featured

Zincir üstü analiz: Bu 5 indikatör Bitcoin ağı için neler söylüyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – BTC fiyatının belirsiz eğilimi, kripto piyasasında aylardır süren korku ve karamsarlık hissini artırıyor. Medya ve bireysel yatırımcıların azalan ilgisi ve Bitcoin fiyatının 20.000 dolar civarına düşeceği tahminleriyle çalkalanıp duruyor. 

Tüm bunlar, kripto para piyasasının altında yatan gerçeği etkili bir şekilde gizliyor. Bitcoin’in temelleri her zamankinden daha güçlü. Günümüzün zincirleme analizinde şeffaf bir durum oluşturan 5 indikatör geliyor.

Hepsi Bitcoin blok zincirinin temelleri ile ilgili. Şu anda aşırı korku ve belirsizlik döneminde tüm zamanların en yüksek seviyelerinde (ATH).

Hash oranı

Bitcoin ağının performansının ve güvenliğinin birincil göstergesi. 30 günlük hareketli ortalama hash oranı, 15 Nisan 2021’de 166 EH/s’lik tarihsel bir ATH’ye ulaştı. Aynı zamanda, Bitcoin önceki ATH’sini 64.850 $ (mavi daireler) olarak ayarlı.

Hash oranı, esas olarak Çin eyaletlerinde kripto para birimi kazma yasağıyla ilgili madencilerin Çin’den çıkışı nedeniyle önemli ölçüde düştü. 

O zamandan beri, hash oranı istikrarlı bir şekilde artıyor ve tüm zamanların yeni rekorlarını kırıyor. Bitcoin ağının 30 günlük hareketli ortalama hash oranının mevcut değeri 204 EH/s’dir. 

Lightning Network Kapasitesi

Bitcoin ağındaki kullanım ve etkinliğin iyi bir ölçüsü olan ikinci indikatör, Lightning Network Kapasitesidir. Bitcoin blok zincirinin 2. katmanı olan Lightning Network’te kilitli toplam BTC miktarını gösterir. Başlıca işlevleri BTC işlemlerini hızlandırmak ve işlem ücretlerini azaltmaktır.

BTC piyasasındaki düşüş hissine rağmen Lightning Network Capacity’nin yükselmeye ve yeni bir ATH belirlemeye devam ediyor. Mevcut rekor 3.589 BTC’de ve 10 Nisan 2022’de (mavi daire) belirlendi.

Bakiyesi sıfır olaman BTC sayısı

Bu metriğin 30 günlük hareketli ortalamasının grafiği herhangi bir düşüşe direniyor gibi görünüyor. Bitcoin ağının başlangıcından bu yana neredeyse her zaman monoton bir şekilde yükseliyor.

Tek istisna, Şubat-Nisan 2018 dönemi, parabolik yükselişlerin ardından ayı piyasasının başlangıcı ve Bitcoin’in 2017’den itibaren 20.000 dolarlık tarihi ATH’si (kırmızı alan). Mayıs 2021 düzeltmesi (mavi alan) sırasında da hafif bir düşüş görülebilir. Ancak, ortalaması alındığında, sıfır olmayan bakiyeye sahip adreslerin sayısı o zaman sabit kaldı.

Şu anda gösterge her gün yeni bir ATH belirliyor. 19 Nisan 2022 tarihinde bakiyesi sıfır olmayan adres sayısı 41.243.796 (yeşil daire) idi. 

Likit olmayan arz

Çok ilginç bir zincir üstü gösterge, Bitcoin ağının Likit Olmayan Arzı’dır. Likit olmayan varlıklar tarafından tutulan toplam arzı ölçer.

Likit olmayan arz oranının uzun vadeli, 5 yıllık grafiğinde de küçük düzeltmelerle birlikte bir yükseliş trendi hakim. Yalnızca iki büyük düzeltme, yukarıda belirtilen 2017 sonundaki zirveden sonra ve Nisan 2021 ATH’de (mavi alanlar) gerçekleşti.

İlginç bir şekilde, Bitcoin’in mevcut fiyat düzeltmesi sırasında likit olmayan arz artmaya devam ediyor ve bu büyüme sadece son iki ayda hızlandı. Şu anda, yaklaşık 14,5 milyon BTC halihazırda likit değil (yeşil daire) olarak kabul ediliyor.

Biriktirme adres sayısı

Güçlü Bitcoin ağı temellerinin 5 göstergesine ilişkin analizimizi, Birikim Adresi Sayısı metriğiyle sonlandırıyoruz. Gösterge, exchange ve madencilik adreslerini gösterir. En son 7 yıldan daha önce etkin olan adresleri atlar. Böylece, uzun süreli hodlers sayısını oldukça iyi yakalar.

Mayıs 2021’e kadar giden birikim adreslerinin sayısı grafiğinde de oldukça monoton bir yükseliş trendi görüyoruz. Ancak, 2022 Şubat ortasından bu yana birikim adreslerinin sayısındaki büyüme hızlandı.

beincrypto


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin