Rapor: Merkezsiz borsaların sadece yüzde 8’i güvenli - Hangileri en güvenli?
Rapor: Merkezsiz borsaların sadece yüzde 8’i güvenli - Hangileri en güvenli?

Rapor: Merkezsiz borsaların sadece yüzde 8’i güvenli – Hangileri en güvenli?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yakın tarihli bir rapora göre, nispeten sık denetimler gerçekleştirilmesine rağmen, merkezsiz borsaların çoğu güvenli kabul edilmiyor.

2020: DeFi ve Dex endüstrisinin yükseliş yılı

Merkezsiz finans, bu yıl özellikle yaz aylarında popülaritesini tırmandırdı. Sayısız DeFi odaklı protokolün yanı sıra, kripto para birimi alanı, yeni merkezi olmayan borsaların çıkışına sahne oldu. Talepteki keskin artış hızlı proje geliştirmelerine ve hacmin hızla büyümesine yol açtı. Ancak hız, bazı durumlarda kullanıcı güvenliğini tehlikeye attı.

Sonuç olarak, kripto para birimi borsa analitiği kaynağı CER, merkezsiz borsaların mevcut durumu hakkında bir rapor hazırlamaya karar verdi. Popüler siber güvenlik firması Hacken Group’un bir parçası olan CER, siber adli soruşturmalara ve derinlemesine sıralama metodolojisine güvenerek sonuçlara ulaştı.

Merkezsiz borsalarda hangi riskler var?

CER, merkezi platformlarda bir dereceye kadar önlenebilen ancak merkezsiz borsaları etkisi altına alan birkaç olası riski vurguladı. Gerçek kripto paralarla aynı hisseye sahip sahte tokenler bu risklerin başında geliyor. Bu durum, piyasa ortalamasından farklı bir fiyattan token satın almaya, işlem gecikmelerine ve alım satım çifti verilerinin eksikliğine neden oluyor.

Çoğu DEX, kullanıcılarını hatalardan veya para kaybından koruyabilecek herhangi bir sigorta veya özellik sunmuyor. Analiz kaynağı “merkezsiz borsalarda merkezi platformlara kıyasla önemli bir saldırı olmadığını” kabul etti.

CER, 25 DEX’i inceledi ve güvenlik denetim geçmişi, hata ödül programı, soğuk cüzdan desteği, likidite puanı, veri sağlama ve daha fazlasını içeren bir dizi faktöre göz attı. Puanlar birden ona kadar değişiyordu. Beklendiği gibi, nihai sayı ne kadar yüksekse, platformun o kadar güvenli ve güvenilir olması gerekiyor.

25 Dex’in sadece iki tanesi 8 puanı geçebildi

CER’in araştırmasından elde edilen siber güvenlik puanlama sonuçlarına göre 25 kripto borsasından yalnızca ikisi 8 puan veya daha üstünü gördü. Bu borsalar Uniswap ve Synthetix.

Güvenlik skoruna göre en iyi merkezsiz borsalar
Güvenlik skoruna göre en iyi merkezsiz borsalar

Yukarıdaki grafikte gösterildiği gibi CRV, dYdX, BinanceDEX, Sushi, 1inch, Balancer, Switcheo ve Kyber listede ilk onu tamamlıyor.

Konu özellikle güvenlik denetimine geldiğinde, CER altı platformun (%24) denetimi geçemediğini belirtti. Rapor, “denetlenmemiş bir borsanın güvenli sayılamayacağı” konusunda uyardı.

Üçüncü parti denetçiler
Üçüncü parti denetçiler

Güvenlik denetimlerini geçenlerin çoğu, farklı üçüncü taraf denetçilerin hizmetlerinden yararlanıyor. CER’e göre bu, “piyasada tekel olmadığı” anlamına geliyor.

Belge, bu konudaki diğer birkaç endişeyi de özetledi. Çoğu DEX, bir kod güncellemesinden sonra yeniden denetimler gerçekleştirmiyor. Yalnızca dört platform denetimlerini %100 doğru tuttu, ancak bunun başlıca nedeni, gerçekleştirilen son denetimlerden sonra hiçbir kod güncellemesinin olmaması.

Bu arada Facebook, Bitcoin ile ilgili paylaşımları sansürlemeye başladı. Detaylar için buradaki haberimizi inceleyebilirsiniz.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin