featured

Vinny Lingham; Bitcoin, Ethereum’a Göre Daha İyi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain identity startup Civic kurucusu ve CEO’su Vinny Lingham, Bitcoin’in Ethereum’dan daha iyi bir para birimi olduğunu düşünüyor.

Meseleye teknik olarak yaklaşırsak Lingham’ın ifadesinin doğru olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, ethereum temel olarak merkezsiz uygulamaların (DApps) büyümesi için geliştirilmiş bir blockchain ağıyken ether token’i dijital para olarak tasarlanmadı. Ether daha ziyade ethereum protokolüyle kurulan merkezsiz uygulamalarda kullanılacak bir para birimi olarak tasarlandı.

Bitcoin ise en başından beri ödeme/takas ağı olarak tasarlandı ve geliştirildi. Güvenli liman ve dijital altın olarak görülen bitcoin’e yatırımcılar uzun süreli yatırımlar yapıyor.

Lingham konuya dair şunları kaydediyor:

“Bitcoin deflasyonist, sınırlı sayıda ve daha iyi bir para birimi. Ether ise tam olarak para değil, enflasyonist ve toplam miktarı çok fazla. Flippening pek bir şey ifade etmiyor.”

“Flippening” son zamanlarda kripto para sektöründe sık kullanılan terimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yer değiştirme, ters dönme olarak türkçeye çevrilebilecek terim, ethereum’un pazar hacmi bakımından bitcoin’i geçmesi durumunu tanımlamak için kullanılıyor.

Ancak Lingham’ın flippening açıklamasından önce hatırlanması gereken bazı gerçekler var. Ethereum ve bitcoin birbirine zıt vizyonları, para politikaları, yapıları, uzun vadeli stratejileri ve gelişim yol haritaları olan iki ayrı blockchain ağı. Ve iki blockchain ağının birbiriyle kıyaslanmasının yanlış olduğunu sektör olarak öğrenmemiz gerekiyor. Lingham’ın flippening’in manasız olduğu vurgusu bundan kaynaklanıyor.

Kısacası iki para birimini şu şekilde özetlemek ve tanımlamak mümkün: Ethereum, uygulamaları güçlendiren bir ağ iken bitcoin, önceliği güvenlik olan bir dijital para ve değer saklama aracıdır.

Girişimci yatırımcı Naval Ravikant ise bitcoin’in bu özelliğini koruyabilmesi için sadece ve sadece giderek yaklaşan ölçeklendirme sorununu çözmesi gerektiğine inanıyor.

Alıntı coin-turk

Kaynak cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin