Dünyanın ilk fiziksel kripto para bankası ilk şubesini açtı
Dünyanın ilk fiziksel kripto para bankası ilk şubesini açtı

Nobel ödüllü ekonomist 30 yıl önce Bitcoin altyapısından söz etmiş!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yaklaşık 30 yıl önce, Nobel ödüllü Amerikalı ekonomist Milton Friedman’ın bir bilgisayar tarafından kontrol edilen paraya sahip olmak istediğini söylediği ortaya çıktı. Sözü edilen altyapı Bitcoin ile büyük bir benzerlik gösteriyor.

Federal Rezerv olmadan daha iyi bir dünyaya sahip olunacağından söz eden Freidman’ın 1991’de bahsettikleri Bitcoin’in altyapısına büyük benzerlikler gösteriyor. Nobel ödüllü ekonomistin ilk isteği Bitcoin ile çoktan gerçekleşti. Peki ikinci hayali, FED’e yönelik eleştirilerle mümkün olabilir mi?

Friedman’ın 18 yıl sonra gelecek bir buluş olan Bitcoin hakkında konuştuğu bu kısa klibi izlemek neredeyse ürkütücü.

Bugün mevcut Keynesyen hükümet politikalarına karşı çıkan ana savunuculardan olan Friedman, “parasalcılık” olarak bilinen makroekonomik bir bakış açısı geliştirdi. FED’in devreye girip uygun gördükleri gibi para basmak yerine, para arzının yavaş ve istikrarlı bir şekilde genişlemesi gerektiğini savundu.

Bugün koronavirüs pandemisine yanıt olarak gördüğümüz kurtarma paketlerini görseydi Freidman muhtemelen mezarında ters dönerdi. Kendisi 1991 senesinde paraya müdahale edemeyecek ve politikayı istediği gibi ayarlayamayacak bir bilgisayar tarafından kontrol edilen bir sistem arzusundan söz etmişti.

Bitcoin öncesinde benzer projeler ortaya çıkmıştı

David Chaum, 1989 yılında özel ödemeler için kriptografi kullanan ve genel ve özel anahtarlar kavramını tanıtan DigiCash’i piyasaya sürdü. Uluslararası olarak hükümet kontrolünden bağımsız olarak aktarılabilecek dijital para birimi, liberterlerden ve küçük gruplardan destek aldı.

DigiCash ve Bitcoin öncesi diğer projeler büyük bir ses getiremese de Friedman elektronik paraya ihtiyaç olduğu gerçeğine yabancı değildi. Gelecekte bunun gerçekleşeceğine inanan ekonomist, şöyle diyordu:

Güvenilir e-nakit eksik olduğumuz ama yakında geliştireceğimiz bir şey. Bu metot, paranın A noktasından B noktasına internet yoluyla transfer edilebildiği, A ve B’nin kim olduğunun bilinmediği bir yöntem.

Bitcoin fiat’a uygun bir alternatif öneriyorken ve merkezi aktörlerden tamamen arınmışken Friedman’ın ikinci arzusu da gerçekleşecek mi? Fed tamamen ortadan kaldırılabilir mi? Yorumlarda fikirlerinizi bizimle paylaşın.

bitcoinist


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin