Putin, Rus yetkililerin kripto para varlıklarını ifşa etmesini gerektiren kararnameyi imzaladı
Putin, Rus yetkililerin kripto para varlıklarını ifşa etmesini gerektiren kararnameyi imzaladı

Rusya Bankası: “Dijital ruble hükûmet harcamalarında şeffaflık sağlayabilir.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Rusya’nın merkez bankası Bank of Russia, olası bir dijital ruble başlatılmasıyla ilgili dikkat çeken bir rapor yayımladı.

Dijital ruble henüz piyasaya sürülmüyor

Bank of Russia’nın web sitesinde Salı günü yayımlanan yeni rapor bir lansman sözü vermiyor. Rapora göre, düzenleyici 31 Aralık’a kadar fikirle ilgili geri bildirime açık. Daha sonra veriler değerlendirilecek ve muhtemelen sınırlı sayıda kullanıcıyla dijital ruble testleri gerçekleştirilecek. Bu noktadan sonra böyle bir projenin resmi olarak başlatılıp başlatılmayacağına karar verecekler.

Rapor, nakit ve banka hesapları gibi diğer para türlerini tamamlayacak bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) öneriyor. Dağıtık defter, merkezi bir sistem veya bir karışım kullanıp kullanmayacağı bilinmiyor. Rapor, Ethereum blok zincirinde öncülük edilen akıllı sözleşmelerin değerinin altını çiziyor.

Çin Halk Bankası önde gidiyor

CBDC bir süredir oldukça moda bir sözcük. Çeşitli merkez bankaları konuyu tartışırken Çin Halk Bankası dijital bir yuan başlatmak için hızla ilerliyor.

Rusya’nın mali düzenleyicisi bu kavramı ilk kez gündeme getirmiyor. Geçen yaz, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, düzenleyicilerin yakın zamanda kendi dijital para birimini ihraç etmeyeceğini söyledi.

Raporda kripto para birimleri ve stabilcoinlerin aksine, dijital rublenin uygulanabilirliğinin hükümet ve özellikle Rusya Bankası tarafından garanti altına alınacağı belirtildi. Bank of Russia, ödeme terminalleri ve ATM’ler tarafından kullanılan halihazırda mevcut olan dijital ödeme altyapısının dijital ruble için ödeme rayları olarak da kullanılabileceğine inanıyor.

Yenilikçilik ve rekabet canlanacak

Raporda, dijital rublenin finans sektöründe yenilikçiliği ve rekabeti canlandıracağı, çünkü bir finansal komisyoncudan diğerine para transferini daha hızlı ve daha kolay hale getireceği belirtiliyor. Ayrıca devlet tarafından finanse edilen projelere tahsis edilen fonların yolsuzluğun bir sonucu olarak kötüye kullanılmamasına da yardımcı olabilir.

Mahremiyete de özel bir önem verilen raporda, dijital rubleyi anonim olarak kullanmak mümkün olmasa da, kağıt para veya merkezsiz kripto para birimlerinin aksine, “dijital ruble ile yapılan işlemlerle ilgili veriler mevcut ödeme sistemlerinden daha sınırlı bilgi içerecek” dendi.

“Dijital ruble ile hükûmet harcamaları şeffaflaşabilir”

Raporda özellikle bankaların bir işleme kimin katıldığına ilişkin bilgilere erişimi olacak, ancak işlemin amacına ulaşamayacağı belirtiliyor. Dijital ruble kullanıcıları, Bank of Russia’nın teknoloji platformundaki KYC veya müşterinizi tanıyan prosedürlerden geçecek.

Bir seferde elde edilebilecek dijital ruble miktarı da, nakit çekim limitlerine benzer şekilde sınırlı olacak.

coindesk


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin