Bitcoin adreslerine yaptırım yapılma sebebi fidye yazılımı
Bitcoin adreslerine yaptırım yapılma sebebi fidye yazılımı

Tarihte bir ilk: Bitcoin adreslerine yaptırım uygulanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hazine Bakanlığı ‘nın Yabancı Varlıklar Denetim Dairesi (OFAC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ali Khorashadizadeh ve Mohammad Ghorbaniyan adında iki İran vatandaşını, Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar Listesi’ne eklediğini ve listenin tarihinde ilk kez bireylerle ilgili Bitcoin adreslerine yaptırım yapılacağı açıkladı. Ayrıca listeye bireylerle ilgili, fiziksel adresler, posta kutuları, e-posta adresleri ve takma adlar gibi diğer tanımlayıcı bilgilerle birlikte eklendi.

Bitcoin adreslerine yaptırım yapılma sebebi fidye yazılımı

OFAC, ilk olarak, Mart ayında yaptırımlar uyumu ile ilgili SSS bölümünü güncellediğinde, listeye kripto adresleri ekleyebileceğini belirtti. Bu sırada ofis, kripto para birimlerinin, SDN listesi ile ilgili olarak, fiat para birimleriyle karşılaştırılabilir olduğunu vurguladı. Bu nedenle, ofis ABD vatandaşlarına iki adrese herhangi bir fon göndermelerini yasakladıkları konusunda uyardı. Terörle ve Mali İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Sigal Mandelker, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

İranlı siber aktörler kurbanlarından dijital fidye ödemelerini toplayarak gelir elde etmelerini sağlayan dijital para birimi borsalarını hedef alıyor. Dijital para birimi alanında faaliyet gösteren yasa dışı aktörleri tanımlamak için kripto para birimi cüzdan adresleri yayınlıyoruz.

FinCEN, İran'ın olası yasa dışı kripto kullanımı konusunda uyarıda bulundu

Elde edilen yasa dışı gelirler İran riyaline çevrildi

Samsam fidye yazılımı ile ilgili finansal işlemlerin kolaylaştırılmasında rol alan Khorashadizadeh ve Ghorbaniyan da listeye ekleniyor. Ransomware, şirketler, hastaneler, üniversiteler ve devlet kurumları dahil olmak üzere son birkaç yıl içinde 200’den fazla başarılı saldırı gerçekleştirdi. Hazine Bakanlığı’na göre bu kötü amaçlı yazılım, bu kuruluşların Bitcoin karşılığında verilerini rehin tuttu.

OFAC, Khorashadizadeh ve Ghorbaniyan’ın, SamSam’dan elde ettikleri yasa dışı gelirler milyonlarca ABD dolarını buluyor. Yaklaşık 6.000 Bitcoin’in usulsüz yollar ile İran riyaline dönüştürdüğüne inanılıyor.  OFAC’a göre, bazı isimsiz ABD takasları da dahil olmak üzere 40’dan fazla kripto borsası kullanıldı. İki adrese de para gönderen kişi veya borsalar, ABD mali sisteminden tamamen kesilmek de dahil olmak üzere ikincil yaptırımlara tabi olabilir. Mandelker, son olarak şunları söyledi:

İran, ABD dolarına erişimde fazlasıyla zorlandığından ve çaresiz kaldığından dolayı kripto para borsalarının, eşler arası dövizcilerin ve diğer dijital para ağları sağlayıcılarının ağlarını bu yasa dışı şemalara karşı kapatması kritik önem taşıyor.

Coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin