işlem botları
WSJ raporu: "İşlem botları Bitcoin fiyatını manipule ediyor"

WSJ raporu: “İşlem botları Bitcoin fiyatını manipule ediyor”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto fiyatlarını manipule eden botlar hakkındaki hikâyeler artık alışılmadık bir durum değil. Ve bu gidişle de bu hikâyeler var olmaya devam edecek. Bunun son örneği ise botlar hakkında yapılan araştırma olan Wall Street Journal raporu. Aynı zaman manipülasyona konu olan bu işlem botları Ağustos ayında 9 ETF’yi reddeden SEC’in de yasal inceleme konusu olmaya devam ediyor.

CoinList’in kurucu ortağı ve başkanı Andy Bromberg’ WSJ’ye verdiği demeçte yasadışı bot ticareti ve piyasa manipülasyonunun şu anda kripto para piyasaları üzerinde yaygın olduğunu iddia etti.

Virgil Capital’ın kurucusu ve matematik konusunda oldukça yetenekli olduğu bilinen Stefan Qin, dünyanın dört bir yanındaki kripto para borsalarında “düşman” botlarıyla başa çıkmak için kendi botunu tasarladı. Şirketin tasarladığı bot özetle potansiyel olarak yasadışı faaliyetleri belirlemek için hata işleme fonksiyonlarını belirlemeye çalışıyor.

işlem botları piyasayı nasıl manipüle eder?

Quin, arbitraj ticareti yapan bir şirketin Virgil Capital’in bu yılın başlarında taciz edici bir botla uğraştığını bildirdi. Ver Botun bazı ETH işlemlerini hedef aldığını söyledi.

Virgil, bu düşman botun oluşturmaya çalıştığı fiyatı bir dakika içinde kontrol etmeyi başardığını bildirdi. Virgil’in bildirdiğine göre tasarlanan bot diğer yatırımcılardan daha düşük fiyata ETH satış emri girdi. Durumu fark eden Virgil yetkilileri ise karşılık olarak satın alma emri girdiler. Quin’in bahsettiğine göre şirketin bot işlemine karşı açtığı alım emri gerçek bir değildi. Böylece bot yeni emirlerini iptal ederken nitekim bazı borsalarda ETH fiyatını artırdı.

Büyük alım satım emirlerini tahrif ve iptal etme uygulaması “sahtekârlık” olarak bilinir. Bu durum piyasa koşullarına yapay bir izlenim vermeyi amaçlamak olarak görülür. Uygulama, 21 Temmuz 2010’da ABD’nin eski başkanı Barack Obama’nın ABD federal yasalarına imza atan Dodd-Frank Yasası ile yasa dışı ilan edildi. Ancak, içeriden alınan kaynaklara göre kripto pazarlarında hala uygulanmakta olduğu iddia ediliyor.

Manipülasyonu savunan yatırımcılar da var!

Kripto para düzenlemesine karşı olan çoğu Bitcoin meraklısı piyasa manipülasyonunu açıkça destekliyor.

Trader Kjetil, dünyanın en iyi kripto para pazarı manipülasyon yazılımı olduğunu iddia ettiği Quatloo Trader adında bir program geliştirdi. Ve WSJ’ye, bu araçları yasaklamanın anlamsız olduğunu söyledi. Kjetil’e göre bu tür araçlar alanlarını dengelemek için küçük yatırımcılara verilmesi gerekiyor. Ve son söz olarak şu cümleyi sarf ediyor.

“Herkes manipüle ederse, kimse manipüle etmez”

coindoo

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin