pump dump

Kripto para borsalarında pump dump ne demek?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Pump dump kavramını sıklıkla duymaya başladık. Peki bu kavramlar kripto para borsası için ne anlama geliyor, bunu irdelemeye çalışalım. Kripto para birimlerine olan ilgi her geçen gün daha da artıyor. Özellikle de Bitcoin bu para birimleri arasında büyük yükselişe geçti ve birçok insanın kripto para birimlerine yönelmesini sağladı, sağlamaya da devam ediyor. Bitcoin ve diğer tüm altcoinler, yüksek kazanç getirmesi nedeniyle hem büyük hem de küçük yatırımcıları bu alana yönlendirdi. Bugünkü yazımızda bu kripto para birimlerinden kazanç elde etmek için uygulanan ama bir kısım olumsuzlukları da içeren pump and dump (şişir ve boşalt) yöntemini sizlere anlatacağız. Özellikle tecrübesiz yatırımcılar için sıkıntı oluşturabilecek olan bu kavrama çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu işlem sonrasında birçok yatırımcı çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor.

Günümüzde Bitcoin Pump and Dump, birçok forum sitesinde ve çeşitli konuşma gruplarında ilgi çekici bir hale geldi. Pump kelimesi Türkçe olarak yükseltme ve şişirme anlamına geliyor, dump ise indirme ve boşaltma olarak çevriliyor. Pump dump işlemlerinde birden çok kişi bir kripto para birimi belirleyerek bu coine yüklenmekte ve yüksek miktarlarda satın alım yapmaktadır.

Grup halinde yapılıyor

Pump dump sistemi tek kişi ile yapılamaz. Çünkü bu sistemde mühim olan yüksek miktarlarda coin alımıdır. Bu nedenle bu uygulamaya mutlaka grup halinde girmek gerekmektedir. Peki uygulama nasıl çalışmaktadır? Grup halinde yüksek miktarlarda coin alımı halinde belirlenen kripto para biriminin fiyatı yukarı doğru yükselir. Bu olay Pump olarak adlandırılır. Pump işlemi belirlenen coinin piyasa değerinin altında yapılan alımlardır. Kısaca fiyatın pompalanması yani yükseltilmesi işlemi diyebiliriz. Grup şeklinde hedeflenen fiyatlar elde edilene kadar satın alım yapılır. Alım sırasında en dip rakamlardan emir verilmektedir. Daha sonra ise belirlenen fiyata ulaşıldığı zaman üyeler tarafından tüm coinler satılmaya başlanır. İşte coinleri yüksek fiyattan satma işlemine de Dump adı verilmektedir.

Pump dump yapacak yatırımcılar dikkat!

Günümüzde WhatsApp, Telegram ve Skype gibi anlık mesajlaşma programları üzerinden birçok insan grup konuşması yaparak anlaşmalı bir halde al-sat işlemi yapmakta ve bu şekilde de fiyatları manipüle etmektedir. Çeşitli iletişim uygulamalarında, kolektif kazanç amacı üzerinden binlerce kullanıcı bu uygulamalara katılıyor. Fakat bazen bu uygulamalar göründüğü gibi olumlu sonuçlar da vermiyor. Bazen dahil olunmak istenen gruplarda katılım ücreti alınıyor. Bununla beraber pump ya da dump yapılması istenen kripto paraların bir kısmında da grup yöneticisinin tercihleri / aldığı coinler rol oynuyor. Yani pump and dump işlemleri en çok grup yöneticisinin kar etmesini sağlıyor diyebiliriz. Piyasada bulunan herhangi bir kripto para birimini seçen grupların yöneticileri, seçilen kripto para birimlerine günlerce önceden yatırım yapıyor. Daha sonra ise gruba pump işlemi belirli bir zaman veriliyor ve işlem başlatılıyor. Bununla birlikte maalesef genellikle tecrübesiz yatırımcılar bırakın kar etmeyi, zarara giriyorlar. Onların yerine ise grup yöneticisi dediğimiz kişiler kar elde ediyor.

Kısaca bir grup halinde toplanan kişiler, belirlenen kripto para birimine yüklenerek fiyatını yükseltiyorlar yani pump işlemi yapmış oluyorlar. Yine aynı hızla yüksek fiyatlardan ellerindeki tüm coinleri satarak kar elde ediyor ve dump işlemi yapıyorlar. Fiyat değişimi bu uygulama sırasında çok hızlı olabileceği için grupta bulunan herkes kar elde edemeyebiliyor. Bu nedenle pump and dump işlemlerini katılırken dikkatli olmak gerekiyor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin