Madenciler yeni çıkardığı Bitcoin’leri yüzde 20 pahalıya satıyor
ekonomistler bitcoin

Nobel ekonomistler Bitcoin’i geleneksel finansla karıştırdığından sevmemektedirler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Nobel geçtiğimiz hafta Joseph Stiglitz ve Robert J. Shiller tarafından hükümetlerin sonuçta “yasadışı” hale getirileceğini ve uzun sürede bitcoinin kırılacağını iddia etti. Nobel ekonomistler Bitcoin’i geleneksel finansla karıştırdığından sevmemektedirler

Shiller şunları söyledi:

“Bitcoin, kesinlikle heyecan vericidir. Hızlısın. Sen akıllısın. Kimsenin anlayamadığını anladın. Sen onunla birliktesin. Ve bitcoin, hükümet karşıtı, anti-regülasyon hissine sahiptir. Eğer doğruysa bu harika bir hikaye. “

Nobel ödüllüler ve önde gelen ekonomistler bankacılarla birlikte, gerçekten de bitcoinin yıkıcı özelliklerini ve merkez bankalarının varlığını ve küresel fiat temelli parasal sistemin (geleneksel para sistemi)  varlığını tehdit eden ademi merkeziyetçi (merkezi olmayan) yapısından korkuyorlar.

Fakat bitcoin, bu konvansiyonel ekonomistlerin tüm dünya görüşünü ve on yıllardır üzerinde çalıştıkları finans sistemini bozar. Shiller, bitcoininin bir hükümet karşıtı ve yönetmeliğine sahip olduğunu hissettiğini iddia etti. Bitcoin piyasası, ademi merkeziyet ve şeffaflığın Bitcoin ağına ve para birimine güvenlik değeri sunduğunu dokuz yıl boyunca kanıtladı. Ve on yıl içinde 183 milyar dolarlık bir pazara dönüşmüştür.

Shiller gibi ekonomistler bitcoin ağına karşı hükümetlerin yasadışı veya kapatma yetkisine sahip olduklarını ısrarla savunuyorlar; bu tamamen yanlış. ünlü ShapeShift CEO’su Erik Voorhees’in olarak söylediği gibi, tek nedeni bitcoin, küresel bankacılık ve fiat sisteminin uygulanabilir bir yerini almasıdır çünkü para ve devlet ortadan kaldırır.

Bitcoin ve merkezi olmayan kripto para birimleri, rezerv para birimleri üzerinde kaldıraç olan hükümetler için önemli bir güç kaynağını ortadan kaldırır. Örneğin, ülkenin merkez bankası olan ABD Merkez Bankası, “niceliksel kolaylaştırma” yoluyla taleplerinde milyarlarca dolar üretme olanağına sahiptir. Hükümetler, mevcut finansal sistem üzerinde mutlak bir denetime sahiptir ve bitcoin, eş finansmanlı bir para birimi üzerinden küresel finans pazarının manipülasyonu ortadan kaldırır.

Ekonomistlerin büyük çoğunluğu için, bitcoini benimsemek ve kripto parayı kucaklamak zorlayıcı ve belki aşağılayıcıdır. Dolayısıyla, Shiller gibi ekonomistlerin çoğunun değişimin ekonomisine adapte olmamayı seçtiği ve kripto para piyasasının finans sektöründe öncü olmaya başladığı görülüyor.

Bununla birlikte, iktisatçıların tonundaki ani değişim, halkın gözünde daha belirgin ve belli olmaya başlamıştır. Shiller, bitcoin değerinin artacağı ve uzun vadede düşeceğini iddia etti. Shiller, daha düşük bir değere rağmen, bitcoin fiyatının sıfıra düşeceğini belirtti.

Shiller’ın da aralarında bulunduğu pek çok ekonomist, bitcoinin dolandırıcılık, ve sahtekarlık olduğunu öne sürmüş ve önümüzdeki yıllarda yasaklanacak ve dağılacaktır demişlerdir. Bir yıl içinde, bitcoinin üstel büyüme oranından dolayı, ekonomistlerin çoğu bitcoinin geleceğine ilişkin tonlarını değiştirdi.

Shiller:

“Nerede duracağını bilmiyorum. 1920’lerde borsa gibi yol yukarı çıkacak. Sonuç olarak 1929’a ulaşacağız. Fakat sonra sıfır gitmeyecek, sadece düşecektir “dedi.

Dokuz yıl içinde, ABD, Japonya, Güney Kore ve Rusya gibi hükümetler, bitcoini yasaklamış olabilir. Bunun yerine önde gelen hükümetler ve ülkeler hızla büyüyen bitcoin pazarını denetlemek için sıkı düzenlemeler uyguluyorlar.

Bu aşamada, saldırgan düzenlemelerin her hangi bir biçiminin yer altı hareketine başlamasının, kontrol altına alınmasının zorlaştığı göz önüne alındığında, hükümetlerin “bitcoine” yasaklamaya veya “engellemeye” çalışmaya başlama olasılığı sıfıra yakındır.

CCN

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin