Binance davası nedir, binance dava, cz dava, dava bitcoini etkiler mi

SEC Binance davası: kripto borsası Binance ve CEO’su Changpeng Zhao’yu, birden fazla menkul kıymet ihlali iddiasıyla dava ediyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber –  Sec ve Binance Davası: ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto borsası Binance’i, Binance.US’nin işletme şirketi ve Binance’in kurucusu ve CEO’su Changpeng “CZ” Zhao’yu federal menkul kıymetler yasalarını ihlal etmekle suçlayarak dava etti.

Dava, Binance, Binance.US ve CZ’nin BNB tokeni ve Binance’e bağlı BUSD stabilcoin şeklinde kayıtsız menkul kıymetler sunarak genel halkı yanılttığını iddia ediyor. Ayrıca binance davası, Binance’in staking hizmetinin menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğini ileri sürüyor. Binance.US’nin işletme şirketi BAM Trading ve Binance kendilerine yöneltilen benzer suçlamalar arasında, bir takas kurumu olarak kaydolmamak, aracı olarak kaydolmamak ve borsa olarak kaydolmamak gibi suçlamalar da bulunuyor. SEC ayrıca Binance’in müşteri fonlarının karıştırılmasına izin verdiğini, CZ’nin Binance.US’yi “gizlice” kontrol ettiğini ve CZ’ye ait ve işletilen bir varlığın Binance.US’nin ticaret hacmini şişirdiğini iddia ediyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), federal menkul kıymetler yasalarını ihlal etme iddialarıyla kripto borsası Binance’i, Binance.US’nin işletme şirketi ve Binance’in kurucusu ve CEO’su Changpeng “CZ” Zhao’yu Pazartesi günü dava etti.

Dava, Binance, Binance.US ve CZ’nin BNB tokeni ve Binance’e bağlı BUSD stabilcoin şeklinde kayıtsız menkul kıymetler sunarak genel halkı yanılttığını iddia ediyor. Ayrıca dava, Binance’in staking hizmetinin menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğini de iddia ediyor. Binance.US’nin işletme şirketi BAM Trading ve Binance’e, takas kurumu olarak kaydolmamak, aracı olarak kaydolmamak ve borsa olarak kaydolmamak gibi benzer suçlamalar yöneltiliyor. SEC ayrıca Binance’in müşteri fonlarının karıştırılmasına izin verdiğini, CZ’nin Binance.US’yi “gizlice” kontrol ettiğini ve CZ’ye ait ve işletilen bir varlığın Binance.US’nin ticaret hacmini şişirdiğini iddia ediyor.

Binance DAVASI

Binance Davası ayrıca Binance’in, ABD vatandaşları veya ABD’de yaşayan kişiler anlamına gelen “U.S. persons” olarak nitelendirilen kişilere, platformunda ticaret yapma imkanı sağladığını, ancak bunun aksi yönde açıklamalar yaptığını iddia ediyor. Binance Davası şöyle diyor: “Zhao’nun ve Binance’in ABD düzenlemelerinden kaçınma planının ikinci aşaması olarak, her zaman halka, Binance.com Platformunun ABD vatandaşlarına hizmet vermediğini iddia ettiler, ancak aynı anda en değerli ABD müşterilerinin platformda ticarete devam etmesini sağlamak için gizlice çaba sarf ettiler. 2019’da Binance.US Platformu başlatıldığında, Binance, ABD müşterilerinin Binance.com Platformuna erişimini engellemek için kontroller uyguladığını duyurdu. Gerçekte ise Binance tam tersini yaptı. Zhao, Binance’in bu kontrolleri aşan belirli yüksek değerli ABD müşterilere yardım etmesini ve bunu gizlice yapmasını talimat verdi çünkü – Zhao’nun kendisi tarafından kabul edildiği gibi – Binance bu eylemlerden “sorumlu tutulmak” istemiyordu.”

SEC ayrıca Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Coti (COTI), Algorand (ALGO) blockchain’lerinin kendi yerel tokenları ile Filecoin ağı (FIL), Cosmos hub (ATOM), Sandbox platformu (SAND), Axie Infinity (AXS) ve Decentraland (MANA) gibi diğer birçok tokenin de menkul kıymet olduğunu iddia etti.

Binance Davasının iddialarına göre, Binance’in kendi Baş Uyum Sorumlusu, 2018 yılında başka bir çalışana “ABD’de lisanssız bir menkul kıymetler borsası olarak faaliyet gösteriyoruz” demiştir.

Binance Davası, Binance’in zayıf finansal kontrolleri ve kominglasyon (müşteri fonlarının karıştırılması) uygulamaları nedeniyle müşteri fonlarının yönlendirildiğini, hatta potansiyel olarak kişisel kullanımlar için bile kullanıldığını belirtiyor. İddiaya göre, Zhao ile ilişkili olan bir piyasa yapıcı olan Merit Peak Limited, milyarlarca dolarlık müşteri fonuna erişime sahipti, aynı şekilde CZ’nin kontrol ettiği başka bir varlık olan Sigma Chain de BAM Trading’den ve BAM Trading’in saklama hesabından neredeyse 200 milyon dolar aldı. CZ’nin kendisi, Ekim 2022 ile Ocak 2023 arasında Binance’in bir banka hesabından “şahsen 62.5 milyon dolar aldı” iddia edildi.

Binance Davası şöyle diyor: “Düzenleyici denetim eksikliği nedeniyle, Dava Edilenler, yatırımcıların kripto ve fiat varlıklarını diledikleri gibi transfer etmekte özgürdü ve bunları zaman zaman kaynağı uygun bir şekilde kayıtlı aracı kurumlar, döviz büroları, borsalar ve takas kurumları yapmadığı şekilde karıştırıp yönlendirdi.” SEC’ye göre, Sigma Chain, müşteri fonlarına erişimi olan bir hesaptan 11 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştır.

Binance Davası dosyasına göre, CZ’nin %100 hissesine sahip olduğu “CPZ Holdings Limited” adlı bir varlık, sırasıyla %100 hissesine sahip olduğu “BAM Management Company Limited” adlı bir varlığın %81 hissesine sahiptir ve geri kalan hisseler tohum yatırımcılara ve eski çalışanlara aittir. BAM Management US, BAM Trading Services’in ana şirketi olan BAM Management US Holdings Inc.’in ana şirketidir ve bu şirket ise Binance.US’yi işletmektedir.

SEC, ABD CEO’larının CZ ve Binance dava için üst düzey yetkililerinin ABD operasyonlarını kontrol ettiği konusundaki iç mücadeleleri de ortaya çıkardı, bununla birlikte bağımsızlık konusunda teminat verilmelerine rağmen ABD operasyonları, temel fonksiyonlar için küresel şirketten onay almak zorunda kaldıklarından “kelepçelerden” şikayet etmişlerdir.

Binance Davası dosyasına göre, eski ABD CEO’su Brian Brooks, “Hah, aslında bu şirketi ben yönetmiyorum ve katıldığım misyon da benim inandığım misyon değil” şeklinde bir ifade kullanarak, ABD Baş Hesap Denetçisi Ofisi’nde görev yaptıktan sonra Binance’in ABD birimini yönetmeye başladıktan sadece üç ay sonra istifa etti. Ancak binance dava dosyasında sadece “CEO B” olarak tanımlanmıştır.

Brooks, özellikle Merit Peak ve Sigma Chain’in Binance.US platformunda ne yaptığı konusunda endişeleri vardı. Brooks’un ifadesine göre, “Müşterilerimiz, bu üreticilerin platformumuzda bulunmadan emirleri gerçekleştiremiyorlardı, bu gerçekten bir sorun olduğunu düşündüm. Bu, şirketin, sadece bir kontrol kişisi olarak değil, aynı zamanda ekonomik bir karşı taraf olarak CZ’ye aşırı derecede bağımlı olduğunu gösteriyordu.”

Dava dosyasına göre, ABD operasyonlarının ilk CEO’su Catherine Coley, bir noktada intern olarak şikayette bulunmuş ve “tüm ekibimiz kırılma noktasında” demiştir ve dava dosyasında “CEO A” olarak tanımlanmıştır. Coley, bir noktada “1776 Projesi” olarak adlandırdığı bir girişimi takip etmeye çalıştı – bu, Amerikan Devrimi’ne gönderme yapılan bir ifadedir. Dava dosyasına göre, bir meslektaşına, bu girişimin “bağımsızlığımız için” olduğunu söylemiştir.

SEC dava dosyasının bir bölümü, Forbes’un başlangıçta 2020 yılında bildirdiği ve Binance’in resmi olarak ABD’den çıkarken bir ortaklık aracılığıyla varlığını sürdürmeyi planladığı görünen “Tai Chi” belgelerine atıfta bulunuyor.

Dava dosyası, Binance çalışanlarının binance.com üzerinde ABD müşterilerinin ticaret yapmasına izin verme yollarını tartıştığını belirtiyor.

Ayrıca endişe verici olan nokta, Binance’in Binance.US cüzdanlarına ve varlıklarına erişiminin olduğu ve ABD kuruluşunun saklama araçlarına ve özel anahtarlarına erişimi olduğudur.

Şirket ayrıca, Binance.US’deki işlem hacmini artırmak için piyasa yapıcıları – özellikle Merit Peak ve Sigma Chain’i – kullanmıştır. Bu durum, CZ ve Binance.US müşterileri arasında çıkar çatışmalarına neden olmuştur, iddia edilen SEC’ye göre.

“Yeterli likiditeyi Binance.US Platformu’nda oluşturmak ve sürdürmek için BAM Trading, genellikle düşük ücretler gibi teşvikler sunarak piyasa yapıcı firmaları ve diğer kurumları işe aldı. Zhao ve Binance, bu çabalarda son derece aktifti ve kontrol ettiği platformda işlem yapan müşterilerin çıkarlarını Zhao’nun mali çıkarlarıyla çelişti.” dedi SEC.

Dava ayrıca, Binance.US’nin kendi OTC masasını işlettiğini ve iki yıllık bir dönem boyunca tek muhatabının FTX yaratıcısı Sam Bankman-Fried tarafından kurulan Alameda Research olduğunu belirtti. Alameda, FTX imparatorluğunun geri kalanıyla birlikte geçtiğimiz Kasım ayında çökmüştü.

Binance.US, uzun bir tweet’te dava dosyasını “uygulama yoluyla düzenleme”nin son örneği olarak nitelendirdi ve davanın “temelsiz” olduğuna inandıklarını belirtti.

Binance, blogunda bir açıklama paylaşarak şirketin “SEC’nin soruşturmalarıyla etkin bir şekilde işbirliği yaptığını ve sorularını yanıtlamak ve endişelerini ele almak için yoğun çaba sarfettiğini” ve bir anlaşmaya doğru ilerlediğini belirtti.

“Açık olmak gerekirse: Binance.US platformundaki kullanıcı varlıklarının herhangi bir zaman diliminde riske maruz kaldığı iddiaları kesinlikle yanlıştır ve personelin soruşturmasını yürütmek için bol miktarda zamanı olduğu göz önüne alındığında, personelin eylemlerinin hiçbir gerekçesi yoktur. Binance ve Binance bağlı platformlarındaki tüm kullanıcı varlıkları, Binance.US dahil olmak üzere güvenli ve emniyetlidir ve bu iddialara karşı sert bir şekilde savunacağız.” şeklinde açıklamada bulunuldu.

CZ Binance Davası hakkında bir tweet dizisi yayınladı!

SEC Başkanı Gary Gensler, bir basın açıklamasında “On üç suçlama yoluyla, Zhao ve Binance kuruluşlarının hukuku kasıtlı bir şekilde kaçırmak, çıkar çatışmaları, açıklama eksikliği ve hesaplanmış bir şekilde dolandırıcılık ağına girdiğini iddia ediyoruz.” dedi.

Bir SEC sözcüsü, CoinDesk’e kurum tarafından paylaşılan bir basın açıklamasına atıfta bulundu. Binance sözcüsü de CoinDesk’e blog gönderisine benzer bir açıklama gönderdi ve SEC tarafından belirtilen tokenların menkul kıymetler olmadığını söyledi.

SEC’nin dava dosyası, Binance ve kurucusu Changpeng Zhao’nun ABD’de federal yasaya aykırı olarak kayıt dışı kripto türev ürünleri sunduğuna dair bu yılın mart ayında Amerikan düzenleyici Kurumsal Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarafından getirilen suçlamalara ekleniyor. SEC’nin dava dosyasındaki birçok iddia, CFTC’nin şikayetiyle de benzerlik göstermektedir.

CZ, bir tweetinde “4” yazarak haberleri “fud” (korku, belirsizlik ve şüphe) olarak nitelendirdi.

SEC, Binance, Binance.US ve “her birinin ilgili temsilcileri” gibi kişilerin federal yasaları ihlal etmeye devam etmelerini durdurmayı, “haksız kazançları” ile birlikte faizle birlikte geri ödemeyi ve idari para cezaları ödemeyi talep ediyor. SEC ayrıca CZ’nin herhangi bir menkul kıymet ihraç eden şirketin yönetici veya yönetim kurulu üyesi olmasını engellemek ve Binance davası, Binance.US ve CZ’nin “kripto varlık menkul kıymetleri de dahil olmak üzere” herhangi bir menkul kıymete katılmalarını veya bunlarla ticaret yapmalarını engellemek istiyor. Bu aynı zamanda davalıların, kripto varlık menkul kıymetleriyle ilgili olarak kayıt dışı bir komisyoncu, takas kuruluşu veya borsa olarak hareket etmesini engellemeyi de içeriyor.

coindesk.com

Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin