Türk lirası güç kaybederken kripto paralara güven artıyor
Türk lirası güç kaybederken kripto paralara güven artıyor

Türk lirası güç kaybederken kripto paralara güven artıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son dönemde etkisini daha fazla gösteren enflasyon, vatandaşların Türk lirası üzerindeki güvenini de etkiliyor. Reuters’ın 14 Ağustos tarihli haberine göre Türk halkı son dönemde liralarını satıp dolar veya altın almak konusunda dikkat çeken bir istek gösteriyor.

Yatırımcılar Türk lirası yerine dolar ve altına yöneliyor

Son dönemde hükümetten gelen piyasa müdahaleleri ve parasal istikrara ilişkin güven verici hamlelere karşın halkın liraya olan inancı düşüşte. Enflasyon şu anda %11,8 seviyesinde ve bankalarda tasarrufa sunulan faiz miktarını geride bırakmış durumda.

2020 senesinde TL’ye duyulan güvenin %20 düştüğü ifade edilen haberde hükümetin bu güveni yeniden sağlayamaması halinde TL satışlarının da hızlanabileceğine inanılıyor. Büyük ölçüde ithalata dayanan Türkiye ekonomisi, pandemi ile birlikte kötü günler geçirirken ödemeler dengesinde yaşanan olağandışı durumların para birime olan güveni daha da zayıflatabileceği düşünülüyor.

İstanbul Kuyumcular Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Türklerin geleneksel olarak altını tasarruf olarak kullandığını ve bunun 5.000 ton kadarının “yastık altında” olabileceğini ve son satın alma çılgınlığının ardından buna daha fazlasının eklenebileceğini söyledi.

Kripto para birimlerine güven artıyor

Türk lirasının değer kaybıyla dolar ve altın gibi nispeten daha güvenli varlıklara yönelen yatırımcılar, kripto para birimlerini de portföylerinde tutmaktan geri durmuyor. Geçtiğimiz günlerde BtcTurk ile İstanbul Üniversitesi İstatistik Araçları ve Araştırma Merkezi’nin birlikte yürüttüğü bir araştırma, Türk yatırımcıların Bitcoin’e duyduğu güvenin koronavirüs salgını sırasında %23 arttığını ortaya koydu.

Şubat 2019’a kıyasla Türk yatırımcıların kripto para kullanımının ikiye katlandığı ifade edilirken, TL’nin mevcut durumunun özellikle Z kuşağının kripto paralara yönlenmesinde etkili olabileceği söyleniyor.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin