featured

Zimbabve’de darbe sonrası Bitcoin fiyatı 13.000$’ın üzerine çıktı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Zimbabve’de gerçekleşen askeri darbe sonrasında Bitcoin fiyatı, Kasım 2017 ortasında Golix şehrinde %10 arttı. Ülkenin halihazırda güçlü bir ekonomisine sahip olmadığı biliniyor; Zimbabwe’nin enflasyonun en yüksek ayı, enflasyon oranının yüzde 79.6 olarak tahmin edildiği Kasım 2008 idi.

Bitcoin’in fiyatı , Golix web sitesinden elde edilen verilere dayanarak, 13,499 dolara kadar yükselerek uluslararası piyasaların neredeyse iki katına çıktı. Bitcoin, 15 Kasım itibariyle ülkenin başkenti Harare’de 13.010 dolarlık işlem görüyordu.

Zimbabve Krizi ve Bitcoin üzerindeki etkisi

Zimbabwe ordusu, bir hafta süren Başkan Robert Mugabe yönetimiyle çatışma sonrasında 14 Kasım’da Harare’ye saldırdı . Bu hareket, ülkede beklenen şiddetli ve ölümcül bir iç savaşı önlemeyi amaçlıyordu. Mugabe, 1980’den beri ülkenin başında.

Siyasi kriz nedeniyle, ülkedeki Bitcoin talebi, para biriminin yetersizliğinden dolayı yeni seviyelere fırladı. Durum, Zimbabwe’de ulusal para birimi eksikliği yüzünden daha da kötüleşti. 2009 yılında, hükümet, hiperenflasyonun yerel doları neredeyse değersiz hale getirmesinden sonra, ABD doları ve Güney Afrika randı gibi birkaç fiat para birimi yasal bir ihale olarak kabul etti.

Golix’e göre, son 30 gün içinde 1 milyon doların üzerinde işlem gerçekleştirildi, 2016 yılının tamamında cirosu 100.000 dolarken, keskin bir artış oldu.

Golix’in sahibi Taurai Chinyamakobvu’ya göre, Bitcoin fiyatları arz ve talep tarafından belirleniyor. Sayısal para biriminin satıcıları, elektronik olarak yatırılan ABD doları cinsinden ödenir. Ancak para, karaborsada büyük bir değer düşüşüne bağlı olarak nakit paraya zor dönüştürebilir.

15 Kasım’da, “elektronik” bir dolar 14.32 rand piyasa döviz kuru ile karşılaştırıldığında sekiz Güney Afrika rand’ı satın alabilir.

BTCBu tür siyasi karışıklık genellikle birçok kişiyi “sigorta” ve finansal risklere karşı korunma biçimi olarak kripto para sektörüne dönüştürmeye zorlar. Örneğin, birçok Venezuelalı, ülkedeki siyasi ve mali krizden kurtulmak için Bitcoin madenciliği yapmak zorunda kaldı .

Haberin yazıldığı anlarda Bitcoin fiyatı 7.800$ seviyelerindeydi. Türkiye Bitcoin fiyatı ise 30.000 TL seviyelerinde.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin