featured

Seçimlerde Blockchain ile Oy Kullanılabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Seçme ve seçilme hakkı, demokratik ülkelerde vatandaşların ilk görev ve hakları arasında yer almaktadır. Peki bir seçim sonrası sonuçlarından ne kadar emin olabiliyoruz?

Demokrasi, genelde aklımıza ilk olarak ülke yönetimlerinde kullanılan bir kavram olarak gelse de, günümüz dünyasında hayatımızın birçok alanında farkında olsak da olmasak da günlük yaşantımıza kadar girmeye başlamıştır.




”Seçim ve oy kullanmak”

Bir ülkenin yönetiminde kimin ya da kimlerin görev alacağını belirleyebileceğimiz gibi, bir aile içerisinde alınacak olan kararlar için de kullanılabilir. Bir arkadaş grubunun nasıl hareket edeceğine karar verirken de, bir derneğin atacağı adımların kararını verirken de, bir şirketin alacağı kararları belirlerken de kullanılır.

Hayatımızın birçok alanında kararlar alırken sonuca etkisi olan ”seçmek” eylemin yapılışı itibarıyla bazen şahibeli olabilir. Birçok seçim sonrasında taraflardan bazıları itiraz ederler. Oynarın tekrar sayılması istenir.

Seçim süreci aynı zamanda ciddi zaman ve maliyet kaybıdır. Bir ülke seçimlerinde onbinlerce insan görev alır ve mesai harcarken, milyarlarca dolar değerinde seçim işlemi maliyetleri oluşturur. Oy pusulaları, sandıklar, sandık görevlileri, sandığa oy kullanmaya giden vatandaşların harcamaları vs…

Blockchain ile oy kullanmak

Blockchain (Blok zincir) teknolojisi sayesinde oy kullanma işlemleri için hiçbir evrak, sandık, pusula v.b. materyallere ihtiyaç yoktur. Hükümetlerin hazırlayacağı seçim için oluşturulmuş özel blockchain tabanlı programlar sayesinde bir seçmen, yalnızca saniyeler içinde oyunu kullanabilir.  Vatandaşlık numaralarıyla giriş yapılacak olan mobil uygulama ya da internet sitesi üzerinden kullanılabilen blockchain seçim sandığı, her bir vatandaşın yalnızca bir oy kullanmasına izin verir. Bu sandıkta seçmenlerin yaşı gibi kriterler eklenebilir.

Seçimin oy kullanma süresi yine ülkelerin seçim büroları tarafından belirlenen zaman diliminde blockchain sandığına işlenir ve seçmenler yalnızca o saatler içinde oy kullanabilir. Seçime katılan kişi ya da parti isimleri, logoları, millet vekili aday isimleri, belediye başkan isimleri, muhtar isimleri ve gerekli olan tüm bilgiler blockchain seçim sandığına girilebilir.

Seçim sonrası sandıkların açılması, oy pusulalarının tek tek sayılması vb gibi hata yapılması muhtemel olan seçim sonrası eylemlerin hiçbirisine blockchain ile oy kullanma sırasında ihtiyaç duyulmaz.

Seçim sonuçları

Seçim süresinin bittiği andan itibaren gece yarılarına hatta bazen bir sonraki güne kadar sarkan seçim sonuçları açıklaması, blockchain ile oy kullanma sonrasında, seçim süresinin bitişini takiben saniyeler içinde açıklanabilir.

Blockchain ile yapılan bir seçim sonucuna kimse itiraz etmez çünkü şahibe olma ihtimali yoktur, tamamen güvenilir, hata olmadan sonuçları net verebilen bir sistemdir.

Henüz dünya üzerinde blockchain seçim sandığı uygulamasını başlatan ya da uygulamış olan bir ülke bulunmamakla birlikte Türkiye dahil birçok Dünya ülkesi, blockchain teknolojisi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak şirket yönetimlerinde, çoklu oy kullanılan bazı şirketlerde şimdiden blockchain teknolojisi kullanılarak yönetilmeye başlamış şirketler bulunmaktadır.

Hayatımızın birçok alanında kullanıyor olacağımız blockchain teknolojileri, eminim ki yakın gelecekte günlük yaşantımıza kolaylık sağlayan ve hatta ülkelerin seçimlerinde  kullanacağı bir teknoloji haline gelecektir, bundan hiç şüphem yoktur.

Sizce seçimlerde blockchain seçim sandığını kullanıyor olsaydık nasıl olurdu ?

Sinan Dündoğan

Kripto Para Haber / Kurucu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment

  1. 8 October 2017, 21:22

    Kesinlikle çok güzel avantajları olur kullanmalıyız bilgisini
    Özelliklede XIN COİN infinity economics blokchainini

    Reply
Bizi Takip Edin