Türk lirası vs. Bitcoin: Hangisi daha oynak

Türk lirası vs. Bitcoin: Hangisi daha oynak? Şok olacaksınız!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – 2021’in son çeyreğinde Türkiye, yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarını düşürürken, Türk lirası değer kaybetmeyi sürdürdü. Bunun yanında, Bitcoin’in para politikası sabit bir sıkılaştırma yolunda ilerlemeyi sürdürüyor.

Para biriminin 90 günlük tarihsel oynaklığı, fiyatın ABD doları karşısında ortalamasından ne kadar dalgalandığını gösteriyor. TradingView verilerine göre, Türk lirasının, dolar karşısındaki oynaklığı yıllık bazda %65’e yükselerek iki ayda beş katlık bir artış kaydetti. BTC’nin oynaklığı ise %61’e düştü. Liranın oynaklığı artık BTC’den daha yüksek.

Türk lirası artık Bitcoin’den daha riskli bir yatırım olabilir

Artan oynaklık, fiyatların normalden daha çok yükselip düştüğünü ortaya koyuyor. Yüksek oynaklık değerlerine sahip varlıklar riskli yatırımlar olarak kabul edilir; bu, liranın artık yüksek fiyat türbülansı nedeniyle güvenilmez olduğu için eleştirilen Bitcoin’den daha riskli olduğu anlamına geliyor.

Lira, Aralık ortasına kadar altı hafta içinde doları karşısında yaklaşık 9 liradan 18.5’e yükseldi ve ardından 10’a kadar düştü. Yazının yayınlandığı sırada, USD/TL kuru 13.83’ten işlem görüyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortodoks ekonomik görüşe aykırı bir biçimde yüksek enflasyon zamanlarında faiz oranlarını düşürme stratejisi izledi. Bunun yanında, merkez bankası başkanlarının sık sık değişmesi, yabancı yatırımcıyı korkutarak ülkeye döviz girişinin azalmasına neden oldu.

Macrodesiac.com’un kurucusu ve TradingView’de İngiltere büyüme direktörü David Belle konuyla ilgili görüşlerini şöyle belirtti.

“Yüksek enflasyonun ortasında düşük faiz oranları, insanların para birimini satmasına yol açacak – geleneksel teoriye göre bu bir felaket reçetesi.”

Kasım ayında, enflasyon yükselirken Türkiye’nin üst üste üçüncü faiz indirimine gitmesinin ardından Türk lirası zayıfladı. Yüksek enflasyonla mücadele ederken ülkeler, tipik olarak faiz oranını arttırır ve likiditeyi piyasadan çekmek için diğer araçları kullanır. Faiz artışları, yerel para biriminin getirisini artırır ve tipik olarak döviz kurunun değerlenmesine yol açar. Para birimi güçlendikçe, ithal edilen malların maliyeti düşer.

Lira, Bitcoin’den daha oynak

Programlanmış veya sabit bir para politikasına sahip olan BTC, özellikle sorunlu ekonomiler ile kıyaslanıyor. Kripto para biriminin arz genişleme hızı, madencilik ödülünü azaltan programlanmış kod aracılığıyla her dört yılda bir %50 oranında azaltılıyor.

BTC/TL oynaklık grafiği
Bitcoin ve liranın dolar karşısındaki oynaklığı

Türk lirasının 90 günlük tarihsel oynaklığı şu anda euro, sterlin ve yen gibi büyük fiat para birimlerinin tek haneli okumalarından önemli ölçüde yüksek. Yine de, dogecoin ve shiba inu gibi meme kripto para birimlerinden daha az oynak kalıyor.

coindesk


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin