WEF çalışması Blockchain çevre sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir diyor
WEF çalışması Blockchain çevre sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir diyor

WEF çalışması Blockchain çevre sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir diyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan yeni araştırmalar, Blockchain teknolojisinin gezegenin karşı karşıya olduğusorunlara çözüm getireceğine inanıyor. Blockchain’in en acil çevresel sorunlardan bazılarını ele almak için kullanılabilecek 65’den fazla yolu belirledi. WEF çalışması, Blockchain teknolojisini çevremiz için büyük kazanımlar sağlamaya yardımcı olacak bir fırsat olarak görüyor.

İçgörü çalışması dev denetleme firması PwC ile işbirliği içinde yürütüldü. Çalışma, geçtiğimiz hafta Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde yayınlandı. Çalışmada yeni uluslararası platformların Blockchain ekosistemlerini nasıl kuluçkaya  götürebileceği incelendi.

Bu tür ağlar, enerji ve su gibi doğal kaynakların merkezileştirilmemesi yönetiminden daha fazla sürdürülebilirliği teşvik eden tedarik zincirleri oluşturmaya kadar uzanabilir. Düşük karbonlu ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için gerekli olması beklenen büyük miktardaki parayı yükseltmek için yeni finansman mekanizmaları da sağlayabilir.

Bildirildiği gibi, çalıştayda tartışılan Blockchain projeleri, sürdürülebilirlik konularını ele alıyor. İşte güncel projelerden bazıları: Bir proje, tuna balığı stoklarının kendi ortamlarından caddeki dükkânlara gidene kadar balıkları takip ediyor. Bir diğeri, sera gazı emisyonlarını azaltma ve  güneş enerjisi kullanımını artırma yollarını araştırıyor.

Şeffaflık, tüketici kararlarını etkilemek, tedarik zinciri uygulamalarını güncellemek ve yeni yönetişim düzenlemelerini tetiklemek için hayati önem taşıyor. Blockchain etkinleştirilmiş akıllı sözleşmeler, topluluklara veya balıkçılara belirli kaynak hakları veren yenilikçi kullanım düzenlemelerini desteklemek için kullanılabilir.

WEF çalışması, Blockchain’in ana kullanım alanlarını altı başlıkta topluyor

Araştırma, Blockchain teknolojisinin altı bölüme olumlu etki edebileceği alanları belirliyor: İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve koruma, okyanuslar, su güvenliği, temiz hava, hava ve afet dayanıklılığı. Her biri hedeflenebilecek daha kesin alanlara ayrılıyor.

Rapor; bu tür fırsatların geliştiriciler, yatırımcılar ve hükümetler tarafından büyük ölçüde göz ardı edildiğini öne sürüyor. Ancak çevresel sistemlere hâlihazırda verilmeyen değeri arttırmak ve paraya dönüştürmek için bir fırsat sunuyor.

PwC UK’de bir ortak olan Celine Herweijer şunları söylüyor:

Bu yeni teknoloji, çevremiz için büyük kazanımlar sağlamaya yardımcı olacak bir fırsat sunuyor. Şeffaf, güvenilir, temiz ve etik tedarik zincirlerinden sürdürülebilir tüketim ve üretimi teşvik etmeye ya da düşük karbon salınımı sağlayan enerjiye kadar pek çok ihtiyaç duyulan geçişi destekleyecektir.

Rapora göre, Blockchain’in daha temiz ve kaynak dostu çözümlere geçişi sağlamanın yanı sıra doğal sermayenin kilidini açmak ve toplulukları güçlendirmek  için de bir potansiyeli bulunuyor.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin