TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Veriler gerçeğin uzağında mı kaldı?

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Veriler gerçeğin uzağında mı kaldı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para HaberTürkiye İstatistik Kurumu tarafından merakla beklenen enflasyon verileri geldi. Ocak ayına ilişkin veriler açıklanırken ayrıca yıllık enflasyon rakamlarını da görmüş olduk. Halk tarafından daha çok hissedilen enflasyon TÜİK tarafında farklı şekilde yorumlandı.

Yıllık tüketici enflasyon verileri yüzde 48’i geçti. Yıllık bazda bu zamana kadar görülen en yüksek enflasyon rakamlarından biri oldu. Nisan 2002 senesine göre son zamanların en tepe noktası oldu.

Ocak ayı yıllık enflasyon %48,69 olurken, üretici tarafında artış %93,53’e denk geldi. Aylık artış ise yüzde 10,45 şeklinde gerçekleşti. Bir başka kurum ise enflasyon rakamlarını daha farklı açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık verileri %114 olduğunu paylaştı. ENAGrup yaptığı araştırma neticesinde 12 aylık enflasyon verisini %114,87 olarak saptadı. Aynı grup tüketici fiyat endeksini ise aylık baz yüzde 15,52 artığını belirtti.

Kaynak: TÜİK

Enflasyon verileri yine halka yansıyor

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon verilerini açıklarken bir değişikliğe gittiğini de belirtti. Ocak ayı verisinde sepet içinde bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikle beraber konut, elektrik, alkollü içecekler, iletişim ve giyim gibi bazı sektörlerde güncellemeye gidildi.

Her ne olursa olsun açıklanan bu veriler yine halka yansımış oldu. Ocak ayında enflasyon halk tarafından hissedildi. Temel ihtiyaç kalemleri yine zam şampiyonu oldu.

Kaynak: TÜİK

Enflasyon verileri sonrasında gözler yine döviz kurlarına çevrildi. Ani bir hareket yapmayan USD/TRY ve EUR/TRY kurları yatay seyrini korudu. USD/TRY yüzde 0,63 artışla 13,53 seviyelerinden işlem görürken, EUR/TRY %0,54 artışla 15,31 bölgesinde yer alıyor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin