Terra'da sert düşüş! Ani çöküşü tetikleyen gelişme nedir?
Terra'da sert düşüş! Ani çöküşü tetikleyen gelişme nedir?

Terra’da sert düşüş! Ani çöküşü tetikleyen gelişme nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Terra Protokolü ve ekosistemi, birkaç gündür kripto para piyasasının ön saflarında yer alıyor ve sebepsiz değil. UST (protokolün algoritmik stabilcoini) sabitini kaybetti ve 0,30 dolar civarına düştü. Bu arada, ekosistemdeki diğer kripto para birimi olan LUNA, birkaç gün içinde %90’ın üzerinde bir düşüş yaşadı ve yaklaşık 4 dolara geriledi.

Bu makale, her iki kripto para birimine ne olduğunu ve bu durumdan çıkmanın neden zor olabileceğini açıklamaya çalışıyor. Bunu yapmak için, UST’nin 1:1 dolarlık sabitlenmesini sağlaması gereken algoritmanın nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

UST algoritmik stabil coin nasıl çalışır?

Yukarıda açıklandığı gibi, protokol iki ana tokenden oluşur: Terra (UST) ve Luna (LUNA).

Kullanıcılar, Terra Station portalında Luna’yı yakarak UST’yi basabilirler. Protokolün resmi belgeleri, dinamiklerin teoride nasıl ortaya çıkabileceğini anlamayı nispeten kolaylaştıran birkaç örnek sunar.

Tüm Terra ekonomisini iki havuz olarak hayal edin: biri Terra ve diğeri Luna için. Terra’nın fiyatını korumak için, Luna arz havuzu Terra’nın arzına eklenir veya ondan çıkarılır. Kullanıcılar, protokolün algoritmik pazar modülü tarafından teşvik edilen, Terra‘yı darp etmek için Luna’yı ve Luna’yı darp etmek için Terra’yı yakar.

Bunun kavramsal olarak USDT veya USDC gibi fiat veya fiat eşdeğerleri tarafından desteklenen normal stabil coinlerden farklı olduğunu belirtmekte fayda var.

UST fiyatının şu anda 1,01 USD olduğunu hayal edin. Kullanıcılar daha sonra Terra Station’ın takas özelliğini kullanabilir ve 1 USD değerindeki LUNA’yı 1 UST karşılığında takas edebilir. Piyasa 1 USD Luna yakar ve 1 UST yapar. Kullanıcılar daha sonra 1 UST’lerini 1,01 USD’ye satabilirler. Bu süreçte 0,01 USD kâr elde ederler.

Şimdi tam tersini hayal edin. UST 0,99 USD’den işlem görüyor. Kullanıcılar tam tersini yaparak 1 UST’yi 1 USD Luna ile takas edebilir. Takas 1 UST yakar ve 1 USD Luna basar.

Sabitleme arasındaki fark ne kadar büyükse, arbitraj o kadar kârlı olur. Teoride, sabitleyici kaybolursa ve UST’nin fiyatı 1 USD’nin altına düşerse, kullanıcılar LUNA için UST’yi yakabilir ve daha yüksek bir kârla satabilir.

Bununla birlikte, bu aynı zamanda UST’nin piyasa değerinin LUNA’nınkinin altında olması gerektiği anlamına gelir, çünkü bunun tersi varsayımsal bir Terra bankası koşusunun bazı kullanıcıların 1 dolar değerindeki UST’yi kullanmasına izin vermeyeceği anlamına gelir.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, yukarıdaki tüm hipotezler gerçek oldu.

LUNA’nın fiyatı yüzde 90’ın üzerinde düştü

img1_ustusdt

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Terra ekosistemi için bir dizi soruna neden olan belirli olaylar ortaya çıktı.

UST fiyatı 11 Mayıs’ta 0,225 USDT’ye düştü, yani birkaç gün içinde değerinin neredeyse %80’ini kaybetti.

img2_lunausdt

LUNA tablosu aynı anda şöyle görünür:

Fiyat, 11 Mayıs’ta yaklaşık 4 dolara düştü ve son birkaç gün içinde yaklaşık %90’lık bir düşüş kaydetti.

Bunun neden olduğuna dair spekülasyonlar hızla yayılıyor ve Terra’nın CEO’su Do Kwon henüz resmi bir açıklama yapmadı.

https://twitter.com/stablekwon/status/1523532474860539905

Bununla birlikte, 9 Mayıs’ta, Luna Vakfı Muhafız Konseyi’nin, sabitlemeyi savunmak için BTC ve UST’de 1.5 milyar dolarlık sermaye dağıtmak için oy kullandığını ayrıntılı bir ileti dizisinde açıkladı.

https://twitter.com/stablekwon/status/1524049689510694916

İki gün sonra ve belki de hesaba katıldığından çok daha fazla oynaklıkla, UST sabit değerinin %50’sinden işlem görürken LUNA çökmeye devam ediyor.

cryptopotato


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık! Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin