Türkler hangi kripto paraları alıyor?

Türkler hangi kripto paralara yatırım yapıyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Yüksek enflasyon ve değer kaybeden bir para birimiyle karşı karşıya olan Türk vatandaşları, Bitcoin’i bir değer deposu olarak benimseyen bazı yabancı kamu şirketi örneklerinden farklı davranıyor. Türk vatandaşları Bitcoin yerine, shiba inu (SHIB) ve stablecoin tether (USDT) gibi alternatif kripto para birimlerine akın ediyorlar.

Bitcoin yerine Shiba Inu ve Tether

Bitcoin’in enflasyondan korunma olarak algılanan rolü, yerini altcoin spekülasyonları ve dolar bazlı tether’a kaptırıyor.

Kripto borsası Binance’deki Bitcoin-Türk lirası döviz çiftindeki işlem hacmi, Kasım ayında 918 milyon dolara ulaştı ve bu, Shiba ve Tether’ın işlem hacmine oranla beşte birden daha az. Shiba Inu-Lira değeri 5,26 milyar dolar ve Tether-Lira’nın değeri ise 5,58 milyar dolar civarında.

Toronto merkezli kripto platformu FRNT Financial’ın veri ve analitik başkanı Strahinja Savic bir e-postada, “Veriler, Liranın karşı karşıya olduğu istikrarsızlığa rağmen, yerel tüccarların SHIB gibi kripto paralarla ilişkili istisnai getirilerden hala etkilendiğini gösteriyor” dedi.

Türk lirası değer kaybederken, ucuz kripto paralar yükseliyor

Kasım ayında, enflasyon %20’nin üzerine çıkmasına ve ABD Merkez Bankası’nın likidite artırma, varlık satın alma programını azaltmaya başlamasına rağmen merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesinin ardından lira dolar karşısında yaklaşık %40 değer kaybetti. Para birimi bu yıl %87 değer kaybetti ve art arda dokuzuncu yıllık düşüşünü kaydetme yolunda ilerliyor.

İstanbul’dan bir tekstil uzmanı ve kripto yatırımcısı olan Sabri Aygün, “Resmi enflasyon rakamı %21, ancak zemin seviyesinde daha çok %50 gibi” dedi.

Bu gibi durumlarda, altın da dahil olmak üzere yerel para biriminde fiyatlandırılan hemen hemen her şeye talep artar.

Aygün, “Türk vatandaşlarının önceliği altın ve dolar” dedi. “BTC pahalı olduğu için SHIB, VET, XRP gibi ucuz kripto paraları da alıyorlar.”

1 katrilyon tokenlik devasa arzıyla SHIB, büyük kripto paralara kıyasla son derece ucuz. SHIB/TRY yazının yazıldığı sırada Binance’de 0.00049 lira civarında işlem görürken BTC/TRY 686.580 liradan el değiştiriyordu.

Kripto paralar Türk lirasının acısını arttırabilir

Türkiye’de kripto ödemeleri yasak olsa da kripto sahibi olmak yasal. Bununla birlikte, bankacılık dışı bu kanallardan artan sermaye kaçışı liranın acısını artırabileceğinden, Tether ve diğer kripto para birimlerinin artan popülaritesi düzenleyicilerin öfkesini çekebilir.

Ucuz altcoinlerin cazibesi Türkiye ile sınırlı değil. Hindistan ve başka yerlerdeki perakende yatırımcılar, Bitcoin üzerinde kaldıraç etkisi yaratırken SHIB ve diğer daha küçük madeni paralara bakıyorlar. Kendi kendini Dogecoin katili ilan eden Shiba inu, bu çeyrekte dolar bazında yaklaşık %380 arttı. Bu arada, TradingView’e göre Bitcoin sadece %8 arttı.

Bitcoin/ Türk lirası Tether/ Türk lirası kripto para
İşlem hacmi BTC/TL USDT/TL

Türkler, Tether’ı dolar gibi görüyor

FRNT’den Savic’e göre, Türkiye’deki tüccarlar dolar için bir vekil olarak Tether kullanıyor olabilir. Piyasa değerine göre dünyanın en büyük sabit parası olan Tether, sözde bir rezerv sepeti tarafından destekleniyor ve dolar karşısında bire bir sabit tutuluyor. Tether, geleneksel bankacılık kanallarını atlayarak borsalar ve ulusal sınırlar arasında serbestçe hareket ettirilebilen doların dijital bir temsili olarak kabul ediliyor.

Hollanda’da yaşayan Türk bir kripto yatırımcısı olan Ercan Bozoğlu, “USDT’yi tutuyorum çünkü USDT göndermek farklı borsalarda hızlı ve ucuz, ayrıca spot ve vadeli işlemler arasında geçiş yapıyor” dedi. “Türkler çoğunlukla ucuz alternatif kripto para birimleri kullanıyorlar, bu yüzden 2 kat kar alıyorlar ve yeniden çekiyorlar (daha az ücret maliyeti).”

Aygün, genç neslin kriptoyla altın ve dolardan daha fazla ilgilendiğini, ancak finansal olarak aileye bağımlı olduğunu söylüyor.

Coindesk


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin