Sierra Leone’deki Blockchain destekli başkanlık seçimi
Sierra Leone’deki Blockchain destekli başkanlık seçiminde yanlış olan neydi?

Sierra Leone’deki Blockchain destekli başkanlık seçiminde yanlış olan neydi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Sierra Leone’deki Blockchain destekli başkanlık seçiminde yanlış olan neydi? Blockchain teknolojisi dünyada değişme potansiyeline sahip olabilir. Ancak gerçek dünyadaki başarılarını abartmak sadece kamu güvensizliği artırabilir ve sektörü geriye götürebilir. Sierra Leone cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılan ve bir Blockchain teknolojisi olan Agora’nın rolüne ilişkin son tartışmalar, buna örnek teşkil ediyor.

Sierra Leone’deki Blockchain destekli başkanlık seçimi bir ilk

7 Mart 2018’de dünyanın ilk Blockchain başkanlık oyu Sierra Leone’de gerçekleşti. Seçim süspansiyonu arttıkça, bir İsviçreli Blockchain girişimi olan Agora, blok zincir teknolojisini kullanarak sonuçların işlenmesine ve hesaplanmasına yardımcı olmak için sahnelerin gerisinde çalışıyordu.

Agora resmi oy sayımı yapmadı

Bir Agora yetkilisi, medya katılımı konusundaki sorumluluğunu üstlendi. İlk olarak Agora, Sierra Leone seçimlerinde uluslararası bir gözlemci olarak hareket etti. Bu rol, Afrika milletinin Ulusal Seçim Komisyonu (NEC) tarafından resmi olarak kabul edildi. En önemlisi, Agora resmi oy sayımı yapmadı. Çünkü bu NEC’in  göreviydi.

Agora resmi seçim sonuçlarını, tüm ülke için değil, yalnızca Sierra Leone bölgesiyle karşılaştırılabileceği bağımsız bir oy pusulası sağladı.  Agora yetkilileri, kendi kayıtlarını Blockchain üzerine manuel olarak kaydetti.

Bu Blockchain teknolojisinin tek başına rapor üretmesinin ilk örneği

Bu Blockchain teknolojisinin tek başına rapor üretmesinin ilk örneği oldu. Ancak pek çok medya kuruluşu tarafından, Agora’nın hükümet için gerçek seçimleri Blockchain üzerinden yürüttüğü yorumu yapıldı.

Ayrıca bu konuda ilk olarak yayınlanmış olan makalede de, Agora’nın çalışmalarının Batılı bölge ile sınırlı olduğu ve potansiyel olarak okuyucuları yanlış yönlendiren “bir gözlemci olarak şirketin sınırlı rolünü” açıkça ortaya koyan herhangi bir açıklama da yer almadı. NEC, 19 Mart attığı bir tweette şunları söyledi:

NEC’in kendisi, herhangi bir şekilde Blockchain kullanmıyor.

“Sierra Leone, Blockchain teknolojisini kullanarak oldukça çekişmeli bir seçimin bir hayli kolay yapılmasını sağlayabilir.”

Agora’nın baş işletme sorumlusu Jaron Lukasiewicz konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:

Medyada herhangi bir yanlış anlaşılmanın kasıtlı olmamasına rağmen kendi sorumluluğumun olduğunu kabul ediyorum. Agora’yı kapsayan gelecekteki medya etkinlikleri için yeni süreçler uyguluyorum. Normalde şeffaf oylama teknolojisini ilk kullanan kişi olmayı beklemediğiniz bir ülkeye bakıyorsunuz. Ama Sierra Leone gibi bir ülke, Blockchain teknolojisini kullanarak oldukça çekişmeli bir seçimin bir hayli kolay yapılmasını sağlayabilir.

Coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin