Suçlular hangisini daha çok tercih ediyor? Kripto para mı geleneksel para mı?
Suçlular hangisini daha çok tercih ediyor? Kripto para mı geleneksel para mı?

Suçlular hangisini daha çok tercih ediyor? Kripto para mı geleneksel para mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, kripto para birimlerinin fiat veya diğer geleneksel yöntemlere kıyasla kara para aklama faaliyetleri için çok daha nadir kullanıldığını ortaya koydu.

Suçlular kripto para birimlerini çok daha az kullanıyor

Kripto varlıklarının yasa dışı olarak elde edilen fonlar için tercih edilen bir liman olduğu algısına rağmen, suçlular gelirleri paravan şirketler veya nakit işleriyle aklamayı ve suça yatırmayı tercih ediyor.

SWIFT, geçen hafta yayımlanan “Parayı Takip Et” başlıklı bir raporda, “Kripto para birimleri yoluyla tespit edilen aklama vakaları, geleneksel yöntemlerle aklanan nakit hacimleriyle karşılaştırıldığında nispeten küçük kalıyor.” ifadesini kullandı.

Kara para aklama, dünya ekonomileri için büyük bir sorun olmaya devam ediyor. BM’nin Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne göre, her yıl yaklaşık 800 milyar ila 2 trilyon dolar veya küresel GSYİH’nın %2 ila %5’i eş değeri nakit kanalları aracılığıyla aklanıyor. Ancak kripto, belirgin bir şekilde öne çıkmıyor.

Finansal sistem üzerinden nasıl kazanç elde ediyorlar?

Finansal araştırma şirketi Bae Systems ile iş birliği içinde derlenen kara para aklama raporu, suçluların finansal sistem üzerinden nasıl para kazandıklarına bakıyor.

SWIFT’e göre sanal para birimleri daha az vaka oluştururken, bunlardan bazılarının yüksek profilli olduğunu söyledi. Öne çıkan olaylardan birinde, bir siber suç grubunun ATM nakit para çekme yoluyla çalınan fonları kriptoya dönüştürdüğü iddia edildi.

Bir başka dava, yetkililerin grup liderinin evinde 15.000 Bitcoin (BTC), iki spor araba ve 557.000 dolar değerinde mücevher bulmasının ardından tutuklama ve kovuşturmayla ilgiliydi. Yazarlar, Monero veya Zcash gibi gizlilik odaklı dijital varlıkların gelecekte suçlular için çekici olabileceğini gözlemleyerek şunları söyledi:

Daha fazla anonimlik sunan alternatif kripto para birimlerinin yanı sıra, potansiyel olarak tanımlanabilir kripto para birimi fonlarını büyük miktarlarda diğer fonlarla harmanlayarak fon kaynağını gizlemeye yardımcı olan karıştırıcılar gibi hizmetler, kripto para biriminin kötü amaçlarla kullanılma cazibesini artırabilir.

SWIFT, çevrim içi hırsızların, parayı entegre etmek için çeşitli satın alımlar yapmadan önce, bir siber soygun sırasında çalınan fonları gizlemek ve aklamak için bir araç olarak kripto kullanmayı isteyebileceğini açıkladı.

Raporda, “Bu durumda, siber suçlular, ön ödemeli kartları Bitcoin ile yüklemek için finansal platformları kullanmadan önce, bir Bitcoin çiftliğinde çalınan fonları aklayabilir.” ifadesi yer aldı.

Bu arada bugünkü Litecoin analizimizi buradan okuyabilirsiniz.

news.bitcoin


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin