stellar ve ripple
Stellar ve Ripple arasındaki rekabet göründüğü gibi olmayabilir

Stellar ve Ripple arasındaki rekabet göründüğü gibi olmayabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto endüstrisi heyecanlı aktiviteler ile dolu. Stellar ve Ripple arasındaki ilişki de istisnai bir durum değil. Bilindiği gibi Stellar’ın kurucusu Jed McCaleb aynı zaman Ripple’in kurucu ortaklarından. Ancak diğer Ripple liderleriyle olan anlaşmazlıklardan dolayı, 2014 yılında Stellar’ı kurarak Ripple kod serisinin yeni bir varyasyonundan kurtuldu.

O zamandan beri, varsayılan bu rekabet kripto ekosisteminde birçok hikâyeye sahne oldu. Ve bu XRP – XLM rekabet söylentileri çat kapı gelmedi. Her iki taraftaki çeşitli liderler, rakip projeye leke sürmek için oldukça hızlı davranıyorlar.

Son günlerden birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Ripple CTO David Schwarz, Jed’in, Ripple yönetim kurulunun uygulamaya koymak istemediği birçok kötü fikre sahipti dedi. Ve Jed’in bu fikirlere dayanarak Stellar’ı kurduğundan bahsetti.
  • Cory Johnson (Ripple baş piyasası uzmanı), kısa bir süre önce, “XRP üzerinde gelişen birçok şirket olduğunu ama Stellar dışındaki Lumens‘i geliştiren pek bir şey bilmediğini söyledi.

McCaleb ise Ripple kanadı kadar topa girmiyor. Fakat McCaleb’in çokça XRP sattığı biliniyor. McCaleb Ripple’nin kurucu ortaklarından olduğu için portföyünde yüksek miktarda XRP bulunuyor. Ve Ripple’den ayrıldığı sırada elindeki XRP’leri sadece kademeli olarak satacağına dair bir anlaşma yapmıştı. McCaleb’in şu an bu anlaşmayı ihlal ettiğini söyleyenler var.

Stellar ve Ripple arasındaki çekişme gerçekten rekabetten mi kaynaklanıyor?

Ripple ve Stellar’ı yöneten insanlar rakip olabilir. Ancak gerçekten de aralarında bir çekişme olduğu konusunda bazı şüpheler var. Gerçekte, iki proje kripto endüstrisinde çok farklı alanlara sahip. Ripple ABD, Avrupa ve Dubai’de bankalar için uygulamalar oluşturuyor. Stellar ise özellikle banka ile ilişkisi olmayan insanlar için uygulamalar oluşturuyor. Bu hedefleri gerçekleştirmek için aynı teknolojiyi kullanıyor olabilirler. Ancak gerçekte ulaşmaya çalıştıkları hedeflerin çok az çakıştığını görüyoruz.

Stellar ayrıca organizasyonunda, planlarında ve kullanıcı tabanında daha tipik olarak bir Blockchain yapısında. Geliştiriciler, kamu Blockchain/teknoloji pazarlarında kullanılmak üzere Stellar üzerinde DApp’ler oluşturuyor. Stellar, Ripple’den biraz daha merkezsiz bir yapıya sahip. Stellar merkezi olmayan bir borsa sunuyor. Ripple ise bu özelliklerden çok azına sahip.

Sonuçta, Ripple ve Stellar arasındaki çekişme bundan ibaret değil. Bu projelerin liderleri zaman zaman rakiplerini kızdırırken, bu rekabetin kullanım durumu ve her iki projenin başarısı üzerinde çok da etkili değiller. Zaman geçtikçe, iki proje daha da büyüyecek. McCaleb sonunda tüm XRP’lerini satacak, Ripple özel bankacılığın dünyasına tamamen entegre olacak ve dünya iki Blockchain ekosisteminin bir şekilde benzer olmadığını zamanla daha iyi anlayacak.

thebitcoinnews

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin