NTV canlı yayınında Blockchain konuşuldu.
NTV canlı yayınında Blockchain konuşuldu.

NTV canlı yayınında Blockchain konuşuldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain Türkiye Platformu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Usta, NTV canlı yayınında Gökay Otyam’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Blockchain hakkında merak edilenleri anlattı.

Sözlerine Blockchain teknolojisiyle ilgili bilgiler vererek başlayan Usta, teknolojinin merkezsizliğini vurguladı:

Bugün milyonlarca insanın bir arada yaşadığı, medeniyet denen kurumlardan bahsediyoruz. Bu kurumlar arasındaki en önemli bağlantı, kesinlikle güven. Ancak güveni tesis edebilmek için bugüne kadar hep merkezi yapılara ihtiyaç duyduk. Blockchain teknolojisi, artık merkezi bir yapıya ihtiyaç duyulmaksızın insanlar ve kurumlar arasında bir güven tahsisi sağlıyor.

“Para yalnızca bir konu; Blockchain hayatın her noktasında var olabilir.”

Gökay Otyam’ın “Doğrudan size banka olmadan para mı göndereceğim? Sonra para nasıl çekilecek? Bankcılık sektörü buna nasıl bakıyor?” sorularını da yanıtsız bırakmayan Usta, şu sözleri kullandı:

Bunu sadece banka ve para olarak ele almamak lazım. Zira bu sektörler, Blockchain’in çözdüğü sorunların sadece birkaçı. Basit bir örnek vereceğim. Mesela noter işlemleri. Ruhsat ve tapu devirleri yapıyoruz, ancak parayı farklı bir kanaldan transfer etmek durumundayız. Hem Türkiye’de hem dünyada bu alanda dolandırıcılık yapmak çok kolay. Blockchain’de aracı kurumlar olmadığı için, bu süreci hem bireyler hem de kurumlar arasında sağlamak mümkün hale geliyor.

“Tapuyu örnek verebiliriz.”

Sözlerine tapu işlemlerinde yaşanan dolandırıcılıkları örnek göstererek devam eden Ahmet Usta, Blockchain’in bu tarz problemlerin de önüne geçeceğini söyledi.

Usta:

Ben tapuyu transfer etmek istediğimde sistem karşı tarafın bu konuda yeterli kaynağı olup olmadığına bakıyor. Varsa onay veriyor. İki tarafın da onayıyla, işlem otomatik olarak gerçekleşmiş oluyor. Bu örneği merkeze alarak pek çok durumda Blockchain kullanımının yararlarından söz etmemiz mümkün.

“Tedarik zincirlerinde insan hatası sıfıra inecek.”

İnsan hatasından kaynaklanan problemlerin zincirleme süreçleri her zaman derinden etkilediğini ifade eden Usta, Blockchain’in bu çerçevede yepyeni bir ufuk açabileceği görüşünde.

Tedarik zinciri sürecinden bahsedeilm. Süreçte aksayan bir durum olabilir. Blockchain devreye girdiğinde insan müdahalesi olmayacağı için veriler kayıt altına alınacak ve insan hataları/süreç hataları ortadan kalkıyor.

“Finansal sistem hiçbir yere kaybolmuyor, fonksiyonu değişiyor.”

“Blockchain, kripto paralar geldi. Finanasal sistem ortadan kalkar.” gibi bir durumun olacağına asla inanmıyorum. Fakat değişen bir şey var. O da bankacılık sisteminin fonksiyonu. ARtık bankacılık parayı transfer eden değil, süreci yürüten ve izleyen fonksiyona sahip olacak.

Son olarak Gökay Otyam’ın “Güvenli bir sistem mi? Tehlikesi var mı?” sorularını cevaplandıran Ahmet Usta, NTV canlı yayınında son olarak şu sözleri sarfetti:

Bu sistem, 2008 yılında birisinin yayınladığı bir makaleyle ortaya çıktı. Son 10 yılda Bitcoin, çalışma şekliyle neredeyse sıfır hata ortaya koydu ve başarısını ıspatladı. Bu dakikadan sonra yapılacak şey bu altyapıyı geniş bir alanda kullanmaya çalışmak. Başlangıç noktası olarak son derece güvenli bir sistem olduğunu söyleyebilirim.

Ana akım medyada bu tarz çalışmaların gerçekleştirilmesi, Blockchain endüstrisinin adopsiyonu bakımından kuşkusuz büyük önem arz ediyor. İlerleyen günlerde özellikle Blockchain ile ilgili ana akım medyanın daha meşgul olacağı aşikar.

NTV resmi sitesindeki ilgili içeriğe ulaşmak için tıklayınız.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin