ise verilebilecek en iyi tavsiye sabırlı durmak ve fiyatların iyileşmesini beklemektir. Bu noktada, kripto yatırımının sizin için çok stresli olduğuna karar verebilirsiniz ki bu anlaşılabilir bir durumdur. Ama acele kararlar vermeyin. Satışa başlamadan önce kendinize ve piyasaya nefes alması için zaman tanıyın.

fool


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin