Ripple fiyat tahmini ve analizi: XRP için sırada düşüş mü var?
Ripple fiyat tahmini ve analizi: XRP için sırada düşüş mü var?

Ripple (XRP) nedir? İşte tüm detaylar

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Ripple (XRP) nedir sorusu kripto para alanında en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Ripple (XRP) nedir?

XRP, RippleNet sınır ötesi ödeme ağını da yöneten bir ödeme çözümleri şirketi olan Ripple Inc. tarafından yayınlanan ve kısmen yönetilen kripto para birimidir.

Ripple XRP satmaya 2012 yılında başladı, ancak bu şirket ilgisini son zamanlarda kripto paradan çok sınır ötesi ödeme ağına çevirdi.

Ripple nasıl çalışıyor?

Bitcoin ya da Ethereum’dan farklı olarak, Ripple yerel bir kripto para varlığına sahip bir blok zincirine başvurmaz. Aslında, Ripple’ın, XRP’yi kendi iş modeline uygun olarak yeniden çevrelediği bir tarihi var: İlk önce onu sınır ötesi ödeme teknolojisini çalıştıran bir yakıt olarak kucaklamak, sonra daha ucuz ve daha hızlı uluslararası ödemeler için diğer ödeme ağları olan xCurrent, xRapid ve xVia’ya odaklandığı için onu merkeze koymak

2019’un sonlarına doğru, xCurrent ve xRapid RippleNet olarak yeniden markalaştı, RippleNet finansal kurumlar arasındaki hızlı ve sınır ötesi transferlere odaklanan bir ağdı.

RippleNet’e ek olarak, Ripple ayrıca, Ripple tarafından çıkarılan kripto para birimi olan XRP’de ödemeleri kolaylaştıran, blok zinciri benzeri bir ağ olan XRP Ledger’ı da denetliyor. Diğer kripto para birimleri gibi, uluslararası sınırlardan bağımsız olan cüzdana gönderilip alınabiliyor. 2012’de başlatıldığında, Ripple XRP’yi Bitcoin’e göre daha ucuz ve hızlı olan bir kripto para olarak pazarladı çünkü işlemleri sadece saniyeler alıyordu. XRP ağı bu hıza ulaşabildi çünkü altyapısı merkezîleştirmiştir ve işlemlerin işlenmesi için Bitcoin tarafından kullanılan mutabakat algoritması olan proof of work algoritmasını kullanmaz.

Ripple UNL Nedir, XRP Bitcoin’den hangi yönlerden farklıdır?

Doğrulayıcılardan oluşan bir komite, işlem defterinin bakımını yaparak XRP için hem madenciler hem de tam node operatörleri gibi çalışır. Bu doğrulayıcılar, en son işlemlerle işlem defterinin yeni bir sürümünü yayınladıklarında her 3-5 saniyede bir etkileşim oluştururlar.

Herhangi biri bu kodları XRP doğrulayıcısı olması için çalıştırdığında, bu doğrulayıcının diğer ağlar tarafından güvenileceği anlamına gelmez. Bu güveni kazanmak için, Ripple’ın küratörlüğünü yaptığı güvenilir doğrulayıcıların bir kaydı olan Ripple’ın benzersiz node listesini (UNL) oluşturmaları gerekir.

Güncel olarak 35 aktif XRP doğrulayıcısı, altısı Ripple’ın kendisi tarafından yürütülüyor.

Aynı zamanda Ripple, geliştiriciler ve iş adamlarına RippleX adındaki yazılımı sunuyor. Platform, XRP’den bağımsız olarak geliştirilen iki protokol olan XRP Ledger ve PayID ve Interledger ile etkileşim kurmak için araçlar ve programlar içeriyor.

RippleNet ve XRP arasındaki fark, Ripple’ın kurumsal ağ olan RippleNet’in, XRP’nin çalışması için gerekli olmadığıdır.

Ripple’ın web sitesine göre, Santander’den PNC’ye bankalar, havale ödemelerini yapmak ve para birimlerini takas etmek için RippleNet’in bankacılık odaklı “blok zincirini” kullandı. Şirket, yaklaşık yarım milyar değerinde işlem gerçekleştirdiğini iddia ediyor ve 6 kıtaya hizmet veriyor. Servis 55’ten fazla ülkeyi ve 120 borsa kurunu desteklemektedir.

RippleNet’in İsteğe Bağlı Likidite hizmeti, XRP kullanan tek ağ özelliğidir ve bu hizmet Avustralya, Euro Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Filipinler’de mevcuttur.

Bitcoin ve XRP

Bitcoin’den farklı olarak, XRP işlenmemiştir. Ripple, ağ başlatıldığında tüm arzı bastı ve Ripple, arzın bir kısmını aralıklı olarak bir emanet cüzdandan serbest bırakıyor ve bunları açık piyasada satıyor. Toplam 100.000.000.000 XRP arzının 45 milyardan fazlası şu anda sirkülasyonda.

XRP’nin tasarımı hız için merkezsizlikten ödün veriyor. Ripple, Bitcoin’in proof of work odaklı consensus mekanizmasına dayanmadığı için, ağ tartışmasız daha az güvenlidir, ancak aynı zamanda işlemleri Bitcoin’den daha hızlı işleyebilir çünkü doğrulayıcıların UNL’si çok merkezidir, böylece fikir birliği üzerinde anlaşabilir ve verileri hızlı bir şekilde paylaşabilirler.

Bitcoin XRP
Proof of work XRP Ledddger consensus protokolü
21 milyon kapasite, kademeli olarak işlenmiş Kesin 100 milyar XRP, ağ başlatılmadan önce basıldı.
Madenciler işlemleri blokların içine komutlandırır ve bu şekilde işlemler defterini oluşturur, node operatörleri dijital defterin kayıtlarını kaydeder. Doğrulayıcılar hem işlem defterini tamamlar ve işlemlerin kaydını tutar; sadece UNL doğrulayıcıların ağlar tarafından güvenildiğini kanıtladı.
İzinsiz Node Ağı İzinli Node Ağı (UNL Listesi)
Merkezi Otorite tarafından kontrol edilmez. Özel bir şirket tarafından denetleniyor.

Madencilik ve XRP

XRP, işlem sürecinde madencilik olmadığından daha hızlı işlemleri kolaylaştırabilir.

Bu süreçte madencilerin blok ödülleri için rekabet etmesi ve işlemlerin deftere sipariş edilmesi yerine, doğrulayıcılar ödül vaadinde bulunmadan işlemleri doğrular.

Bu doğrulayıcılar, Ripple tarafından incelenmiş ve güvenilmiştir ve bu güven, XRP’nin çifte harcamayı önlemek için tasarlanması için gereklidir (ek olarak, bu güven modeli, bugün kredi kartlarının veya diğer dijital ödeme ağlarının çalışma şeklinden farklı değildir).

Nihayetinde, XRP’nin merkezileştirilmesi, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer açık kaynaklı blok zincirlerinden daha az sansüre dirençli ve izinsiz olmasını sağlar.

Herkes bir Bitcoin node’u çalıştırabilir ve ağ fikir birliğine dahil olabilir, ancak yalnızca Ripple tarafından onaylanan UNL nodeları XRP’nin consensus modeline katılabilir.

Benzer şekilde, XRP doğrulayıcıları teorik olarak bir işlemi sansürlemek için kolayca işbirliği yapabilirken, Bitcoin’in proof of work sistemi madencilerin sansür işlemlerine gizlice girmesini imkansız hale getiriyor.

Belki de XRP ile Bitcoin arasındaki fark en iyi şekilde bir şirket ile ekonomi arasındaki fark olarak özetlenebilir.

XRP’nin arzı, bir şirket tarafından ve aynı zamanda yöneticileri tarafından belirlenen bir oranda verilir ve işlemler, önceden onaylanmış bir paydaşlar komitesi tarafından işlenir.

Bitcoin’in arzı, matematiksel olarak önceden belirlenmiş bir oranda madencilik süreci yoluyla verilir ve işlemler küresel, merkezi olmayan madencilik endüstrisi tarafından işlenir.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin