suudi arabistan dijital para
Suudi Arabistan’dan merkez bankası dijital parasıyla ilgili önemli gelişme

Suudi Arabistan’dan merkez bankası dijital parasıyla ilgili önemli gelişme

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Suudi Merkez Bankası (SAMA) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkez bankası, CBDC’nin temel faydalarını gösteren bir rapor yayınladı.

Suudi Merkez Bankası (SAMA), BAE Merkez Bankası ile ortaklaşa, merkezi bir ödeme yapısı üzerinden dağıtıcı bir ödeme sistemi kullanmanın faydalarından bahseden bir rapor yayınladı. Merkez bankaları, 1 yıl boyunca ortak bir birimi (CBDC) pilot çalışması yaptı.

“Project Aber” olarak adlandırılan yeni rapordan umut verici sonuçlar çıktı. Ve mimari dayanıklılık açısından merkezi ödeme sistemlerine göre önemli bir gelişme kaydedildi. Merkez bankaları, CBDC‘lerle ilişkili ekonomik riskleri azaltmayı planlıyor. Yetkililer, tahviller gibi varlıkların takas olasılıklarını değerlendirmek için dağıtılmış defter teknolojisini (DLT) benimsemeyi amaçlıyor.

Proje ilk olarak 2019’un başlarında iki merkez bankası tarafından Arapçada “Sınırları Aşmak” anlamına gelen “Aber” dijital para birimini çıkarmak için başlatılmıştı. Merkez bankaları, bu projeyi, iki ülke arasında yurtiçi ve sınır ötesi uzlaşmanın bir aracı olarak tek bir çift çıkarılmış dijital para biriminin olanaklarını kontrol etmek için hayata geçirdi.

Resmi raporda şu ifadelere yer verildi:

Proje, sınır ötesi ikili para biriminin teknik olarak uygun olduğunu ve mimari dayanıklılık açısından merkezi ödeme sistemlerine göre iki ülkeye önemli iyileştirmeler sunan dağıtılmış bir ödeme sistemi tasarlamanın mümkün olduğunu doğruladı. Mahremiyet ve merkezsizlikle ilgili karmaşık gerekliliklerin yanı sıra, para arzının merkez bankasının görünürlüğü ve ihraç edilen para biriminin izlenebilirliği gibi ekonomik risklerin azaltılmasına ilişkin gereklilikler de dâhil olmak üzere, belirlenen temel gerekliliklerin tümü karşılandı.

Yetkililer, projeyi tüm hedeflerine ulaşan “başarılı bir çalışma” olarak nitelendirdi. Gelecekte merkez bankaları, gerçek zamanlı brüt ödeme (RTGS) çerçevesi ve teslimata dayalı ödeme (Dvp) yapısının genişletilmesi de dâhil olmak üzere birçok seçeneği değerlendirmeye hazırlanıyor. Raporda, “Bölgesel veya diğer uluslararası merkez bankalarını kapsayacak şekilde coğrafi olarak genişletme veya heterojen ağları birbirine bağlama” olasılığından da bahsediliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, tüketicilerin artan talebine karşılık CBDC’leri piyasaya sürme seçeneklerini araştırıyor.

financemagnates


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin