Porsche, Blockchain dünyasına bomba gibi giriyor!
Porsche, Blockchain dünyasına bomba gibi giriyor!

Porsche, Blockchain sektörüne bomba gibi giriyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Alman otomotiv devi Porsche, Blockchain dünyasına adım atıyor. Blockchain teknolojisini araçlarına entegre etmeyi planladığını duyuran Zuffenhausen merkezli firma büyük heyecan uyandırdı.

Porsche, Blockchain ile otomotiv sektöründe devrim yapmaya hazırlanıyor

Yayımladıkları basın bülteninde Berlin merkezli bir teknoloji kuruluşu olan XAIN ile ortaklık kurduğunu açıklayan Porsche, Blockchain uygulamaları geliştirmeye başlıyor. Otomobillerin kilidini açmak ve kilitlemek, park yapmak ya da şirket otomobilini bir çalışana ödünç vermek gibi kurumsal kullanımlar, Blockchain aracılığıyla daha kolay hale getiriliyor.

Bu teknolojiyi bilhassa otomotiv sektöründe kullanılabilir kılan şey, esasen Blockchain’in aslında kamusal defterler olduğu gerçeği. Araç sahipleri teorik olarak kimin, ne zaman araçlarına eriştiğini izleyebilecek. Bu da patlama yaşayan paylaşım ekonomisinde önemli rol oynayabilir.

Yalnızca araç içinde değil, sürücüler arasında da yepyeni bir dönem başlayabilir

Dahası, Blockchain’in otomotiv sektörüne girmesi araç sahipleri arasında P2P (uçtan uca, eşler arası) işlemlerin kapılarını açacak. Araçlarının benzin depolarını veya bataryalarını doldurmak için bir kredi kartı kullanmak yerine sürücüler, dışarı çıkmak için birbirlerine PorscheCoins gönderebilirler.

Araçlarına sağladığı Blockchain entegrasyonuyla çılgın bir seviyede rağbet gören bu sektöre Porsche de böylece adım atmış olacak. Son olarak Kodak, fotoğrafçılar ve ajansların fotoğraf hakları yönetiminde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlamak için kısa bir süre önce KodakCoin’i tanıtmıştı.

Kodak ve Long Island Ice Tea Company, iş modellerini değiştirerek hisselerini uçurmuştu

Kodak, konuyla ilgili duyuruları yaptıktan sonra hisse senedi fiyatı üç katına çıkmıştı. Hızla gelişen teknoloji dünyasında sektörüyle alakasını bu denli kaybettiği görülen bir şirket için hiç fena değil.

İlginç bir başka örnek ise Long Island Ice Tea Company. İsmini iş modeliyle tamamen alakasız bir şekilde Long Blockchain olarak değiştiren şirketin hisse senedi fiyatı, bir gecede iki katına çıkmıştı.

Porsche tarafından yapılan bu hamlenin yatırımcıları kandırmak adına gerçekleştirilmediği aşikar. Lakin yine de, şimdiden heyecan yarattığı görülüyor.

Peki bu XAIN nereden çıktı?

Porsche henüz kendi kripto para birimini açıklamadı, hatta ima dahi etmedi. Fakat otomotiv devinin sektöre bu şekilde dalacağının hayali bile muhteşem.

Asıl soru şu: Bu XAIN şirketi kim ve ilk etapta Blockchain bölümünü yönetmek için Porsche ile olan anlaşmayı nasıl sağladılar?

Geçmişe kısa bir bakış attığımızda, şirketin 2017 yazında düzenlenen ve 100 yarışmacının katıldığı Blockchain merkezli Porsche İnovasyon Yarışması’nı kazandığını görüyoruz. Yarışmadan sonra farklı departmanlardaki ekipler, araçların bilgisayar sistemlerine entegre edilecek uygulamalar geliştirmek üzere Porsche ile çalışmaya başladılar.

XAIN’in başında çok özel iki isim var

XAIN’in kurucuları Leif-Nissen Lundbaek ve Felix Hahmann, otomotiv endüstrisinde ilk kez adlarını duyuracaklar.

Bu iki başarılı isim, daha önce Oxford Üniversitesi ve Imperial College London ile kripto para madenciliğinin elektrik tüketimini azaltan bir Blockchain sistemi üzerinde çalışıyorlardı. Haliyle Blockchain tabanlı uygulamaları otomobillere entegre ederken ortaya ne denli başarılı bir proje çıkarabileceklerini hayal edebiliyoruz. Özellikle Porsche’nin otomobilleri söz konusu olduğunda, tablo çok daha heyecan verici.

ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin