James Bullard:
James Bullard: "Bitcoin, doların yerini asla alamayacak"

Pakistan ve Orta Doğu neden kripto madenciliğine yatırım yapıyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Pakistan ve İran, bölgedeki kripto madenciliği faaliyetlerini benimseyerek Orta Doğu’daki diğer ülkelere izlenecek bir örnek verebilir.

Ülkelerin kripto para birimlerinin daha fazla farkına varması, özellikle merkezi olmayan finans gibi bileşenlerin öne çıkmasıyla özellikle önemli hale geliyor. Artık Orta Doğu daha madencilik dostu hale geldiğine göre, bu bölge için gelecek birdenbire bir kez daha parlak görünüyor.

Pakistan yönetimi kripto madenciliğini yasallaştırdı

Pakistan hükümeti hızla kripto yanlısı bir duruşa doğru ilerliyor gibi görünüyor. Geçen Aralık ayında Bitcoin’i (BTC) finansal sistemine entegre etme taahhüdünün ardından, ülke madenciliği yasallaştırmak için adımlar atıyor.

Khyber Pakhtunkhwa’daki il meclisinin bir üyesi olan Sumera Shams, Twitter’da, kurumun madenciliği yasallaştıran bir yasayı kabul ettiğini duyurdu:

Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan’ın en büyük illerinden biri. Ülkenin kuzey bölgesinde yer alıyor ve ülkenin kalkınmasının arkasındaki itici güçlerden birini oluşturuyor. Bölgenin yönetiminin bilim ve bilgi teknolojisi baş danışmanı Zia Ullah Bangash’ın daha fazla onayına göre, bölge madenciliği yasallaştırmak için oy kullandı.

Yerel haber kaynakları, meclisin, paranın geleceği olabilecek bir şeyi kucaklamak için bir taahhüt gösteren bir yasa tasarısını onayladığını iddia etti. Yasa koyucular, kripto para birimlerinin nihayetinde fiat para birimlerinin yerini alacağına inandıklarını ve bu gelişme gelirken ön planda olmanın onlar için önemli olduğunu açıkladı.

Madenciliği benimseyerek, bir sonraki finansal devrimi başlatmayı umuyorlar. Yasa koyucuların dijital ve finansal alanlarını güçlendirmeyi gerçekten dört gözle beklediklerini gösteren tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

Etkileyici ve kripto yanlısı bir aktivist olan Waqar Zaka, bunun “bir eyalette yapıldığını üç tane daha kaldığını” belirttiği bir tweet attı. Bu, tüm Pakistan’ın madenciliği benimsediği anlamına gelmese de, aslında doğru yönde atılmış bir adımdır.

Kuzey bölgesinin madencilik stratejisi ile nasıl ilerlemek istediği belli değil. Ancak, tüm endüstriyi kapsayacak ve yatırımın akışına izin verecek sağlam bir düzenleyici rejim geliştirebilmelidir.

İran madenciliği ikiye katladı

Pakistan, Ortadoğu’da madencilik mevzuatına hızla yaklaşan tek ülke değil. Aslında şu anda bu açıdan İran’ın peşinden gidiyor.

İran’ın kripto madenciliğini benimsemesi hızlı oldu. Ülke, vatandaşların camilerde madencilik teçhizatı kullanmaya başladığını fark ettikten sonra başlangıçta faaliyeti yasakladı. Çoğu cami, hükümetten elektrik sübvansiyonu alıyor ve bu madenciler, bundan kar elde etmelerini sağlamak için faaliyetlerini kurmuşlardı.

Durum özellikle korkunçtu çünkü kripto para birimi o sırada İran’da ilgi çekmeye başlamıştı. Ne yazık ki, hükümetin camilerde bulunan madencilik ekipmanlarını ele geçirmeye başlamasıyla durum kötüleşti. Konuyla ilgili bir rapor, İran Enerji Bakanlığı yetkilisi Mostafa Rajabi Mashhadi’nin Haziran 2019’da elektrik tüketiminde %7’lik bir artışa işaret ettiğini iddia etti.

Mashhadi’, tüketim seviyelerindeki artıştan kripto madencilerinin sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi. Bu nedenle hükümet, İran’ın elektrik şebekesiyle ilgili herhangi bir sorunu önlemek için önleyici adımlar atmayı seçti. Hükümetin madencileri belirleyeceğini ve tüm taraflar madencilere yönelik fiyatlandırma politikaları üzerinde makul bir anlaşmaya varana kadar madencilere verilen elektriği keseceğini belirtti.

Kasım 2018’de İran, küresel enerji sübvansiyonları listesinin başında yer alarak yıllık 45,1 milyar dolara varan sübvansiyon sağlıyordu. Bu rakam, o yıl yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının onda birini temsil ediyordu. İran’ın nükleer programı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin ve uluslararası toplumun katı ekonomik yaptırımlarıyla uğraştığını düşünürsek, sübvansiyonlarda daha fazla ödeme yapamayacağı aşikar.

Ancak aynı politikalar ülkeyi politikalarını yeniden düşünmeye zorladı. Temmuz ayında İran hükümeti kripto madenciliğini ülkede endüstriyel bir faaliyet ilan etmeye resmen karar verdi. Mehr Haber Ajansı’nın bir haberi, hükümetin Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani başkanlığında bir kabine toplantısı düzenlediğini belirtti.

Yasallaştırma, madenciliği resmi bir endüstri haline getirdi. Aynı zamanda, faaliyete katılmak isteyen kişi ve işletmelerin Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan lisans alması gerekecektir.

Bu hamle aslında mükemmel bir uyumdu. İran’da elektrik fiyatları oldukça ucuz. O dönemde Global Petrol Fiyatları’ndan alınan istatistikler, ülkenin kilovat saat başına yaklaşık 0,005 ABD doları ücret aldığını gösteriyordu. Bunun diğer ülkelerin elektrik fiyatlarından çok daha iyi olduğu düşünüldüğünde, BTC madenciliğinin kazançlı olacağına şüphe yok.

Şimdiye kadar binden fazla kişi ve kuruluş, ucuz elektrikten yararlanarak İran maden sahasına atladı. Buna karşılık, ülke gelirlerinde ve vergilerde artış yaşadı. Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası toplumun ekonomik yaptırımları artmaya devam etti ve bu durum, ülkenin nakit sıkıntısı olduğu anlamına geliyor. Kripto para birimi madenciliği gibi yeni başlayan bir endüstri ile bu maliyetlerin bir kısmını karşılayabilir.

Orta Doğu’daki herhangi bir ülkenin yakın bir zamanda bu alana katılıp katılmayacağı belli değil. Suudi Arabistan, blok zinciri merkezi olma yolunda büyüyor, ancak çabalarının çoğu, hükümeti ve özel sektörlerini iyileştirmek için teknolojiyi kullanmayı hedefliyor. Orada yükselen kripto mevzuatı beklentisiyle, madenciliğin daha tanınmış bir faaliyet haline gelmemesi için hiçbir neden yok.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

windows 10 home satın al

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin