Rusya önümüzdeki ay düzenlenecek seçimler için Blockchain teknolojisini deniyor
Rusya önümüzdeki ay düzenlenecek seçimler için Blockchain teknolojisini deniyor

Seçimlerde Blockchain ile internetten oylama yapmak güvenli mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Valiler, Devlet ve Eyalet Seçim Direktörleri’ne açık bir mektup gönderen Amerikan Bilim İlerleme Derneği (AAAS) Kamu Sorunları Bilimsel Kanıt Merkezi, seçimlerde Blockchain kullanarak yapılan internet oylamasının güvenli bir çözüm olmadığını söyledi. Ancak internetten oylama sistemine sahip pek çok ülke ve eyalet var.

İnsanların evden çıkamadığı dönemlerde kritik bir yöntem olabilir

Bu ay ABD’nin Wisconsin eyaletindeki seçimlerde oy kullanan bazı kişiler, ABD seçimlerinde oyların internetten verilmesi gerektiğiyle ilgili bir tartışmanın fitilini ateşledi. Salgın zamanında seçimlere izin vermek ve insanları sıraya girmeye zorlamak konusunda hükümete öfke gösteren vatandaşlar, çevrimiçi oylamanın getirilmesi gerektiği görüşünde. Fakat Amerikan Bilim İlerleme Birliği, ABD’nin akıllı telefonlar aracılığıyla seçim yapmasının henüz mümkün olmadığına inanıyor.

AAAS dün Valiler, Devlet Sekreterleri ve Devlet Seçim Direktörlerine açık bir mektup göndererek internet oylamasının ABD’de güvenli bir çözüm olmadığını ve öngörülebilir gelecekte bu sistemin kullanılamayacağını açıkladı.

Dernek ayrıca, özellikle Blockchain kullanan elektronik oylama sistemlerinin gizlilik ihlallerine, oy pusulası manipülasyonuna ve sahte oylara neden olabileceğini belirtti. Kısa süre önce ABD’nin Batı Virginia eyaleti, engelli sakinler ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için geleneksel kağıt oylama yerine Blockchain tabanlı platform Voatz kullanımını önermişti.

Blockchain ile internetten oylama sistemine geçen bazı örnekler var

Yetkililerin Blockchain teknolojisini kullanarak çevrimiçi oylamayı denediği birkaç örnek var. Ancak sonuçlar pek başarılı olamadı. İtalyanlar internetten oylama sistemini Ekim 2017’de Lombardiya ve Veneto’nun özerkliğine ilişkin referandum için kullandılar. Fakat oylama donanımı için yapılan harcamalar yüksekti ve oylamalarla ilgili süre o kadar uzun sürdü ki, adalet soruları ortaya çıktı.

Blockchain için uygulanabilirlik hâlâ tartışmalı. ABD makamlarının önümüzdeki başkanlık seçimlerinde çevrimiçi oylamaya izin vermesi pek olası görünmüyor. Bununla birlikte, bazı ülkeler zorunluluktan ötürü Blockchain tabanlı oylama kullanıyor.

Demokratik başkan adayı Senatör Bernie Sanders, kampanyasını bu hafta askıya alarak Joe Biden’in Demokratik adaylığı kazanmasının önünü açtı.

coinnounce

Bitcoin neden düştü? Düşüş sürecek mi, ufukta artış mı var?


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin