IOST ve PoB
IOST ve PoB

PoB: Daha merkezsiz bir konsensüs nasıl dizayn edilebilir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bu makalemizde IOST‘nin konsensüs mekanizması olan PoB‘yi inceliyoruz.

PoB: Genel bakış

Her Blockchain sistemi, ağ düğümlerinden oluşan uyarlamalı bir organizasyondur. Bu organizasyonun çalışması bir konsensüs mekanizması tarafından düzenlenir. Konsensüs mekanizması, güvenli bir ağ oluşturan ve deterministik bir şekilde çalışan programlanabilir bir kâr fayda kuralıdır.

IOST PoB konsensüs mekanizmasında, blok üretim komitesinde her 10 dakikada bir değiştirilen 17 yer bulunmaktadır. En yüksek Servi’ye sahip 17 düğüm, her turda komite için seçildikten sonra bloklar üretmek ve ödüller talep etmek için sıraya giriyor. Blok üretimine katılmak için bir düğüm seçildiğinde, tüm komite üyeleri Servi’yi kullanır. Bu nedenle, seçilmemiş düğümlerin daha fazla Servi’si olacak ve bir sonraki turda komite için seçilme şansı daha yüksek olacaktır. Bu mekanizma altında, her gün komite için seçilen yüzlerce farklı düğüm olabilir.

PoB mekanizmasında, aday olma giriş engeli düşüktür, dolayısıyla daha fazla topluluk üyesi katılabilir. Aynı zamanda, komite üyeleri daha yüksek bir sıklıkta değişime sahiptir. Komitenin hareketliliği çok dinamiktir ve merkezsizlik derecesi, az sayıda süper düğüm ve aday düğümlere dayanan EOS’tan çok daha yüksektir. Böylece daha yüksek bir güvenlik sağlamak için daha iyi bir topluluk özerkliği sağlar.

Özet

IOST’un konsensüs algoritması PoB, mevcut DPoS sistemlerinden daha merkezsiz bir komite seçim sürecini içerirken, ölçeklenebilirlik faydalarını ve sansür direncini hala koruyor.

Bu makalede blok üretim, işlem doğrulama ve ağ bütünlüğünün merkezden ayrı olmasını sağlayan blok üretici seçimi ve komite oluşumu ile ilgili olarak PoB mekanizmasını açıklıyoruz.

IOST’un tasarımı çoğu düğümün blok üretimi için (sadece en az birkaç düğüm yerine) kalifiye olduğu ve daha fazla oyu olan düğümlerin bir blok üretme olasılığının yüksek olduğu bir oylama ve komite oluşturma süreci sağlar.

Bunu sağlamak için oylama sonucunu seçim için tek faktör olarak kullanmıyorlar. Bunun yerine, komitenin üyelerini kararlandırmak ve döndürmek için bir nokta sistemi (Servi) tanıtıyorlar.

Aday olmak

Ağ güvenliğinin sağlanması adına PoB‘nin blok yapımcı adayları için bir giriş engeli bulunmaktadır. Mevcut versiyonda, bu bariyer ağdaki mevcut oyların %0,1’ine ayarlanmıştır. Bir düğüm eşikten daha fazla oy aldığında, aday olmak için belirli bir işlem gönderebilir, komite oluşumuna katılabilir ve üretim sürecini engelleyebilir.

Servi edinmek ve oylama

Oylama sonuçları komite üyelerini doğrudan belirlemese de, bunların Servi edinim oranı üzerinde orantılı bir etkisi vardır. Mevcut versiyonda, her turda blok üretimi için 17 komite üyesi seçilir.

  1. Tüm adaylar kendi oylarıyla orantılı Servi alacaktır.
  2. Servi’ye göre, ilk 17 düğüm, bir sonraki tur için blok üretiminden sorumlu bir komite oluşturacaktır.
  3. Seçilen tüm komite üyeleri, 17 nolu düğümün bakiyesi ile Servi bakiyesini azaltacaktır. Diğer bir deyişle, 17. düğümün Servi’si sıfır olacak ve diğer 16 düğüm aynı miktarda kaybedecektir.

Mevcut versiyonda oylama süresi 10 dakikadır. Bu, IOST ağında her 10 dakikada bir dönen komite ile sonuçlanır.

Örnek

Basitleştirelim. Her komite için 3 düğümün seçildiği ve mevcut aday havuzun 5 olduğu basitleştirilmiş bir sürümümüz olduğunu varsayalım.

Düğümler sırasıyla 10, 8, 5, 4 ve 1 Servi ile ödüllendirilir. Onları A, B, C, D ve E olarak adlandıralım. Ayrıca oylama süresince oyların değişmediğini varsayalım.

İlk turda puanları 10, 8, 5, 4, 1’dir. A, B ve C en yüksek miktarda Servi’ye sahip oldukları için komite üyesi olurlar.

Onların Servi bakiyeleri daha sonra, C’nin sahip olduğu aynı miktar olan 5 ile çıkarılır. Servi D ve E dengesi değişmeden kalır. Şimdi, 5, 3, 0, 4 ve 1 olmak üzere düğümlerin Servi bakiyelerini biliyoruz.

İkinci turda, her düğüme tekrar Servi verilir. Bakiyeleri şimdi 15, 11, 5, 8 ve 2 oldu.

A, B ve D şimdi komitenin üyesi olurlar ve hepsi de 8 Servi’yi (D düğümünün Servi dengesi) kaybeder. Onların Servi bakiyeleri şimdi 7, 3, 5, 0 ve 2.

Üçüncü turda, 17, 11, 10, 4, 3 bakiyeleri var.

  1. tura ilerliyoruz. Servi bakiyeleri artık 26, 8, 5, 12 ve 9. Düğüm E, her turda aldığı sadece 1 Servi’ye rağmen komite üyesi olacak.

 

IOST

Web SitesiFacebookTwitterTelegramRedditMediumGitHub

___________________________

Kripto Para Haber, yazıda geçen bilgilerden ve ilgili ürün ya da hizmetlerle ilgili hasar, kâr-zarar ya da kayıptan sorumlu değildir. Kripto Para Haber, yazıda adı geçen şirket, ürün ya da hizmetle ilgili okuyucuların özen göstererek kendi araştırmalarını yapmalarını önerir.

Sponsorlu makaleleriniz için iletişime geçebilirsiniz / contact us  

___________________________

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin