ray dalio yorumu
Ray Dalio ’nun 2008 benzeri ekonomik kriz uyarısı Bitcoin yatırımcılarının görüşleriyle örtüşüyor

Türkiye’de ekonomik kriz Bitcoin ile atlatılabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Doların hızlı yükselişi ile birlikte Türkiye ekonomik kriz eşiğine geldi. Türk Lirası (TRY), Amerikan Doları karşısında önemli oranda değer kaybetti. Haberin hazırlanması esnasında USD/TRY kuru 6,12 seviyelerine çekilmiş olsa da, yatırımcılar ve şirketler yeni yatırım arayışlarına başladı. Ekonomik kriz etkilerinden çekinen yatırımcılar için Bitcoin ve diğer kripto paralar iyi bir kaçış yolu olabilir.

USD/TRY kuru

Ekonomik krizde altın değil Bitcoin

Yaşanan kriz ortamlarında, insanlar bir para birimine olan güveni yitirdiklerinde altını güvenli alan olarak gördüler. Ancak Bitcoin ve diğer kripto paralar tarihin akışını değiştirmeye başladı. Britanya’nın (Birleşik Krallık) EURO bölgesinden ayrılması sürecinde, olası bir ekonomik kriz düşüncesiyle yatırımcılar ve şirketler, istikrar sağlamak için bir alternatif olarak kripto paralara yöneldiler.

Neden kripto para?

Kripto para birimlerinin normal para birimlerine göre bir dizi önemli avantajı vardır. Bu avantajlardan en önemlisi olarak kripto paralar, siyaset uzmanları ve belli bir gündeme bağlı olan merkez bankaları tarafından yönetilmiyor. Dijital para birimlerinin istikrarı, bunları tutmak, satın almak ve satmak için kullanılan şeffaf sistemden geliyor. Her işlem bir deftere kaydediliyor, bilgiler açık ve doğrulanabilir hale geliyor.

Plutus CEO’su Danial Daychopan,

“Ulusal para birimleri insanların hükümetlere ve küresel finans sistemine olan inancına güveniyor. Ancak bu hükümetler istikrarlı değil. Kararlı olmayan ekonomilerde, dijital ekonomiler gelişmekte ve büyümektedir. Kripto para birimleri güvenli, güvenilir teknolojiye dayanır ve merkezi olmayan sistemleri sayesinde ekonomik krizleri atlatabilmek için mükemmel bir araç haline getirir.”

Brexit örneği ve Türk Lirası’ndan kaçış

Önde gelen iktisatçılar Brexit’in ülke ekonomisini çok fazla etkileyeceğini planlıyorlar. Yatırımcıların Pound’dan uzaklaşması korkusu hakim, para biriminin değer kaybetmeye devam etmesi halinde uluslararası yatırımcıların Sterlin üzerindeki varlıklarını satma yarışına girişecekleri ön görülüyor. Türk Lirası’nın son açıklamalarla sürekli değer kaybetmesi Türkiye ekonomisinde de aynı etkiyi yarattı. Yatırımcılar Türk Lirası üzerindeki varlıklarını çekmeye ve farklı arayışlara girmeye başladı.

Ekonomik kriz ve istikrarsızlığın çözümü kripto paralar olabilir

Ekonomik kriz yaşayan diğer bölgelerde kripto paralar çözümün bir parçası olmayı başardı. Örneğin Güney Afrika geçtiğimiz Mayıs ayı başlarında ilk kripto para ATM’sini açarak, kripto paraların sermayeleştirilmesine olanak tanımış ve kripto paranın günlük hayatın bir parçası haline gelmesini sağlamıştı. Kripto para işlemleri ve akışı sayesinde ülke ekonomisi yeniden hayat bularak yabancı sermayenin ülkeden çıkışı engellenmişti. Türkiye Cumhuriyeti gibi ABD yaptırımları sebebiyle ekonomik kriz ile boğuşan Venezuela hükümeti de çözümü kripto parada buldu. Petro’yu Venezuela’nın ikinci resmi para birimi ilan eden Cumhurbaşkanı Maduro, ABD hükümetinin uyguladığı yaptırımlardan kripto para sayesinde çok daha az etkileneceklerini söyledi. Maduro daha önce Türkiye’ye kripto para çağrısında bulunmuştu.

Kripto paralar ile ekonomik kriz etkisinden nasıl çıkılır?

Olası bir ekonomik kriz durumunda Venezuela ya da Britanya örneklerinde olduğu gibi yatırımcılar kripto varlıklara yönelerek altcoinler üzerinden kâr elde etmeye devam edebilirler. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti olası bir kripto parayı yasal olarak ülkeye kabul ederse ve tüm resmi işlemlerde bu kripto paranın kullanımı desteklenirse, ülke ekonomisindeki şeffaflık sayesinde yatırımcıların dikkati yeniden ülkeye çekilebilir. Bunun dışında ülke içi kullanıma izin verilerek; kripto paralar ile yaşanmasına olanak tanırsa yabancı kripto zenginleri ülkeye gelerek sıcak para girişi sağlayabilirler. Hepimizin bildiği gibi sıcak para girişi ekonomik kriz ile mücadele edebilmek için anahtar konulardan bir tanesi. Kripto paraların bazı ülkeler tarafından artık maaş ödemeleri, vergi ödemeleri gibi bir çok alanda da tanındığını unutmamak gerek.

Görsel: investing

Güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin