Lee ve Martin, kripto para birimleri hakkında konuştu.
Lee ve Martin, kripto para birimleri hakkında konuştu.

NY Fed ekonomistleri cevaplıyor: Bitcoin’in merkezî dünyadaki rolü nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

New York Federal Rezerv Bankası’nın web sitesinde yayınlanan soru-cevap dosyasında ekonomistler Michael Lee ve Antoine Martin, Bitcoin kullanımının banka destekli fiat paralar kadar kolay olmayacağını savunarak endişelerden söz etti. Lee ve Martin’e göre kripto paraların önündeki en büyük engel güven.

“Fiat paraların yerini almaları çok zor.”

Güven kavramının günümüz finans dünyasında önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden ekonomistler, şunları ifade etti:

Eğer içinde güvenin olmadığı distopyan bir dünyada yaşıyor olsaydık, Bitcoin tüm ödeme metotlarını domine edebilirdi. Fakat insanların sahip oldukları varlıkların değerini korumak için finansal kurumlara güvendiği bu dünyada, Bitcoin’in mevcut ödeme araçlarına yakın olması muhtemel görünmüyor.

Ekonomistlerin kripto para birimleri ile merkezi sistemin olgun piyasasını kıyaslaması alışılagelmemiş bir durum değil. Fakat bu argüman, 146 milyar dolarlık kripto para piyasasını göz ardı etmek anlamına geliyor.

Güven

Lee ve Martin; Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash ve Litecoin’i en iyi kripto para birimleri arasında gösteriyor. Ekonomistlere göre güven, günümüz finans sisteminin en olumlu yanı. Ancak ekonomistler, kripto para birimlerinin güvensiz bir ortamda bile kullanılabilen araçlar olmasının yarattığı olumsuzluğa dikkat çekiyor.

Tasdik

Ayrıca kripto para sisteminin geçerliliğini sorgulayan ekonomistler, Bitcoin ağındaki herkesin son işlemleri onaylamak için aslında rasgele seçilebileceğini savunuyorlar. Fakat unuttukları nokta şu ki, işlemcileri değiştirmek için bir saldırganın ağın bilgi işlem gücünü yüzde 51 kontrol etmesi gerekir.

Gelecek

Lee ve Martin; Bitcoin’in daha geniş bir oranda benimsenmesinin, değerinde bir artışa neden olabileceğini ve benzer şekilde herhangi bir emtia tarafından artık desteklenmeyen ABD doları ile karşılaştırılabileceğini itiraf ediyorlar. Ekonomistler, kripto para birimlerinin güvenilmez bir ortamda ödeme yapma çerçevesinde doğan problemleri çözdüğüne kanaat getirdi.

Lee ve Martin pek çok şeyi gözden kaçırıyor

Ancak Lee ve Martin, göçmen işçiler arasındaki ödemelerin dünyanın bankasız bölgelerindeki ailelerine gönderilmesi veya düzeni baştan aşağı değiştiren Blockchain teknolojisinin uyanışı da dahil olmak üzere, kripto paraların faydalarını belirtmekte yetersiz kaldılar.

Volatilite pek tabii ki söz konusu. Ve ekonomistlerin de işaret ettiği gibi hain faaliyetler, Çin ve Güney Kore’deki düzenleyicileri ve daha pek çoğunu harekete geçirmek zorunda bıraktı. Bütün bunlar kesinlikle kripto paraların ana akım içinde kendine yer bulmasında önemli engeller.

Ancak özünde bir merkeze bağlı olmayan Bitcoin’in, zaten merkezileştirilmiş bir sistemin sınırları içinde işlev görmesi amaçlanmamıştı. Bu sebeple “bankacıların” Bitcoin ve altcoinlerden kaynaklı hayal kırıklıklarını görmeye devam edeceğiz gibi duruyor.

ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin