featured

NEAR ve Sosyal Fayda: Herkesin Web3’e erişimini sağlamak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Web3, bazen niş ve hatta elit olarak görülür. Blockchain ürünleri maliyetli, anlaşılması zor olabilir ve herkes, alana kolayca erişim sağlayamayabilir. NFT’leri ve hızlı yükselişini düşünün. Bu,medyada sadece ünlülerin anlamsız şekilde nakit parasını, maymun karakterli resimlere akıttığı bir alt kültür tanımlanabilir. Hatta bazıları, Web3’ün gereksiz olduğunu ve hiçbir değer sağlamadığını söyleyecek kadar ileri gidiyor.

Ancak ana akım, sadece dar ve bir o kadar da yanlış bir bakış açısına sahip.

Gürültü ve heyecanın ötesinde, insanlar gerçek değeri olan gerçek projeler inşa ediyor. Dileyen herkes, Web3’te kapsamlı uygulamalar ve topluluklar oluşturmak için kendine bir yer bulabilir. Bu, teknoloji ve toplum tarafından geçmişte ötekileştirilmiş insanları veya grupları alana getiren bir yaklaşımdır.

Ve bunu yapmak için NEAR‘ın blokzincirini kullanıyorlar.

Afrika’nın sosyal haklardan yoksun toplulukları Web3’te yükseliyor

Nijerya’nın merkezindeki tozlu Jos şehrinde, yerel halk, düz ekran televizyon izlemek için parlak mavi bir sınıfa sıkışmak zorundalar. Bu, onlar için (çevrimiçi) ders zamanı. Dünyanın teknoloji ve internete erişimin sınırlı olduğu bu bölgesinde, her yaştan öğrenci yeni ve heyecan verici bir şey öğreniyor – NFT’lerin nasıl basılacağını.

Chapter One Foundation (C1), misyonu “pozitifliği, fırsatları ve iyi sanatı yaymak” olan NEAR üzerine kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. C1, NFT satışları aracılığıyla, hevesli sanatçıların kayıt stüdyolarına, sanat tesislerine ve başka türlü imkan bulmayacağı sınırlı erişime sahip olabilecekleri veya hiç erişimi olmayan diğer alanlara girmelerine yardımcı olur.

C1 ekibinin çalışma prensibi şu şekildedir; NEAR’ın NEP-171 NFT standardını kullanarak geleneksel sanatçıların çalışmalarının NFT şekilde basılmasına yardımcı olur. Eser daha sonra Mintbase’de satılır ve satış gelirinin %70’i sanatçıya gider. C1, kuruluşun geri kalan %30 gelirini, büyüme ve pazarlama faaliyetleri için daha fazla kaynak satın alınması için ayırır.

C1 kurucu ortağı, mühendis ve müzisyen Justin Burkholder, internet olmadan böyle bir fırsatın mümkün olmayacağını söylüyor. Bu durumda, internetin bir sonraki seviyesi: Web3.

Justin Burkholderi konuya şu yorumu getiriyor:

“Bu, normalde Web3 ve NFT teknolojisi olmadan büyük şirketlerin çok fazla müdahalesini içeren sanatta gelir akışı sağlıyor. İnsanlara gelir elde etme ve topluluklarının üretken üyeleri olma fırsatları verirken, Web3 ekosistemine – ve özellikle NEAR’a doğal bir katılım mekanizması olarak hareket ediyor.”

Proje de iyi gidiyor. İnsanlar Web3 ve NEAR hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor, hatta kendi DAO’larını ve hatta kendi topluluklarını oluşturuyor.

Web3’ün kullanıldığı kentsel çiftçilikle topluluklara gıda tedarik etmek

Portekiz, Lizbon’da dikey çiftlik girişimi Raiz, evsizler de dahil olmak üzere yerel topluluklara gıda sağlıyor. Dikey tarımda ürünler, hidroponik variller ve doğal ışık ile dinamik LED’lerin bir kombinasyonu kullanılarak birbiri üzerine yığılmış bitkilerle iç mekanlarda yetiştirilir. Bu yöntem, daha az toprak, su ve böcek ilacı gerektirir, bu da daha verimli ve sürdürülebilir bir gıda elde etmek anlamına gelir.

Raiz, yiyeceğini yetiştirmek için kullanılmayan kentsel alanları değerlendirmeye çalışıyor. Kısa süre önce Lizbon’da ilk amiral gemisi çiftliğini kurdu ve aynı zamanda fazla mahsulünü Kurtuluş Ordusu’na bağışladı. Ancak Raiz CEO’su Emiliano Guittierez, Raiz’in bununla kalmayacağını söylüyor. Proje sonunda yoksul, açlık tehdidiyle karşı karşıya olan toplulukların kendi kendilerine sürdürülebilir olmalarına yardımcı olacak.

Emiliano Guittierez düşüncelerini şu şekilde paylaştı:

“Toplulukları, kendi çiftliklerini kurmaları için güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Afrika, Güney Amerika, Güney Doğu Asya veya dünyanın diğer gelişmekte olan bölgelerindeki insanlar kendi çiftliklerini kurabilirve satışlardan gelir elde edilirken, dünyanın dört bir yanından çiftliklerin bir parçası olabilecek yatırımcılara sahip olabiliriz.”

Web3 bu işin neresinde? Web3, bu durumda ölçeklenebilirlik ve izlenebilirlik sağlar. NEAR teknolojisini kullanan Raiz, çiftlikleri temsil eden, insanların yatırım yapmasına, hisse sahibi olmasına ve dikey çiftlik ağının izlenebilir bir şekilde büyümesini sağlayan bir token modeli oluşturuyor.

Raiz, gelecekte, kaçınılan emisyonları ve ortak fayda olarak tasarruf edilen su ve araziyi temsil eden “etki tokenleri” sunmak istiyor.

DAO’ları sosyal fayda için kullanmak

Geçtiğimiz Haziran ayında New York’ta, NEAR merkezli Primordia, – “DAO’ların DAO’su” – önemli küresel sosyal etki için çalışacak 100 DAO oluşturmak için kampanya başlattı.

Sanatçıların NFT’leri basmasına yardımcı olmak için bir projeye dönüşmeden önce, pandemi sırasında 55.000’den fazla kişinin kritik hizmetlere ve kaynaklara erişmesine yardımcı olan bir kooperatif olan Kin DAO tarafından başlatılan Primordia, birçok küçük DAO’nun bir fark yaratmak için ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.

Primordia’nın kurucu ortağı ve San Francisco merkezli sanatçı Asya Abdrahman, bu DAO’ların “genellikle ötekileştirilmiş, gözden kaçmış veya dışlanmış insanlara” yardımcı olmak için “NEAR Protocol’ün etik blokzincirini” kullanacağını söyledi.

Bu DAO’lardan bazıları zaten aktif ve çalışıyor. EFAM DAO, şu anda ABD’de yurdundan edilmiş insanlara yiyecek ve ilaç sağlamak için çalışırken, Petgas DAO Meksika’da bir fosil yakıt sürdürülebilirlik projesi inşa ediyor.

NEAR neden tercih ediliyor?

Çok sayıda blokzincir mevcutken, neden marjinal topluluklara yardım etmek için NEAR üzerine inşa edilen bu kadar çok proje var?

Birincisi, kullanıcı dostu. NEAR, blokzincirini kullananlar için yinelenen bir tema ve kullanım kolaylığı sunar. Web3, özellikle yazılım bilgisi olmayanlar için göz korkutucu olabilir.

NEAR aynı zamanda çevre konusunda endişe duyanlar için de tercih edilen bir blokzincir. Hisse ispatı (Proof-of-stake – PoS) modelini kullanarak, Bitcoin gibi iş kanıtı zincirlerinden doğal olarak daha az enerji kullanır.

NEAR Protocol, ayrıca iklime zararsızdır. Geçen yıl, NEAR Vakfı, NEAR’ın karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olmak ve karbon ayak izini yeşil projelerle dengelemek için küresel bir iklim çözümleri firması olan South Pole’u görevlendirdi. Bu sosyal fayda, genellikle ekolojik denge uyumlu olduğundan NEAR’ı sosyal açıdan bilinçli projeler için doğal bir çekim haline getirir.

Primoria’dan Abdrahman, daha önce kullandığı bir blokzincir ağı olan Ethereum’un daha çevre dostu PoS modeline geçme sözü verdiğini, ancak bunun çok uzun sürdüğünü söylerken iklim dostu çözümler konusunda endişe duyan blokzincir kullanıcıları için NEAR Protocol’ün, en çok tercih edilen blokzincir olduğuna dikkat çekiyor.

Her üç proje de NEAR’ın yüksek işlem hızını ve düşük gas ücretini cazip buluyor. Her ikisi de, tam olarak “teknoloji konusunda bilgili” olmayan veya genellikle Web3 dünyasından dışlanmış kişilerin dahil olması için hayati öneme sahip ve artık katılabilirler.

NEAR Topluluğuna katılın

Twitter | Reddit | Youtube | Medium | Discord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin