featured
Blockchain

Yazılımcılar Blockchain dünyasına adım atmalı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Aylardır içinde bulunduğumuz sektör, bizlere birçok insanla karşılaşma ve tanışma fırsatı veriyor. Çok sorulan soruların başında da, Blockchain, Bitcoin ya da kripto para ile ilgili bir proje için kalifiye eleman nerden bulabilirim? oluyor. Bu bağlamda iş veren ve işi bilenleri bir araya getirmek adına yaptığımız araştırmalarda malesefki ülkemizde yeni akım bu sektöre hakim yeteneklerin olmadığını görüyoruz. Ülkemizde özellikle yeni nesil içinde harika yazılımcılarımız var ancak henüz pek azı blockchain yada kripto para sektörünü tanıyor. Artık ülkemizde de Yazılımcılar Blockchain dünyasına adım atmalı. Webrazzi’nin bir yazısı tam da bu düşüncelerimize tercüman oluyor. Bu yüzden hiç dokunmadan sizlerle paylaşmak istedik.

Webrazzi:

Yazılım geliştiriciler oldum olası şirketler için havada kapılan kişilerken, son dönemlerde blockchaindünyasının ateşinin yükselmesiyle artık yepyeni bir alanda daha kendilerine fazlasıyla ihtiyaç doğdu. Sorun şu ki, bu sefer durum daha fena çünkü yoklar…

Blockchain teknolojisi interneti baştan yaratırken, 90’ların sonundan 2000’lerin başına kadar hayata geçirilen neredeyse tüm servisler yerlerini blockchain tabanlı yeni nesillerine bırakıyorlar. Bu konuda ayrı bir yazı yazacağım, o yüzden ne dediğim tam olarak anlaşılmadıysa lütfen biraz bekleyin. 🙂

Ama ufak bir giriş yapmam gerekirse…

O yıllarda bildiğiniz bütün servisler çok da büyük teknolojik gelişimlere maruz kalmadan, yakında birer birer blockchain tabanlı olacaklar. Bu tür servislerin üzerine bir de gerçek anlamda teknoloji barındıran, belki de dünyayı değiştirecek yüksek teknoloji ürünü ve blockchain altyapısı kullanan servisler dahil olacak ve dünya artık node’lar üzerinde çalışan “yeni internete” sahip olacak.

Tüm bu gelişim internetin ilk versiyonu ile kıyasla son derece hızlı şekilde ilerlerken, blockchain altyapısına hakim yazılım geliştiricilerin sayısı bırakın Türkiye’yi, Amerika’da bile çok az. Bu konuyla ilgili son dönemlerde çok fazla yazı okudum ve bence kısa süre içinde harekete geçenler bundan avantajlı çıkacaklar.

Tamamı yazılım geliştirici pozisyonu olmasa da şu anda tek başına Coinbase’in 70 farklı pozisyonda iş ilanı bulunuyor. Ben şansımı zorlayıp incelemedim ama bir de yazılım geliştiriciler için başvuru öncesi tamamlanması için HackerRank’ten bir test yayınlamışlar. Merak edenler buradan inceleyebilirler.

Kurumsal adaptasyon beklenenden hızlı olacak

Hızlı bir örnek olarak henüz duymayan varsa Microsoft Azure’un Blockchain çözümünü incelemenizi öneririm. Son dönemlerde Türkiye’de de bir çok kurumun ilgisini çektiğini biliyorum. Ek olarak henüz bilmeyen varsa Tierion0x protocolIPFS gibi blockchain tabanlı altyapı ve platformları da incelemenizde fayda var diye düşünüyorum. Biraz kafa açar, biraz da aklınızdaki fikirleri hayata geçirmeniz için zor noktaları aşmanızı sağlarlar. Bence inceleyin…

Özellikle Microsoft gibi şirketlerin bu alana olan yatırımları göz önüne alınınca, blockchain’e kurumsal adaptasyonun beklenenden hızlı olacağını tahmin ediyorum ve iş o noktaya geldiğinde bu altyapıya hakim yazılım geliştiricilerin bu sefer gerçekten mumla aranacağına inanıyorum.

 

Kaynak: webrazzi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin