Stabil coin talebi tavan yaptı: Rezervler ATH gördü
Stabil coin talebi tavan yaptı: Rezervler ATH gördü

1 dolar olması gereken Stabil coinler neden doğalarına aykırı hareket ediyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Piyasadaki stabil coinler her ne kadar fiat ile 1’e 1 ticaret yapmak için tasarlansalar da, bu kripto paralar arasındaki fiyatların kripto piyasalarında farklılaştığını görüyoruz.

Bazı ABD dolarına bağlı kripto paralar, yatırımcıların göreceli risklerine ilişkin algılarını yansıtan, ya önemli ölçüde daha yüksek ya da önemli ölçüde düşük olarak işlem görüyor.

Stabil coinler genellikle Bitcoin ve altcoin için bir köprü görevi görüyor

Stabil coinlerin, genellikle Bitcoin veya diğer kripto paraları satın almak isteyen yatırımcılar için geçiş olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, bu primli ve indirimli fiyatların, müşterilerin belirli bir borsa veya veri platformunda listelenen Bitcoin’in piyasa fiyatını ödemeyeceği anlamına geliyor.

Bu yeni ve daha ayırt edici değerlemeler ise Pazartesi sabahı başladı. En iyi bilinen stabil coin olan Tether (USDT), sabitliğini kırdı ve yaklaşık 0,87 dolara kadar düştü. Fiyatı ayrıca ertesi gün boyunca 1 dolara yaklaştıkça, piyasa kapitalizasyonu da önemli ölçüde düştü. Bu da Tether’in dolaşımdan çekildiğini gösteren önemli bir durum olarak karşımıza çıktı.

Tether piyasayı fonlayamadı ve fiyatı 1 doların altına düştü

Nitekim CoinMarketCap ile derlenen verilere dayanarak piyasa, USDT’yi şu an en riskli durağan varlık olarak görüyor. Çünkü Tether, her bir tokeni için bir dolardan daha az para ödüyor. Yazım esnasında ise, token yaklaşık 0,98 dolardan işlem görüyordu.

Bu düşüş, Tether LLC olarak bilinen ihraç şirketinin, tokenlerini tamamen geri almak için yeterli paraya sahip olduğuna dair uzun süredir devam eden şüpheleri yansıtabilir.  Kripto borsası Bitfinex ile yakın bağları olan şirket, uzun zamandır tam rezerve sahip olduklarını dile getiriyordu. Ancak bağımsız bir denetim yapılmadığı da biliniyor.

Gemini Dollar (GUSD) 1,19 doları gördü

Diğer yandan, Winklevoss kardeşlerin Gemini Borsası tarafından desteklenen Gemini Dollar’ın (GUSD), fiyat tırmanışını göze çarpıyor. GUSD,  1,19 dolara kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine gördü. Şu an ise 1,02 dolardan işlem görüyor.

Diğer önemli stabil coinler, Circle tarafından piyasa sürülen the USD /Coin (USDC), TrustToken tarafından çıkarılan TrueUSD ve Paxos tarafından ihraç edilen Paxos Standart Dolar (PAX), benzer şekilde 1 ABD dolarının üzerinde işlem görüyor. Ancak bunlardan hiçbiri GUSD’nin ulaştığı seviyeye çıkamadı.

Özellikle, GUSD ve PAX fiyatları arasındaki karşıtlık, dolaşımdaki her bir tokenin hacmi ile daha da vurgulanıyor. Paxos, Pazartesi gecesi 50 milyondan fazla tokenin piyasaya sürüldüğünü açıklarken, GUSD’nin arzının çok daha düşük olduğu görülüyor.

Stabil coinlere göre satın alma gücü şöyle oluştu

Yeni risk primlerinin bir sonucu olarak, bir yatırımcının bir Bitcoin için ödediği miktar, hangi stabil coinin kullanıldığına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Salı günü bir noktada USDT’de bir Bitcoin satın almak, GUSD’de bir Bitcoin satın almaktan yaklaşık 700 $ daha pahalıydı.

Yatırımcı açısından etkisini daha detaylı göstermek için durumu bir örnek ile pekiştirirsek; Eğer bir yatırımcı 6.017,93 dolar değerinde GUSD satın alırsa, bununla 1 Bitcoin satın alabiliyordu. Buna karşılık, bir Bitcoin’in TUSD ile alınması durumunda 6.419,72 dolar, USDC’de 6.438,74 dolar, PAX’ta 6.448,70 dolar ve USDT’de 6.709,16 ABD doları ediyordu.

Buna karşılık, CoinMarketCap’e göre, ABD doları ile doğrudan satın alındığında, Bitcoin, 6.585,52 dolara mal oluyor.

Başka bir deyişle, Bitcoin’in USDT ile satın alınması durumu bu listede başka herhangi bir dolar sabitlenmiş coine ile olduğundan daha pahalı hale geldiği görülüyor. Tersine, Bitcoin GUSD ile en ucuz şekilde satın alınabiliyor. Bu da kripto pazarının genel olarak içinde bulunduğumuz ayda alternatif stabil coinlerin Tether’den daha fazla güce sahip olduğunu gösteriyor.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin