Türkiye, CBDC Dijital Lira'sını İki Yıl içinde Çıkarmayı Planlıyor
Türkiye, CBDC Dijital Lira'sını İki Yıl içinde Çıkarmayı Planlıyor

Türkiye’de CBDC hazırlıkları devam ediyor – Dijital lira ne zaman hayata geçer?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin’in CBDC hamlesinden yola çıkan Türkiye, önümüzdeki iki yıl içinde Dijital Lira ’nın hayata geçmesi adına önemli adımlar atabilir.

Çarşamba günü yerel haber ajansı Sabah, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanı Finans Dairesi’nin bu konuda çalıştığını belirten haberi yayınladı. Türkiye’nin merkez bankası şu anda, Bitcoin’in vatandaşları arasında hızlı bir şekilde benimsenmesine hizmet etmenin yollarını arıyor.

Ayrıca, dijital varlıkların yerel nüfus tarafından benimsenmesindeki artış, hükümeti ekonomideki değişimleri desteklemeye zorluyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Köy şunları söyledi:

Kripto para birimleri üzerindeki kısıtlamalar geçmişte kaldı ve bugün birçok ülkenin aynı teknolojiyi kullanarak CBDC’ler geliştirdiği açıktır.

CBDC projelerinin dünya çapında merkez bankaları tarafından üstlenildiğini ve Türkiye merkez bankası tarafından başlatılan mevcut önlemlerin gerekli ve doğru adım olduğunu sözlerine ekledi. Merkez bankasının CBDC planları, politikacılardan ve iş adamlarından onay ve destek aldı.

Küresel CBDC Gelişmelerini Takip Etmek

Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Bora Erdamar, dijital parayı stratejik bir planla araştırmanın Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Çin’in Kripto Yuan örneğinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın Dijital Euro için başlattığı girişimleri de gösterdi. Ayrıca şu yorumda bulundu:

Japonya ve Tayland merkez bankaları bu yönde hızla ilerliyor. Dolayısıyla rekabet artık finans alanına da uzanıyor.

Çin, Dijital Yuan‘ın geliştirilmesinde başarılı bir şekilde ilerledi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, bunu, patlayan dijital ödeme ekonomisinde erken hareket ederek avantaj elde etmek için yapıyor ve aynı zamanda küresel ticaret için ABD Dolarına bağımlılığını da azaltıyor.

Çin, Dijital Yuan için Faz 2 denemelerine çoktan başladı. Çin merkez bankası PBoC, Hong Kong Para Otoritesi ile sınır ötesi ödemeleri test etmeye çoktan başladı. PBOC araştırma bürosu direktörü Wang Xin, geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi:

Dijital yuan’a olan ilgi çok güçlü ve herkes yakından ilgileniyor. Bir yandan bu, dünyada giderek daha fazla merkez bankasının yerli dijital para birimlerinin gelişimine katılmasıyla ilgilidir.

coingape


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin