Blockchain CEO'su Peter Smith
Blockchain CEO'su Peter Smith

Blockchain CEO’su: “Merkez bankaları 2018’de Bitcoin ve Ether bulunduracak.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain CEO’su Peter Smith’e göre merkez bankaları, 2018’de Bitcoin ve Ether gibi önemli dijital para birimlerini rezervlerinde tutmaya başlayacaklar.

Kripto para birimlerinin yükselişine devam edeceğini ifade eden Smith, şu sözleri ifade etti:

Merkez bankalarının bu yıl bilançolarının bir parçası olarak dijital para birimleri bulundurmaya başlayacaklarını düşünüyorum. Bitcoin şimdiden arzı ve eğilimi ile en iyi 30 para birimi arasında yer alıyor. Dijital para birimleri yükselmeye devam ettikçe, bankaların üzerindeki kripto para tutma baskısı artacak.

Bazı bankalar çoktan başladı

Aralık 2017’de, Bulgar hükümetinin hesabında çoğunlukla dark web tutuklamalarından elde edilen 3 milyar doların üzerinde Bitcoin olduğu bildirilmişti.

Bulgar yetkililer, Mayıs ayında yaptıkları bir açıklamada Bitcoin fiyatının 15 bin dolar olduğu göz önüne alındığında, günümüzdeki değeri 3.2 milyar doları aşan 213 bin 519 Bitcoin ele geçirdiklerini belirtmişlerdi:

Cezai faaliyetlerin sonucu olarak, sadece 2015 yılı için Gümrük Ajansı tarafından kaydedilen zarar yaklaşık 10 milyon Leva. Ayrıca zanlıların Bitcoin cüzdanlarında şimdiye dek toplam 213.519 Bitcoin bulundu.

Bitcoin el koymalarına ek olarak, dijital para piyasası son birkaç yılda ciddi oranda büyüdüğü için merkez bankaları muhtemelen Bitcoin ve Eter gibi kripto paraları rezervlerinin bir parçası haline getirecek. Özellikle 250 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Bitcoin’in, analizlere göre 8 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip altın ile yarışacak konuma gelmesi bekleniyor.

Bitcoin küresel rezerv para birimlerinden biri haline gelebilir

Ayrıca offshore’da 40 trilyon doları hedefleyen Bitcoin, 8 trilyon dolarlık altın ve 50 trilyon dolarlık fiat para piyasasıyla birlikte küresel ekonominin rezerv para birimlerinden biri haline gelirse, hükümetlerin Bitcoin ve alternatif kripto para birimleri arz etmeleri gerekebilir.

Bununla birlikte Bitcoin ve pazardaki diğer kripto para birimleri, iki yıldan fazla bir süredir Çin, Avrupa ve İngiltere’deki önde gelen merkez bankalarının ve devlet kurumlarının bazılarının Merkez bankası tarafından ihraç edilen kripto dövizlerini vermeye çalışıyorlardı.

Merkez bankaları kripto para geliştirme çalışmalarında yetersiz

İki yıldan fazla süredir Çin, Avrupa ve İngiltere’deki önde gelen merkez bankaları ve devlet kurumları tarafından, banka bazlı (merkezi) kripto paralar üzerinde çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Fakat bu iki yılda yapılan yüzlerce milyon dolarlık araştırma ve geliştirme yatırımına karşın merkez bankaları, hükümetin desteklediği kripto para birimlerini test etmeye bile yaklaşamadılar. Merkez bankası destekli kripto para geliştirme çalışmalarında ilerlemenin olmaması, son derece iddialı planlarla yola çıkılmasının bir sonucu olarak görülüyor.

Gelecekte bankaların ne düşündüğünün önemi kalmayacak

Kripto para birimleri ve Blockchain tabanlı ağların tüm amacı, “merkezsizleştirme” temel kavramına dayanıyor. Blockchain ağlarında kullanıcılar; ödemeleri, işlemleri ve bilgileri eşler arası (peer-to-peer / P2P) gönderebilir ve alabilir.

Gelecekte merkez bankalarının Bitcoin’e ve altında yatan teknolojiye ne derece inandığı, daha az önem arz edecektir. Bitcoin küresel bir rezerv para birimine dönüşme belirtileri göstermeye başlarsa, yatırım ve güvenlik potansiyeli sebebiyle hükümetleri büyük miktarlarda kripto para üretmeye ve tutmaya itecektir.

CCN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin