menkul kıymetler
Merkez Bankaları:  “Blockchain, menkul kıymetler yerleşimini yenileyecek”

Merkez bankaları: “Blockchain, menkul kıymetler yerleşimini yenileyecek.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası, dağıtık defter (DLT) teknolojisinin bağlantısız belgeler arasında “çapraz zincirli atomik swaplar” gibi yeni menkul kıymetler yerleşim mekanizmaları yaratabileceğini iddia eden ortak bir rapor yayınladı. 52 sayfalık rapor “Menkul kıymetler mutabakat sistemleri: Dağıtık defter ortamında teslim-karşı-ödeme” konularından oluşuyor.

DLT’nin menkul kıymetler teslimatı üzerindeki etkileri

Bankaların DLT araştırma projesi olan 2016 Aralık ayında başlatılan Project Stella, DLT’nin kullanılabilirliği hakkında daha geniş bir tartışmaya katılmak üzere tasarlandı. Bankaların projesinin bu kısmı, nakit ile karşılaştırıldığında menkul kıymetlerin teslimini ve bir DLT ortamında nasıl çalışabileceği ile ilgileniyor. Yeni rapor, menkul kıymet yerleşimi teslimine karşılık ödeme (DvP) yöntemi olarak bilinenleri ele almaktadır. DvP kapsamında, bir varlığın devri sadece diğer varlık devredeyse gerçekleşir. İkili transfer “atomicity” olarak adlandırılır. Proje araştırmacıları Corda, Elements ve Hyperledger Fabric platformlarına dayanan prototipler oluşturdu. Araştırmacılar, DvP’nin, ayrı defterler ve tek bir defter üzerinde nakit ve menkul kıymetlerle bir DLT sisteminde yürütülebileceğini keşfettiler.

Bireysel defterlere bağlantı sınır ötesi teslimattan yoksun

Deneyler ve kavramsal analizler, sınır ötesi DvP’nin bireysel defterleri birleştiren herhangi bir bağlantı olmadan gerçekleşebileceğini göstermiştir. Raporda, bu senaryo mevcut yöntemde gerçekleşmez. Ayrıca raporda, çapraz defter DvP sistemlerinin yerleşimlere karşı operasyonel zorluklar getirebileceği de belirtildi. Raporda ayrıca, bağlantısız evraklar arasındaki DvP değişiminin alıcı ve satıcı arasında çeşitli etkileşimler gerektireceği belirtildi. Sistem ayrıca işlemin hızını da etkileyebilir. Hatta likidite, geçici olarak engellenmesini de gerektirebilir. Sistemdeki senkronizasyon eksikliği, işlemdeki bir karşı tarafın süreçteki tüm adımları tamamlayamaması durumunda katılımcıları ana riske maruz bırakabilir.

Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan bir raporda, teknolojinin mevcut yerleşim sistemlerini değiştirmeye hazır olmadığı belirtildi.

ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin