Merkezsiz ağlar Nijerya sosyal medya yasası için çözüm olabilir.
Merkezsiz ağlar Nijerya sosyal medya yasası için çözüm olabilir.

Nijerya’da polis şiddeti protesto edilirken sosyal medya yasası gündemde: Çare merkezsiz ağlar olabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Nijerya’da sosyal huzursuzluk ve sosyal medyayı sansürleme girişimleri ile buna bağlı olarak ifade özgürlüğü; sansüre dirençli ve merkezsiz ağlara olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi. Nijeryalı gençlerin hükûmetin protestoları önlemek için sosyal medya yasası başlattığı yönündeki ifadeleri, merkezsiz sosyal ağlara duyulan ihtiyacı hatırlattı.

Sosyal medya yasası sahte haberleri engellemek için mi?

Nijerya‘da polis şiddetine karşı son EndSARS protestolarının ardından hükümet, ifade özgürlüğünü kısıtlamak için sosyal medya kullanımını suç saymayı amaçlayan yasa tasarısına geri döndü.

Geçen yıl yetkililer, “İnternet Sahtekarlığından ve Manipülasyonlardan Korunma Yasa Tasarısı” başlıklı tasarının, hükûmetin sosyal ağlardaki sahte haberleri engelleme çabalarının bir parçası olduğunu iddia etmişlerdi.

Sosyal medyayı düzenleme fikri ülke çapında ağır eleştirilerle karşılaştı ve neyse ki Nijeryalılar için tasarı birkaç ay sonra rafa kalktı. Ancak Nijeryalı gençlerin polis şiddetine ve baskısına karşı çok sayıda protesto düzenlemesinin ardından tasarı tekrar su yüzüne çıktı.

Nijeryalı gençler SARS şiddetinin sona ermesini istiyor

Bildirilene göre Nijerya Polis Kuvvetinin bir bölümü olan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi (SARS), genç Nijeryalıları eziyor, gasp ediyor ve öldürüyor. Vahşet, sosyal medyadaki #EndSARS kampanyasının ülke çapında protestolarla desteklendiği bu ayın başlarına kadar yıllarca devam etti.

Kampanya kısa sürede küresel topluluktan onay aldı ve hatta Twitter’dan Jack Dorsey ve Binance CEO’su CZ, polis şiddetine karşı mücadelede Nijeryalıları destekledi. Protestocuları desteklemek için sosyal medyada hem fiat hem de kripto para birimleri üzerinden fonlar bağışlandı.

Protestolarda sosyal medyanın rolünü gören Nijerya hükûmeti, geçen yıl önerdiği Anti-Sosyal Medya Yasa Tasarısını yeniden canlandırdı. Ancak yetkililer, yasa tasarısının birincil amacının sahte haberler olduğunu iddia etmeye devam ediyor.

Kültür Bakanı: “Çin’de hiçbir sosyal medyayı kullanamazsınız, biz de sosyal medya yasası çıkarmalıyız.”

Ülkenin Bilgi ve Kültür Bakanı Lai Muhammed’e göre Nijeryalı gençler sosyal medya aracılığıyla protestolar için harekete geçiyor. Bu nedenle, sosyal ağları düzenlemek gerekli hale geldi:

Sosyal medyayı kullanarak seferber oldular. Bugünkü savaş iki şey etrafında dönüyor: Akıllı telefonlar ve veriler. Yalan haber sayısında saatli bomba üzerinde oturuyoruz. Ne yazık ki sosyal medyada ulusal bir politikamız yok ve buna ihtiyacımız var. Çin’e gittiğimizde Google, Facebook ve Instagram kullanamadık. E-postanızı Çin’de bile kullanamazsınız çünkü sansürlendiğinden ve iyi düzenlenmiş olduğundan eminler.

Merkezsiz ağlar ifade özgürlüğünü koruyor

Nijerya’daki mevcut durum, sansüre dirençli sosyal ağlara sahip olma ihtiyacını yansıtıyor. Sosyal medya yasası yürürlüğe girerse Nijeryalılar artık çevrim içi ifade özgürlüğüne sahip olamayacak.

Merkezsiz blok zincirleri üzerine kurulu sosyal medyada hükûmet dahil hiçbir kuruluş, kullanıcıların platformlarda ne yaptığını kontrol edemiyor veya sansürleyemiyor. Bu sosyal ağlar halihazırda var olsa da ana akım benimsenmesinden hâlâ uzak.

Bu yazı ilk olarak Cryptopotato’da yayımlanmıştır.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin